Panama Papers: Procurorii elveţieni nu au în vedere o anchetă în lipsa „dovezilor concrete”

Autorităţile elveţiene nu au deocamdată în vedere o anchetă în legătură cu scurgerea masivă de date care leagă instituţii bancare şi financiare din această ţară de tranzacţii offshore, a anunţat luni biroul procurorului general de la Berna, în urma aşa-numitelor dezvăluiri 'Panama Papers' privind conturi deţinute de 140 de responsabili politici sau personalităţi din întreaga lume în paradisuri fiscale şi care au provocat o undă de şoc mondială, transmite DPA, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 04 apr. 2016, 14:56
Panama Papers: Procurorii elveţieni nu au în vedere o anchetă în lipsa

‘Trebuie să existe temeiuri suficiente de suspiciune pentru a declanşa urmărirea penală şi a ordona măsuri coercitive’, a declarat purtătoarea de cuvânt Nathalie Guth, precizând că este nevoie de dovezi concrete privind fapte penale pentru a justifica astfel de măsuri.

Bănci şi intermediari financiari cu sediul în Elveţia au jucat un rol major în încheierea unor tranzacţii offshore cu cabinetul panamez de avocatură Mossack Fonseca, conform analizei Consorţiului internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ).

Conform reţelei ICIJ, 1.223 din cei peste 14.000 de intermediari financiari care apar în fişierele analizate funcţionează în Elveţia.

Băncile elveţiene Credit Suisse şi UBS au înfiinţat 918, respectiv 579 de companii off-shore, a relevat ancheta jurnalistică, însă ambele instituţii bancare au declarat luni că au acţionat în mod legal.

‘Nu suntem absolut deloc interesaţi de bani care nu au fost impozitaţi sau care provin din surse ilegale’, a reacţionat UBS.

‘Este de o importanţă crucială pentru Credit Suisse ca (toţi) clienţii săi să utilizeze structurile de active exclusiv în scopuri permise’, a comunicat la rândul său cealaltă mare bancă elveţiană.

Conform cotidianului elveţian Tages-Anzeiger, violoncelistul rus Serghei Rodulghin, un prieten apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a folosit filiala elveţiană a Gazprombank şi avocaţi din Zurich pentru a controla active offshore în industriile de armament şi media din Rusia.

Într-un comentariu publicat luni, Tages-Anzeiger scrie că băncile mari din Elveţia au trecut printr-un proces de învăţare în ultimii ani. ‘Însă intermediari financiari, firme de avocatură exclusiviste din cartierul financiar al Zurich-ului şi bănci străine cu filiale în Elveţia încă nu au înţeles că timpurile s-au schimbat’, consideră publicaţia citată.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 de tancuri K2, pentru care Polonia a semnat un contract de achiziţie cu......
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...