Pandemia de Covid-19 creează o nouă categorie de angajați – nomazii digitali

Mihai Nicuţ - mie, 10 mart. 2021, 19:06
Pandemia de Covid-19 creează o nouă categorie de angajați - nomazii digitali

Opinie de Ștefan Tudos

Pandemia de Covid-19 nu a schimbat doar felul în care oamenii lucrează, accelerând modelul de lucru hibrid, dar a conturat mai mult o nouă categorie de angajați, cea a nomazilor digitali. Cum schimbă această tendință piața muncii și ce efecte are asupra pieței imobiliare?

Actuala situație globală, însoțită de adoptarea accelerată a tehnologiei, generează o creștere rapidă a numărului de nomazi digitali, adică acei angajați care nu se stabilesc definitiv într-un anumit oraș sau o anumită țară și care folosesc tehnologiile SaaS pentru a lucra de oriunde din lume.

În trecut, rândurile nomazilor digitali erau dominate de freelanceri și antreprenori de genul lui Tim Ferriss, însă de anul trecut acest tip de transhumanță se manifestă și pentru joburile tradiționale, cu efecte peste tot în lume. Cu aproape 11 milioane de nomazi digitali americani – începând din 2020 – numărul acestui tip de profesioniști ai secolului XXI va continua să crească. Desigur, marele impuls din această perioadă a venit din trecerea la munca la distanță, generată de pandemia de Covid-19.

Pe de-o parte, asta înseamnă că angajații nu vor mai alege, ca până acum, să își aleagă joburi și companii pentru care să lucreze în orașul în care locuiesc. Pe de altă parte, înseamnă și că angajatorii vor avea acces la talente din toate colțurile lumii. Nu în ultimul rând, înseamnă că acești nomazi digitali vor deveni comunități care vor căuta locuri neobișnuite din care să lucreze pentru companii de oriunde din lume și experiențe inedite care să le completeze viața profesională.

În Europa de exemplu, primul „sat nomad digital” și-a deschis deschis porțile în luna februarie a acestui an, pentru a atrage profesioniștii independenți de locație care doresc să-și îmbunătățească experiența de lucru activând dintr-o locație pitorească.

Ce înseamnă această tendință pentru industria imobiliară?

Nomazii digitali care doresc să se mute într-un nou oraș sau țară tind să-și închirieze următoarea casă temporară din străinătate, fără a se deplasa în acel loc. Astfel, transparența în modul în care brokerii promovează proprietățile oferă un avantaj competitiv. Consumatorii solicită o experiență imobiliară care să cuprindă tururi video, mărturii verificate și evaluări. Viitorul afacerilor imobiliare aparține companiilor și agenților care promovează onestitatea și transparența ca principii esențiale în cadrul afacerii lor.

Un alt impact semnificativ asupra industriei imobiliare rezidențiale este necesitatea ca proprietarii și agenții imobiliari să folosească tehnologia pentru a facilita închirierea. Servicii, precum DocuSign, Adobe Sign și HelloSign simplifică procesul, de la încărcarea documentației necesare până la semnarea contractului de leasing.

Alte tendințe care au apărut, în aceste aproape 12 luni de la debutul pandemiei, se referă la diminuarea perioadelor de închiriere și apariția vizelor de lucru pentru nomazii digitali.

În spațiul imobiliar, există „cerere pentru locuințe mobilate pe perioade scurte, o nișă în creștere rapidă și pe care deținătorii de proprietăți, agenții imobiliari se grăbesc să o acopere”, scrie Konrad Putzier de la Wall Street Journal.

În ultimii ani, o serie de noi companii de ospitalitate a început să ofere locuințe semi-standardizate pentru nomazii digitali și alți creativi care doresc un stil de viață mobil. „Credem că oamenii își găsesc casa potrivită prin oamenii cu care se înconjoară, ritualurile și rutinele lor, iar acestea pot fi duse oriunde”, spune și Rebecca Males, parte din echipa Outsite.

Estonia a lansat pe 1 august 2020 un tip de viză conceput pentru o nomazii digitali. Guvernul Estoniei estimează că, în primul an, aproximativ 1.800 de persoane vor solicita acest tip de viză. Primele cinci persoane care au primit această viză provin din Statele Unite, Canada, Africa de Sud și Singapore.

Așadar, odată cu expansiunea muncii la distanță generată de actuala criză globală, fenomenul „nomazii digitali” are șanse clare să ia tot mai multă amploare în următorii ani.

Ştefan Tudos este vicepreşedinte la Genesis Property, companie care deţine proiectele West Gate din partea de vest a Capitalei şi Novo Park de la Dimitrie Pompeiu.

Te-ar mai putea interesa și
Connections Consult digitalizează Consiliul Superior al Magistraturii pentru 7,38 milioane de lei
Connections Consult digitalizează Consiliul Superior al Magistraturii pentru 7,38 milioane de lei
Connections Consult va implementa un sistem informatic integrat de management la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care va contribui la eficientizarea și îmbunătățirea activităților......
Nu au fost observate activităţi neobişnuite legate de arsenalul nuclear al Rusiei, afirmă un oficial occidental
Nu au fost observate activităţi neobişnuite legate de arsenalul nuclear al Rusiei, afirmă un oficial occidental
Nu au fost observate indicii ale vreunei activităţi neobişnuite legate de arsenalul nuclear al Rusiei, după ce preşedintele ...
Fondul de private equity Integral Venture Partners investeşte în clinicile de imagistică de înaltă performanţă Medima Health
Fondul de private equity Integral Venture Partners investeşte în clinicile de imagistică de înaltă performanţă Medima ...
Integral Venture Partners, un fond de private equity și growth equity, investește în clinicile de imagistică medicală ...
Ungaria vrea să elimine dependenţa de gazele ruseşti până în 2050
Ungaria vrea să elimine dependenţa de gazele ruseşti până în 2050
Ungaria, unul din cele mai dependente state membre UE de energia din Rusia, are ca obiectiv eliminarea importurilor de gaze ...