Panama Papers: Reprezentanţii Deutsche Bank afirmă că banca i-a ajutat legal pe clienţii cu companii offshore

Deutsche Bank, prima bancă din Germania, a anunţat luni că i-a ajutat pe unii dintre clienţii săi în privinţa companiilor din paradisurile fiscale, dar în mod legal, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Economica.net - lun, 04 apr. 2016, 18:46
Panama Papers: Reprezentanţii Deutsche Bank afirmă că banca i-a ajutat legal pe clienţii cu companii offshore

Un purtător de cuvânt al băncii germane a subliniat, luni, că ‘suntem total conştienţi de semnificaţia acestui fapt’.

‘În ceea ce priveşte Deutsche Bank, ne-am îmbunătăţit procesul de admitere a clienţilor, verificăm cu cine facem afaceri şi ne asigurăm că directivele noastre, procedurile şi sistemul sunt structurate astfel încât să respecte legile şi reglementările relevante’, au precizat reprezentanţii băncii.

Circa 140 de politicieni din lumea au legătură cu companii înscrise în paradisuri fiscale, conform informaţiilor publicate de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ).

Citeşte şi: Panama Papers: UBS, Societe Generale şi HSBC, în top 10 al băncilor care au creat cele mai multe companii offshore

Dezvăluirile includ 11,5 milioane documente, de circa patru decenii, ale Casei de avocatură panameze Mossack Fonseca, specializată în gestionarea capitalurilor şi patrimoniilor, cu informaţii de la mai mult de 214.000 companii ce au beneficiat de avantaje fiscale în peste 200 de ţări şi teritorii.

Banca hamburgheză Berenberg Bank a confirmat, de asemenea, că a derulat afaceri cu firme fantomă din străinătate.

Prin intermediul unei filiale de gestionare a patrimoniilor din Elveţia, Berenberg Bank gestionează conturi pentru companii cu avantaje fiscale, potrivit unui purtător de cuvânt al băncii germane.

‘Asta este în consonanţă cu normele legale, dar necesită obligaţia de a acţiona cu discernământ din partea băncilor’, a adăugat sursa citată.

În acest fel, întotdeauna se cunoaşte beneficiarul ce se afişează în spatele contului şi se verifică zilnic mişcările din conturile acestor beneficiari şi ale celor împuterniciţi, în baze de date speciale.

Astfel, plăţile sunt observate permanent şi procesele sunt investigate regulat de auditori externi independenţi, conform Berenberg.

Cotidianul german Suddeutsche Zeitung, care a condus investigaţia jurnalistică, informa luni că încă de acum doi ani un informator a vândut date interne ale Mossack Fonseca autorităţilor germane, dar acestea erau mai vechi şi mai puţine.

Investigatorii au verificat locuinţele şi birourile a peste 100 persoane, anul trecut.

Commerzbank a fost, de asemenea, implicată în dezvăluiri şi, ca urmare a afacerilor sale cu Mossack Fonseca, a decis să plătească o amendă de circa 20 milioane de euro, la fel ca şi HSH Nordbank şi Hypovereinsbank, a adăugat Suddeutsche Zeitung.

Commerzbank i-a ajutat pe unii clienţi să evite impozitele prin intermediul unei filiale din Luxemburg.

De atunci, şi alte ţări au intrat în posesia unor date de la prima scurgere de informaţii, mai mică, printre acestea numărându-se Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Islanda.

Un purtător de cuvânt al Commerzbank a declarat pentru EFE că banca a închis cazul Luxemburg anul trecut, prin achitarea amenzii.

Te-ar mai putea interesa și
Teilor Holding revine pe profit în primul semestru din 2023, după pierderea de 2,4 milioane de lei înregistrată în primele șase luni ale anului trecut
Teilor Holding revine pe profit în primul semestru din 2023, după pierderea de 2,4 milioane de lei înregistrată în primele ...
Grupul de companii Teilor Holding S.A., care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară Invest Intermed GF IFN și Teilor Invest Exchange, raportează venituri......
Biden autorizează începerea de noi foraje petroliere în Golful Mexic
Biden autorizează începerea de noi foraje petroliere în Golful Mexic
Administraţia americană a lui Joe Biden a anunţat vineri viitoarea eliberare a unor licenţe pentru exploatarea de petrol ...
Nokian Tyres dă startul angajarilor: caută 550 de persoane. ”Fabrica din Oradea va fi prima din industrie cu emisii zero”
Nokian Tyres dă startul angajarilor: caută 550 de persoane. ”Fabrica din Oradea va fi prima din industrie cu emisii zero”
Producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres anunță că a dat startul procesului de recrutare pentru fabrica pe care ...
Sebastian Burduja: România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an
Sebastian Burduja: România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an
România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an, consideră ministrul ...