Pariul pe dolar este cel câştigător, spun analiştii

Deprecierea dolarului american (USD) ar putea continua în următoarele zile, poate chiar săptămâni, dar această evoluţie „are toate ingredientele unei simple corecţii tehnice", spune analistul Mihai Nichişoiu, de la casa de brokeraj Tradeville, într-un raport primit la redacţia la ECONOMICA.NET.
Economica.net - Dum, 14 iul. 2013, 21:07
Pariul pe dolar este cel câştigător, spun analiştii

„Mă îndoiesc că alunecarea USD se poate transforma în ceva serios. Dincolo de volatilitatea imediată, ipoteza de lucru rămâne cea a unui dolar tot mai puternic”, scrie analistul Mihai Nichişoiu, de la casa de brokeraj Tradeville, într-un raport primit  la redacţia  ECONOMICA.NET.

Aprecierea dolarului SUA a pierdut din avânt încă din debutul ultimei săptămâni. Investitorii păreau pregătiţi să-şi încaseze „profiturile aferente expunerilor long USD”, bazându-se pe poziţia „oricărei virgule din stenograma” dezbaterilor şefilor Rezervei Federale (FED).

Dezbaterile din şedinţa comitetului de politică de piaţă (FOMC) sunt cele ce au precedat discursul lui Ben Bernanke, preşedintele FED, care anunţa lumii întregi că banca centrală a SUA are de gând să oprească pompa de lichidităţi suplimentare (QE).

Cu aceste operaţiuni FED a îndepărtat de criză economia americană.

„Cred că există o şansă de peste 50% ca, începând din septembrie, volumul lunar al cumpărărilor de bonduri (QE) să fie mai mic de 85 miliarde de dolari”, estimează analistul de la Tradeville.

Astfel că graba de a încasa profiturile „nu are corespondente fundamentale solide. Ce anume a comunicat stenograma FOMC, care să modifice radical direcţia USD?”, se întreabă retoric Mihai Nichişoiu.

„Absolut nimic”, răspunde tot analistul de la Tradeville, care nu este îngrijorat de absenţa unui consens la nivelul FOMC în privinta reducerii QE3 (operaţiunile de infuzie de lichidităţi, etapa a 3-a).

Rezerva Federală „îşi va fi redus deja volumul lunar al cumpărărilor de bonduri (prin care se derulează QE3, n.r.), când se va fi obţinut consensul şi, atunci, „a cumpăra USD nu va mai avea elementul surprizei de partea sa”.

Mai circulă o prezumţie în prezent: că autorităţile chineze vor relaxa condiţiile monetare locale în al doilea trimestru.

„Cred că este greşită. În cel mai bun caz, condiţiile monetare vor rămâne stabile. Aceasta nu este ideea unui analist, ci politica de stat la Beijing.

„Devine tot mai clar ca autorităţile chineze înţeleg riscurile şi excesele acumulate în ultimii ani. Există, din acest punct de vedere, o diferenţă importantă faţă de administraţia anterioară. Pur şi simplu, China trebuie să piardă gradual din altitudine, pentru ca şansa unei recalibrări ordonate a economiei să fie una rezonabilă”, remarcă analistul de la Tradeville.

În acest timp, economia americană câştiga gradual în altitudine.

„Contrastul dintre SUA si China este încă foarte fin, iar norma de investiţie din ultimii ani, favorabilă economiilor emergente – încă foarte puternică. De aici volatilitatea teribilă a USD, pe care am vazut-o până acum în 2013″, lămureşte situaţia Mihai Nichişoiu.

Cursuri

Câştigul din luna iulie al monedei europeane faţă de dolarul american (USD) era, vineri la prânz, de 0,23% până la 1,3025 USD/EUR. Cel mai puternic dolar în această lună s-a înregistrat miercuri 10 iulie, la cursul de 1,2813 USD/EUR.

Dolarul s-a apreciat cu peste 4,6% faţă de cea mai slabă cotaţie a sa din acest an, de 1,3664 USD/EUR, din 1 februarie.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...