Panama Papers: Regimul sirian a ocolit sancţiunile internaţionale cu ajutorul unor firme fantomă – Le Monde

Regimul sirian al preşedintelui Bashar al-Assad a reuşit să ocolească sancţiunile internaţionale şi să-şi finanţeze maşinăria de război cu ajutorul a trei firme-fantomă cu sediul în Seychelles, ale căror nume au fost dezvăluite de ancheta jurnalistică 'Panama Papers', transmite AFP, preluând cotidianul Le Monde, una din publicaţiile implicate în investigaţie, anunţă Agerpres.
Economica.net - lun, 04 apr. 2016, 18:09
Panama Papers: Regimul sirian a ocolit sancţiunile internaţionale cu ajutorul unor firme fantomă - Le Monde

Potrivit anchetei, înregistrarea de firme în paradisuri fiscale a fost o practică de lungă durată a lui Rami Makhlouf, vărul extrem de bogat al lui Bashar al-Assad şi una dintre figurile cele mai acuzate de opozanţii regimului.

Conform anchetei desfăşurate de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii (ICIJ), Süddeutsche Zeitung şi partenerii lor, ‘trei societăţi siriene indicate de Trezoreria americană ca ‘susţinătoare ale maşinăriei represive siriene’ au recurs la serviciile (firmei panameze de avocatură) Mossack Fonseca pentru a înfiinţa firme-fantomă în Seychelles’, scrie Le Monde.

În plus, firmele-fantomă erau ‘o modalitate, pentru regimul sirian, de a ocoli sancţiunile internaţionale (…) şi de a camufla averea familiei Assad’, aflată la putere în Siria de aproape o jumătate de secol, adaugă le Monde.

Citeşte şi: Băncile austriece sunt implicate în scandalul Panama Papers. Printre ele, Raiffeisen şi Hypo Vorarlberg

Cele trei firme siriene – Pangates International, Maxima Middle East Trading şi Morgan Additives Manufacturing – ‘au furnizat carburant aviaţiei militare a regimului, ale cărei bombardamente (…) au ucis zeci de mii de civili de la începutul conflictului’ în 2011, potrivit documentelor consultate de jurnaliştii Le Monde.

Cele trei firme figurează din iulie 2014 pe lista neagră a Departamentului american al Trezoreriei, iar ‘una dintre ele, Pangates, specializată în produse petroliere rafinate, aparţine grupului Abdulkarim, considerat ca apropiat de puterea siriană şi având sediul la Damasc’, precizează publicaţia franceză.

Corespondenţa electronică între Pangates şi Mossack Fonseca arată că legăturile între acestea datau din anul 1999, însă de-abia în august 2015 firma panameză de avocatură şi-a manifestat în sfârşit îngrijorarea faţă de proprietarii, activităţile şi sancţiunile care vizează societatea cu sediul în Emiratele Arabe Unite.

Miliardarul Rami Makhlouf, care domină economia Siriei şi este deţinătorul cele mai mari averi din ţară, a recurs şi la firme-fantomă precum Drex Techonologies SA, înregistrată în anul 2000 în Insulele Virgine britanice.

Conform unor e-mailuri interne ale Mossack Fonseca, consultate de Le Monde, ‘responsabilul departamentului de control de conformitate (‘compliance’) a pledat pentru tăierea imediată a punţilor’ cu firma respectivă, însă, din cauza reticenţelor unui alt angajat, această ruptură a intervenit abia în septembrie 2011.

Citeşte şi: Peste 20 de moldoveni, printre care fostul premier Ion Sturza, figurează în Panama Papers

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca  vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. Care este sistemul?
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. ...
Chopin Forsikring A/S,o firmă de asigurare din Danemarca, a informat Autoritatea din țara sa de origine de intenția de ...
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...