UPDATE – Parlamentarii pregătesc o lovitură decisivă pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Pe ordinea de zi a Camerei deputaţilor a revenit un proiect legislativ care urmăreşte să schimbe modul în care funcţionează asigurarea obligatorie a locuinţei. Potrivit proiectului, cei care îşi încheie asigurare facultativă cu unul dintre acţionarii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) nu vor mai fi obligaţi să încheie şi asigurarea obligatorie.
Mihai Banita - lun, 18 feb. 2013, 22:08
UPDATE - Parlamentarii pregătesc o lovitură decisivă pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Proiectul a fost amânat. Vezi UPDATE.

Un proiect de lege controversat a apărut din nou pe ordinea de zi a Camerei deputaţilor cu propunerea de adoptare. Deputaţii doresc modificarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, după cum ECONOMICA.NET semnala anul trecut.

Singurul articol pe care deputaţii vor să-l modifice va permite celor care îşi încheie o poliţă de asigurare facultativă care acoperă şi riscurile obligatorii cu una dintre companiile care deţin PAID să nu mai încheie o poliţă obligatorie.

– Alineatul (9) al articolului 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Nu intră sub incidenţa prezentei legi persoanele fizice şi juridice care încheie o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie, în condiţiile în care aceste poliţe facultative sunt emise de asigurătorii membrii PAID”.

În prezent, după o decizie a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din 25 octombrie 2012, cei care închieie o poliţă de asigurare facultativă care să acopere riscurile de inundaţie, cutremur şi alunecare de teren cu oricare companie din România nu mai este silit să încheie şi o poliţă obligatorie.

Dacă noul demers al parlamentarilor va deveni lege, această prevedere se va restrânge doar la unii asigurători, cei care sunt membri PAID. Potrivit proiectului, cei care îşi vor asigura facultativ casa cu una dintre cele 12 companii din PAID nu trebuie să mai încheie şi Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – PAD.

Dacă cineva doreşte să îşi asigure locuinţa facultativ cu un alt asigurător în afara celor 12, atunci va trebui să treacă mai întâi pe la unul dintre cei 12 pentru a încheia o poliţă obligatorie, aceştia fiind mediatorii dintre PAID şi asigurat.

Legea ar introduce o distorsiune gravă în piaţă, acţionarii PAID având tratament preferenţial în ceea ce priveşte poliţele facultative.

Unele dintre companiile membre PAID au vândut de-a lungul timpului poliţe facultative care le copiau până şi grafic pe cele PAD şi prin care se angajau să acopere o serie de riscuri la preţuri foarte mici. În condiţiile în care proiectul de lege este adoptat, aceştia vor putea să selecteze clienţii pe care să-i asigure cu PAD şi pe cei pe care să-i asigure facultativ în funcţie de riscul estimat. În prezent, PAID este obligat să asigure toate locuinţele, cu excepţia celor cu risc seismic, indiferent dacă acestea se află în luncile inundabile sau în zone cu risc ridicat de alunecare a terenului şi indiferent dacă sunt construite din chirpici sau din materiale durabile.

Prima pentru poliţa de asigurare obligatorie este, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Numeroasele modificări legislative şi politica acţionarilor au dus la înjumătăţirea poliţelor încheiate de PAID în 2012 faţă de 2011

Cele 12 companii membre PAID sunt ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali România, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări si Uniqa Asigurări. Iniţial din PAID făcea parte şi Ardaf, însă compania a fost absorbită de Generali.

În PAID nu sunt însă companii de asigurare mari, ca Omniasig (liderul pieţei), Allianz-Ţiriac (locul trei) sau Asirom (locul 5).

Cei de la Allianz-Ţiriac şi-au exprimat anul trecut îngrijorarea faţă de proiectul de lege, care ar impune, în opinia acestora, practici anticoncurenţiale în piaţă.

„Constatăm cu surprindere că există tendinţa de a aluneca spre impunerea unor practici anticoncurenţiale pe segmentul asigurărilor de locuinţe”, declara Aurel Badea, director executiv subscriere asigurări generale în Allianz-Ţiriac.

Consiliul Concurenţei spune că legea ar dăuna concurenţei

De altfel, la sfârşitul anului trecut, şi Consiliul Concurenţei s-a exprimat în defavoare proiectului legislativ.

„În ultimele luni au fost formulate diverse propuneri legislative pentru modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Demersurile (…) au fost şi sunt în continuare în atenţia autorităţii de concurenţă. Una dintre propunerile de amendare a legii conducea practic la condiţionarea încheierii asigurărilor facultative doar la societăţile membre PAID. Consiliul Concurenţei a semnalat Guvernului fapul că o astfel de prevedere este susceptibilă să conducă la distorsionarea mediului concurenţial pe piaţa asigurărilor de locuinţe”, se arată într-un raport al instituţiei privind evoluţia concurenţei în sectoarele cheie.

Proiectul de lege este iniţiat de deputatului PSD, Mihai Tudose, şi amendamentul prezentat a fost susţinut de toţi deputaţii din Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, care a întocmit raportul.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...