Parchetul General: 11 persoane sunt inculpate în dosarul Nana

Procurorii Parchetului General au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 11 persoane în dosarul schimburilor de terenuri din localitatea Nana.
Economica.net - vin, 13 mart. 2015, 09:32
Parchetul General: 11 persoane sunt inculpate în dosarul Nana

O parte dintre aceste persoane au avut anterior calitatea de suspecţi iar acum sunt inculpaţi.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu şi Marian Dobre sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, spălare a banilor, conflictul de interese şi fals în declaraţii.

De asemenea, Gheorghe Dobre este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, spălare a banilor şi conflict de interese; Simona Alina Preda, Vasilica Preda, Domnica Enciu şi Daniela Negoiţă sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare a banilor.

În plus, Nicolae Tudorache este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, spălare a banilor şi fals în declaraţii, iar Georgică Ştolea de complicitate la abuz în serviciu şi spălare a banilor.

Totodată, faţă de Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Gheorghe Dobre şi Simona Alina Preda s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile.

Procurorii susţin că, în perioada 2005 – 2010, Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre şi fostul primar comunei Nana Dumitru Budeşteanu (în prezent decedat) au iniţiat, constituit şi sprijinit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi ceilalţi inculpaţi, fapte urmate de săvârşirea de infracţiuni care au avut ca rezultat retrocedarea de terenuri prin eludarea dispoziţiilor legale în materie.

În aceeaşi perioadă, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, în calitate de membri ai Comisiei de fond Funciar Nana, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje/foloase necuvenite, Tudoriţa Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Gheorghe Dobre nu au îndeplinit sau au îndeplinit în mod defectuos acte în legătură cu reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri revendicate în numele unui număr mare de persoane (cca. 100), fapte care au cauzat prejudicierea domeniului privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate.

În realizarea scopului vizând retrocedarea de terenuri, inculpaţii au utilizat diverse manopere frauduloase, inclusiv falsificarea unor înscrisuri dintre care enumerăm: procese verbale de şedinţă, cereri de retrocedare, declaraţii pe propria răspundere, acte de stare civilă ori copii de pe acestea, declaraţii olograf, diverse adrese.

Ulterior validării ori emiterii titlului de proprietate, în scopul ascunderii originii ilicite, au transferat, au determinat ori au ajutat la transferul dreptului de proprietate asupra unor terenuri retrocedate, totodată au săvârşit acţiuni care au avut ca rezultat dobândirea, deţinerea şi folosirea de bani şi terenuri cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% cât s-a înregistrat în luna anterioară, informează Agenţia......
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în ...
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...