Panouri fotovoltaice: şeful AFM spune că nu ştie când va fi repornită aplicaţia informatică, acum „verificăm dacă ce s-a depus este corect”

În condițiile în care aplicația prin care se depun proiectele de finanțare a instalațiilor fotovoltaice a fost oprită brusc ieri după amiază, în contextul unui interes enorm pentru program, l-am întrebat despre acest lucru pe Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu. Din păcate oficialul nu a avansat vreun termen și nu a putut să înlăture decât parțial suspiciunile, spunând că înainte de a fi redeschisă, AFM va publica un anunț public.
Economica.net - mie, 11 sept. 2019, 07:02
Panouri fotovoltaice: şeful AFM spune că nu ştie când va fi repornită aplicaţia informatică, acum

“Vrem să verificăm dacă ce s-a depus este corect. Facem analizele noastre interne , am început evaluarea cererilor de finanțare depuse. O să punem cât de repede un anunț referitor la numărul cererilor depuse”, ne-a declarat președintele AFM, Cornel Brezuică.

El nu a putut da un răspus clar la întrebarea când va fi repornită aplicația prin care firmele de instalatori pot depune proiectele în programul de finanțare al AFM. “Nu am cum să vă răspund la această întrebare, depinde când vom termina evaluarea”. Totuși, întrebat dacă AFM va face un anunț public pentru ca toți instalatorii să fie informați despre momentul în care aplicația va fi repornită, Brezuică a spus doar “bineânțeles”, fără a da alte detalii.

Aplicația informatică prin care cele 245 de firme agreate puteau depune proiectele de finanțare a instalării de panouri fotovoltaice prin programul AFM a fost închisă ieri dupa amiază, la doar șase ore și jumătate de la debutul programului.
“Pentru efectuarea unor analize asupra modului de funcționare a înscrierii persoanelor fizice în cadrul Programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, aplicația informatică nu va fi disponibilă începând din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul în aplicație, pentru înscrierea persoanelor fizice în Program, se va relua în cel mai scurt timp, după finalizarea analizelor efectuate”, a anunțat AFM, pe pagina programului, fără a da alte detalii.

Cum nu a fost anunțată data exactă a redeschiderii aplicației și, implicit, a reluării procesului de depunere a cererilor de finanțare, au apărut suspiciuni că unele firme de inslatori ar putea fi avantajate, în condițiile în care sumele pentru derularea programului sunt totuși limitate iar principiul este “primul venit, prmul servit”.

O declarație în acest sens ne-a acordat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România, care s-a implicat de multă vreme în promovarea drepturilor prosumatorilor din România.

„Modalitatea AFM-ului de a opri subit inscrierile si de a comunica ca le va redeschide, la un moment neprecizat, starneste pe buna dreptate suspiciuni in randul potentialilor prosumatori si al instalatorilor validati. Intelegem ca pot fi probleme tehnice, dar procesul trebuie sa fie echitabil pentru toti participantii. Din punctul nostru de vedere, ar trebui anuntata public, cu destul timp in avans, redeschiderea inscrierilor. Altfel, unii dintre cei interesati vor beneficia de un avantaj incorect”, ne-a spus Mândru.

Interesul pentru programul guvernamental de subvenționare a instalațiilor fotovoltaice pentru persoanele fizice este imens. Ieri, în jurul orei 14.15, deci la circa patru ore de la debutul programului pentru persoane fizice, firmele de instalatori depuseseră deja, la nivel național, peste 10.200 de proiecte pentru a fi finanțate prin programul derulat de AFM prin care se subvenționează 90% din costul instalării unui sistem fotovoltaic de cel puțin 3 kw, maximum 20.000 de lei. Sumele alocate prin program pentru regiunea Oltenia au fost deja epuizate.

La acea oră mai erau disponibile circa 333 de milioane de lei, deci aproximativ 60% din suma inițială alocată.

„A fost interesanta dinamica inscrierilor de ieri. Au fost zone, precum Oltenia, in care aplicantii au fost, in mod evident, riguros organizati, iar fondurile au fost in totalitate rezervate. In contrast, in zona Bucuresti-Ilfov, au fost putini inscrisi, desi e o zona cu potential economic superior si cu destule locuinte pe care s-ar putea monta panouri fotovoltaice”, a opinat și Marian Mândru.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...