1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

Finanţe şi bănci

Pandemia nu a influențat până acum major prețurile pe piața cerealelor, porumbul s-a ieftinit moderat, iar grâul s-a scumpit ușor

Preţurile la porumbul au înregistrat, în ultima săptămână, fluctuaţii pe bursele internaţionale, înregistrând în cele din urmă o scădere moderată, în timp ce la grâu tarifele au crescut uşor, reiese dintr-o analiză realizată de Commoditrader, platforma online de comerţ internaţional cu cereale şi materii prime agricole.

01 apr, 2020 | Agerpres

"În ultima săptămână, preţurile porumbului au înregistrat fluctuaţii pe bursele internaţionale, finalizând cu o scădere moderată, iar cele ale grâului au rămas pe o creştere uşoară. În săptămâna curentă, sentimentul de risc global continuă să se redreseze, îmbunătăţind perspectivele de export. Virusul COVID-19 poate avea un impact dramatic asupra pieţei în situaţia în care vom avea interziceri la export pentru ţări importante exportatoare cum ar fi Rusia, Statele Unite, Canada sau Ucraina. În aceste zile, Argentina îşi închide porturile pentru următoarele două săptămâni. Rusia a implementat cote, însă acţiuni suplimentare adoptate la nivel global pot deveni factori de influenţă asupra preţurilor şi volatilităţii pieţelor în următoarele săptămâni şi chiar luni de zile", se menţionează în cercetarea de specialitate, informează Agerpres.

În viziunea specialiştilor, la porumb, deocamdată, nu există vreun semn de scădere a pieţei, iar scăderea masivă a preţului ţiţeiului a reprezentat "o sursă timpurie de presiune (...), care ar putea avea ca efect slăbirea perspectivelor cererii de etanol pe termen scurt".

"Odată cu reducerea numărului contractelor din 18 martie, piaţa s-a consolidat peste aceste valori minime. Piaţa încearcă să găsească un nivel de preţ care să poată îmbunătăţi cererea, ca o compensare a cererii uriaşe de etanol. Deşi exporturile au fost mai puternice decât era de aşteptat, vorbindu-se chiar despre creşterea cantităţilor de furaje cumpărate de China, acestea au fost compensate de preocupările continue pentru o aprovizionare împovărătoare. S-au înregistrat acţiuni pe preţurile porumbului, ceea ce a determinat fluctuaţii, şi în cele din urmă scăderi semnificative de la vârfurile anterioare, finalizând sesiunea de vineri cu pierderi modeste. Totuşi, ca rezultat cumulat al săptămânii trecute, porumbul a reuşit să marcheze un câştig modest care a întrerupt o serie de două săptămâni de pierderi (...) În România, la început de săptămână, s-au remarcat preţuri uşor mai mici decât pe parcursul săptămânii precedente", relevă analiza Commoditrader.

În ceea ce priveşte grâul, piaţa rămâne pe o tendinţă de creştere pe termen scurt, iar acţiunile de cumpărare de vineri, 27 martie, au susţinut o serie de creşteri până la cel mai înalt nivel începând cu 22 ianuarie.

"În ciuda închiderii de vineri, preţurile grâului au terminat sesiunea cu un câştig săptămânal considerabil. Dolarul a continuat să scadă în apropierea weekendului, iar acest lucru a avantajat exportul de grâu american faţă de cel european. Culturile de grâu australian au beneficiat de precipitaţii crescute în ultimele luni şi este de aşteptat să înregistreze cea mai mare producţie din ultimii ani, iar acest lucru a fost o sursă de presiune pentru piaţă. Ministerul Agriculturii din Rusia propune instituirea unei cote a exportului de cereale din Rusia la 7 milioane de tone pentru perioada de aprilie-iunie, ca o modalitate de a proteja aprovizionarea internă datorită vitezei coronavirusului, şi în conformitate cu aşteptările prezente. Acest lucru arată că şi ei maximizează presiunea asupra mărfurilor care trec prin porturi şi că au decis să păstreze intern suficiente cantităţi de cereale pe piaţa rusă, în cazul lipsei de alimente în întreaga lume, şi dacă alte porturi sunt închise", explică reprezentanţii platformei de specialitate.

Analiza Commoditrader evidenţiază faptul că Ministerul Agriculturii din Ucraina a declarat că nu intenţionează să limiteze exporturile de produse alimentare-cheie, însă brutarii din acest stat solicită Guvernului să limiteze inclusiv exporturile de produse din cereale.

"Combinate, direcţiile celor două state pot conduce la creşterea dramatică a preţurilor. În plus, Turcia a cumpărat aproape 175.000 de tone de grâu printr-o serie de oferte care s-au închis vineri. Traderii rămân îngrijoraţi de disponibilitatea unor cantităţi de grâu exportat, deoarece Rusia are planuri să impună cote de export de cereale pentru restul sezonului, iar acest lucru a oferit sprijin pieţei. Este posibil ca stocurile finale şi consumul global să nu se fi schimbat efectiv, dar creşterea cumpărării de către utilizatorii finali este o forţă foarte agitantă asupra pieţelor pe termen scurt. Un alt factor ar putea fi pur şi simplu securitatea alimentară în timpul unei perioade de incertitudine. Încă nu există probleme de producţie pentru grâu, dar există deja exemple de exportatori care reţin produsele pentru a menţine livrările interne ridicate. Un grup comercial rus a spus că recenta creşterea a preţurilor grâului, ar putea duce la o lipsă de făină în Rusia", se arată în concluziile experţilor.

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez înfiinţat în anul 2018 de către Julie Koch Fahler şi Ida Boesen (foto) şi un grup de fermieri din Danemarca. Lansând platforma de comerţ online www.commoditrader.com, compania îşi asumă misiunea de a sprijini comerţul transparent şi deschis şi să creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.

Platforma a fost premiată cu titlul de "Cea mai inovatoare companie din industria Agro" de Danish Agriculture & Food Council şi Yara şi cu "Start-up-ul nordic fintech nr. 1 în 2019" de Copenhagen Fintech şi The Danish Industry Foundation.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO