Panama promite să aprofundeze dialogul cu OCDE privind schimbul de informaţii fiscale

Vicepreşedintele şi ministru de externe panamez, Isabel De Saint Malo, a anunţat joi, într-un interviu pentru agenţia France Presse, că ţara sa, aflată în centrul scandalului 'Panama Papers', va aprofunda dialogul cu Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind schimburile de informaţii fiscale.
Economica.net - vin, 08 apr. 2016, 04:10
Panama promite să aprofundeze dialogul cu OCDE privind schimbul de informaţii fiscale

Anunţul survine după o discuţie a vicepreşedintelui cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria.

‘Conversaţia a fost bună şi am concluzionat că vom stabili un dialog la nivel tehnic între Panama şi OCDE privind schimbul de informaţii’ fiscale, a declarat Isabel De Saint Malo.

‘Am stabilit să menţinem flexibile acest dialog şi această comunicare’, a adăugat ea.

Interviul cu vicepreşedintele panamez survine în contextul în care instituţii media din întreaga lume participă la dezvăluirile privind o vastă reţea de evaziune fiscală, prezentând liste cu numele clienţilor cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca. 11,5 milioane de documente ale acestui cabinet de avocatură au ajuns în mâinile jurnaliştilor.

De la primele dezvăluiri ale unor instituţii media membre ale consorţiului de investigaţie ICIJ, statul Panama este pus la zid din cauza legislaţiei sale permisive pentru schemele fiscale offshore şi pentru atitudinea care merge împotriva tendinţei mondiale de a căuta o mai mare transparenţă fiscală.

‘Am făcut paşi importanţi şi indiscutabili în reformarea normelor şi legislaţiei noastre. Ne dorim ca experţii să poată examina practicile noastre, să ne facă recomandări şi să ne ajute să rafinăm aceste schimbări’, a declarat De Saint Malo.

‘Guvernul panamez are zero toleranţă faţă de nereguli (…) şi este ferm angajat în domeniul transparenţei financiare’, a adăugat ea.

Statul Panama este criticat şi pentru refuzul de a pune în practică schimbul automat de informaţii fiscale între ţări, creat recent sub impulsul OCDE, instituţie care administrează acest dosar.

‘Sistemul nostru (financiar) s-a schimbat în ultimul timp, iar angajamentul nostru în această direcţie este ferm, însă orice proces are propria sa dinamică. Panama va continua în această direcţie, aşa cum a făcut-o şi înainte de apariţia’ aşa-numitelor ‘Panama Papers’, a adăugat oficialul politic.

Totuşi, a subliniat ea, guvernul panamez trebuie să fie ‘prudent’ şi ‘atent’ pentru a nu prejudicia sistemul bancar al ţării, care asigură 7% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
BNR a majorat dobânda la 4,75% pe an, peste estimările analiştilor
BNR a majorat dobânda la 4,75% pe an, peste estimările analiştilor
BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 4,75% pe an, de la 3,75%. Analiştii anticipau o majorare cu 75 de puncte de bază a dobânzii cheie de la 3,75% la 4,5%....
Uber continuă să se extindă în România, fiind prezent în 19 orașe din țară. Aplicația este acum disponibilă în Târgu Mureș
Uber continuă să se extindă în România, fiind prezent în 19 orașe din țară. Aplicația este acum disponibilă în ...
Începând de miercuri, aplicația Uber este disponibilă în Târgu Mureș. De asemenea, Uber este prezent și în Arad ...
Comentariile pe YouTube devin un nou instrument pentru escroci
Comentariile pe YouTube devin un nou instrument pentru escroci
Industria criptomonedelor trece printr-o perioadă tulbure. Dat fiind cursul instabil al acestora, escrocii cripto s-au orientat ...
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev vorbeşte despre recurgerea la arme nucleare: Numai ideea de a pedepsi o ţară care are cel mai mare arsenal nuclear din lume este în sine una absurdă. Şi asta creează, în mod potenţial, o ameninţare pentru existenţa umanităţii
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev vorbeşte despre recurgerea la arme nucleare: Numai ideea de a pedepsi o ţară care ...
Fostul preşedinte al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, s-a referit miercuri la recurgerea la arme nucleare, excluzând ...