Parlament: Programul de lucru al plenului comun, prelungit până la epuizarea dezbaterilor bugetului

Senatorii şi deputaţii au hotărât, marţi seară, în unanimitate, prelungirea programului de lucru până la epuizarea amendamentelor şi a tuturor anexelor la proiectul bugetului de stat pentru anul 2014.
Economica.net - mar, 03 dec. 2013, 20:46
Parlament: Programul de lucru al plenului comun, prelungit până la epuizarea dezbaterilor bugetului

Decizia a fost luată la solicitarea făcută, în numele grupurilor USL, liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu.

„Stăm până la 5.00 dimineaţa, nu e o problemă”, a glumit, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD).

„Spun gurile rele din sală că atât timp cât a citit domnul Oltean amendamentele domniei sale, o parte dintre investiţiile respective au fost deja puse în funcţiune”, a spus Neacşu, referindu-se la faptul că deputatul PDL Ioan Oltean a susţinut, timp de câteva zeci de minute, un mare număr de amendamente la buget.

„Am observat cu mult jind că unii dintre colegii noştri au primit ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană şi sunt în plină vervă….”, a mai arătat acesta.

Parlamentarii au luat, marţi seară, două scurte pauze de consultări în timpul dezbaterii bugetului, la solicitarea PDL, de fiecare dată liderii democrat-liberali invocând faptul că „spiritele s-au încins”.

Prima pauză de consultări a fost luată la solicitarea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a recomandat deputatului Remus Cernea să înveţe alfabetul şi apoi să citească Regulamentul şedinţelor comune.

Zgonea a reacţionat astfel după ce Cernea, fără a fi lider de grup, a cerut reluarea votului la un amendament de reducere a bugetului pentru salarii al Agenţiei Naţionale de Integritate, propus de liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, şi care fusese respins.

„Contest votul de mai devreme pentru că am filmat cu camera mea foto şi am avut impresia că au fost mult mai multe voturi în favoarea a aceea ce a propus colegul de la UDMR. Cred că trebuie reluat votul şi trebuie numărat vot cu vot”, a anunţat Cernea, de la tribuna Parlamentului.

„Domnule deputat, dumneavoastră trebuie să învăţaţi alfabetul, citiţi Regulamentul şi vedeţi cine are dreptul să conteste votul: numai liderii grupurilor parlamentare. Dumneavoastră sunteţi un deputat independent. V-am spus a şaptea oară”, i-a replicat preşedintele Camerei.

Afirmaţiile lui Zgonea a determinat protestul viceliderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad, care a spus că, personal, a citit cu foarte mare atenţie Regulamentul şi nu a găsit niciun articol care să permită preşedintelui Camerei Deputaţilor să jignească deputaţii.

„A trimite un deputat să înveţe alfabetul e o jignire din punctul meu de vedere”, a adăugat deputatul.

Valeriu Zgonea a menţionat că atunci când a vorbit despre „alfabet” s-a referit, de fapt, la Regulament, care trebuie să fie cunoscut de toţi parlamentarii, şi că remarca sa a fost „o metaforă”. Totuşi, în cele din urmă, acesta şi-a cerut scuze pentru afirmaţii, adăugând că nu acesta este modul său de a face politică.

În urma acestui schimb de replici, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a cerut pauză de consultări, remarcând că „s-au cam încins spiritele”.

Deputatul UDMR Mate Andras Levente propusese un amendament prin care cheltuielile salariale pentru Agenţia Naţională de Integritate ar fi urmat să fie reduse cu trei milionane de lei, bani care să fie transferaţi la Ministerul Sănătăţii, motivaţia acestuia fiind că majorările salariale ale angajaţilor ANI „nu se justifică”, în condiţiile în care această agenţie este „paralegală”.

După respingerea amendamentului, deputatului UDMR a spus că ar fi putut să ceară pauză de consultări, în calitate de lider de grup, sau să conteste votul, dar nu va face acest lucru.

„Totdeauna am spus adevărul de la acest microfon şi niciodată nu mi-e teamă de nimic. Liniştit poate să mă ancheteze (ANI – n.r.) încă o dată, de două ori, de trei ori, nu e nicio problemă. Voi rămâne funcţionar public şi voi ieşi la pensie la 65 de ani de aici din Parlament”, a dat asigurări acesta.

Bugetul ANI a fost adoptat de plenul 118 voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” şi şase „abţineri”.

O nouă pauză de consultări, de numai trei minute, a fost luată, tot la solicitarea PDL, după ce preşedinţia şedinţei a fost preluată de vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD).

„Se pare că s-au încins spiritele şi haideţi să ne mai destindem un pic”, a cerut viceliderul deputaţilor PDL, Gheorghe Tinel, nemulţumit de faptul că unii dintre parlamentari vociferau din sală în timp ce colegul său de grup Ioan Oltean îşi prezenta amendamentele la bugetul Ministerului Dezvoltării.

După ce mai mulţi democrat-liberali, Ioan Oltean, Roberta Anastase şi Andreea Paul, şi-au susţinut pentru câteva zeci de minute amendamentele la bugetul unor ordonatori de credite, deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz le-a cerut colegilor din opoziţie să renunţe la acest „teatru absurd”.

El a subliniat că, dacă ar fi fost adoptate, amendamentele propuse de parlamentarii PDL ar fi presupus un efort bugetar de mai multe miliarde de lei.

„Nimeni nu a vorbit foarte serios, probabil, despre aceste miliarde şi nu am făcut decât să obstrucţionăm, de fapt, mersul firesc al lucrărilor şi să contrazicem pe mentorul opoziţiei, domnul preşedinte Traian Băsescu, care spunea acum o oră că vrea să micşoreze bugetul Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice”, a menţionat social-democratul.

„Cred că vă bateţi joc de electoratul dumneavostră. În primul rând, vă bateţi joc de cei care v-au ales dacă asemenea propuneri care n-au niciun fel de suport le folosiţi aici pentru a face, de fapt, o poză la tribună sau a vă duce cu trei hârtii la dumneavoastră în colegiu. Este neserios şi în niciun caz nu vă onorează”, le-a spus el parlamentarilor PDL.

În timpul şedinţei, parlamentarii din opoziţie au protestat, fie de la microfon, fie din sală faţă de modul în care secretarii de şedinţă numărau voturile exprimate prin ridicarea mâinii pentru adoptarea amendamentelor lor.

„Noi (parlamentarii puterii – n.r.) suntem 100, pe număratelea şi pe pariu”, a dat asigurări, însă, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...