Panică în Belarus: Deprecierea rublei face ravagii – Site-uri de ştiri şi de cumpărături sunt oprite

Belarus a blocat duminică site-uri de cumpărături online şi de ştiri, o măsură destinată să oprească populaţia să ia cu asalt băncile şi magazinele pentru a-şi asigura economiile, relatează AFP.
Economica.net - lun, 22 dec. 2014, 04:53
Panică în Belarus: Deprecierea rublei face ravagii - Site-uri de ştiri şi de cumpărături sunt oprite

Agenţia privată de presă BelaPAN, care deţine site-urile de informaţii independente Belapan.by şi Naviny.by, a declarat că site-urile au fost blocate sâmbătă fără niciun avertisment, scrie Agerpres.

‘În mod clar, decizia de a bloca adresele IP nu a putut veni decât de la autorităţi, pentru că în Belarus guvernul are monopol în a acorda IP-uri’, a declarat agenţia.

Şi alte site-uri, cum ar fi Charter97.by, BelarusPartisan.org, Udf.by, precum şi site-uri de ştiri independente au fost blocate duminică.

Aceste măsuri au fost puse în aplicare la 19 decembrie, când guvernul a anunţat că achiziţiile în valută vor fi taxate cu 30% şi a ordonat exportatorilor să-şi convertească jumătate din veniturile în valută în moneda locală.

‘Se pare că autorităţile vor să transforme o mică panică din jurul rublei belaruse într-o adevărată panică generală’, a scris site-ul BelarusPartisan, calificând blocajul drept ‘nebunia din decembrie’.

Magazinele online au fost de asemenea blocate în masă.

Guvernul a anunţat un moratoriu privind creşterea preţurilor pentru bunurile de consum şi a ordonat producătorilor locali de aparatură electrocasnică ‘să-şi crească livrările’ şi să menţină preţurile actuale, cu riscul de a da faliment.

Belaruşii au stat la coadă ore în şir să-şi scoată banii din conturile bancare şi au golit magazinele pentru a-şi asigura economiile, aprovizionându-se cu aparatură electronică fabricată în străinătate şi articole de uz casnic, notează AFP.

Rubla belarusă a pierdut aproape jumătate din valoarea sa de la începutul anului, fiind puternic influenţată de deprecierea rublei ruseşti, în timp ce economia ţării este puternic dependentă de cea a gigantului vecin rus.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...