Panama Papers: Putin neagă ‘orice element de corupţie’ şi acuză SUA că s-ar afla în spatele anchetei

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat joi existenţa 'oricărui element de corupţie' care ar incrimina cercul său de apropiaţi în scandalul 'Panama Papers' şi l-a apărat pe prietenul său Serghei Roldughin, violoncelistul acuzat că s-ar afla în centrul montajelor financiare ale acestui cerc, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - joi, 07 apr. 2016, 15:24
Panama Papers: Putin neagă 'orice element de corupţie' şi acuză SUA că s-ar afla în spatele anchetei

‘Ce element de corupţie? Nu există niciunul’, a declarat Putin, cu ocazia unui forum la Sankt-Petersburg, exprimându-se pentru prima dată în mod public cu privire la subiect.

‘Oponenţii noştri sunt îngrijoraţi mai presus de toate de unitatea şi consolidarea naţiunii ruse (…) Încearcă să ne clatine din interior, să ne facă mai obedienţi. Aşa încât au creat un produs informaţional’, a afirmat Putin.

Scandalul ‘Panama Papers’ a dezvăluit o vastă reţea de evaziune fiscală, în care sunt implicaţi înalţi responsabili politici, miliardari şi celebrităţi din întreaga lume, scoasă la lumină prin intermediul a 11,5 milioane de documente provenite de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca şi aduse în atenţia opiniei publice de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ).

Adresându-se celor prezenţi la forumul public de la Sankt-Petersburg, Vladimir Putin a acuzat SUA că se află în spatele acestei ample anchete jurnalistice: ‘Au trecut printr-o sită fină aceste paradisuri fiscale, dar umilul dumneavoastră servitor nu figura acolo (…) Şi atunci ce au făcut? Au găsite anumite dintre cunoştinţele mele şi anumiţi dintre prietenii mei, sugerând că activităţile lor aveau un element de corupţie’.

‘Wikileaks ne-a arătat că responsabili şi instituţii din SUA se află în spatele’ acestei anchete, a indicat Putin, făcând referire la o postare pe Twitter prin care Wikileaks îi acuză pe autorii investigaţiei că au fost finanţaţi de agenţia americană USAID şi de fundaţia miliardarului George Soros.

În aceeaşi intervenţie, şeful statului rus i-a luat apărarea prietenului său din tinereţe Serghei Roldughin, acuzat de ‘Panama Papers’ că s-ar afla în centrul montajului de societăţi-fantomă prin care apropiaţi ai lui Putin au ascuns până la 2 miliarde de dolari în paradisuri fiscale.

‘Este un om creativ. Mulţi oameni creativi din Rusia (…) încearcă să facă afaceri şi, din câte ştiu, şi el. Dar care este business-ul lui? Este acţionar minoritar al unei societăţi ruseşti. Câştigă bani din asta, dar nu miliarde de dolari. Astea sunt prostii, nici vorbă de aşa ceva’, a adăugat liderul de la Kremlin.

‘Aproape toţi banii pe care îi câştigă îi cheltuie pentru a cumpăra instrumente muzicale din străinătate şi a le aduce în Rusia. Lucruri costisitoare’, a explicat Putin, descriindu-l pe Serghei Roldughin drept un ‘muzician strălucit’.

‘Cu cât vom avea mai mulţi ca el, cu atât mai bine va fi. Sunt mândru să am asemenea prieteni’, a încheiat preşedintele rus, în aplauzele publicului.

A doua zi după dezvăluirile ICIJ, Kremlinul a reacţionat prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, susţinând că preşedintele Putin este ‘ţinta principală’ a anchetei, iar documentele dezvăluite sunt pline de ‘invenţii şi de falsuri’, scopul nefiind altul decât ‘destabilizarea’ Rusiei. AGERPRES/(AS – autor: Irina Cristea, editor: Vicenţiu Purcărea)

Redactori: /icr/vip | ID: 4432023 | Data: 2016-04-07 18:14:36 | Slug: Rusia-Panama Papers-Putin

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...