Panama Papers: Reprezentanţii Deutsche Bank afirmă că banca i-a ajutat legal pe clienţii cu companii offshore

Deutsche Bank, prima bancă din Germania, a anunţat luni că i-a ajutat pe unii dintre clienţii săi în privinţa companiilor din paradisurile fiscale, dar în mod legal, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Economica.net - lun, 04 apr. 2016, 18:46
Panama Papers: Reprezentanţii Deutsche Bank afirmă că banca i-a ajutat legal pe clienţii cu companii offshore

Un purtător de cuvânt al băncii germane a subliniat, luni, că ‘suntem total conştienţi de semnificaţia acestui fapt’.

‘În ceea ce priveşte Deutsche Bank, ne-am îmbunătăţit procesul de admitere a clienţilor, verificăm cu cine facem afaceri şi ne asigurăm că directivele noastre, procedurile şi sistemul sunt structurate astfel încât să respecte legile şi reglementările relevante’, au precizat reprezentanţii băncii.

Circa 140 de politicieni din lumea au legătură cu companii înscrise în paradisuri fiscale, conform informaţiilor publicate de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ).

Citeşte şi: Panama Papers: UBS, Societe Generale şi HSBC, în top 10 al băncilor care au creat cele mai multe companii offshore

Dezvăluirile includ 11,5 milioane documente, de circa patru decenii, ale Casei de avocatură panameze Mossack Fonseca, specializată în gestionarea capitalurilor şi patrimoniilor, cu informaţii de la mai mult de 214.000 companii ce au beneficiat de avantaje fiscale în peste 200 de ţări şi teritorii.

Banca hamburgheză Berenberg Bank a confirmat, de asemenea, că a derulat afaceri cu firme fantomă din străinătate.

Prin intermediul unei filiale de gestionare a patrimoniilor din Elveţia, Berenberg Bank gestionează conturi pentru companii cu avantaje fiscale, potrivit unui purtător de cuvânt al băncii germane.

‘Asta este în consonanţă cu normele legale, dar necesită obligaţia de a acţiona cu discernământ din partea băncilor’, a adăugat sursa citată.

În acest fel, întotdeauna se cunoaşte beneficiarul ce se afişează în spatele contului şi se verifică zilnic mişcările din conturile acestor beneficiari şi ale celor împuterniciţi, în baze de date speciale.

Astfel, plăţile sunt observate permanent şi procesele sunt investigate regulat de auditori externi independenţi, conform Berenberg.

Cotidianul german Suddeutsche Zeitung, care a condus investigaţia jurnalistică, informa luni că încă de acum doi ani un informator a vândut date interne ale Mossack Fonseca autorităţilor germane, dar acestea erau mai vechi şi mai puţine.

Investigatorii au verificat locuinţele şi birourile a peste 100 persoane, anul trecut.

Commerzbank a fost, de asemenea, implicată în dezvăluiri şi, ca urmare a afacerilor sale cu Mossack Fonseca, a decis să plătească o amendă de circa 20 milioane de euro, la fel ca şi HSH Nordbank şi Hypovereinsbank, a adăugat Suddeutsche Zeitung.

Commerzbank i-a ajutat pe unii clienţi să evite impozitele prin intermediul unei filiale din Luxemburg.

De atunci, şi alte ţări au intrat în posesia unor date de la prima scurgere de informaţii, mai mică, printre acestea numărându-se Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Islanda.

Un purtător de cuvânt al Commerzbank a declarat pentru EFE că banca a închis cazul Luxemburg anul trecut, prin achitarea amenzii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Grâul şi lactatele continuă să împingă în sus preţurile mondiale la alimente
Grâul şi lactatele continuă să împingă în sus preţurile mondiale la alimente
 Indicele global al preţurilor produselor alimentare şi-a continuat creşterea în luna noiembrie, pentru a patra lună ...
E.On folosește mai nou un robot pentru a rezolva cererile de racordare la rețeaua electrică
E.On folosește mai nou un robot pentru a rezolva cererile de racordare la rețeaua electrică
E.On România anunță că operatorul rețelei de distribuție din grup, Delgaz Grid, a implementat un robot, Imobot, pentru ...
România a avut şi în 2019 cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, 34,9%
România a avut şi în 2019 cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, 34,9%
Deficitul global de încasare a TVA în statele membre ale UE a scăzut cu aproximativ şapte miliarde euro în 2019 comparativ ...