Parlamentul a adoptat pe articole legea bugetului pe 2016. Au fost admise 22 de amendamente

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat marţi pe articole şi cu anexele aferente proiectul legii bugetului de stat pe 2016, numărul amendamentelor admise fiind de 22, iar cele respinse - 309, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 15 dec. 2015, 16:03
Parlamentul a adoptat pe articole legea bugetului pe 2016. Au fost admise 22 de amendamente

‘Proiectul legii bugetului de stat s-a adoptat pe articole cu tot cu anexe, practic în forma în care a fost prezentat plenului reunit de către comisiile de specialitate şi, de asemenea, proiectul legii bugetului asigurărilor de stat, cu anexe. Raportul comisiilor a propus adoptarea în plen a 22 de amendamente şi respingerea a 309. (…) Prin votul plenului reunit 22 de amendamente au fost adoptate şi 309 respinse. Am plecat în dezbateri la comisiile de specialitate cu 273 de amendamente, numărul a crescut la 331 per total datorită unei prevederi regulamentare care permite fiecărui membru al comisiei unde se dezbate un proiect de lege să poată adăuga amendamente, să ceară dezbaterea pe amendamente formulate în cursul dezbaterilor’, a declarat preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan.

El a apreciat fluenţa dezbaterilor ce au avut loc în plenul reunit al celor două Camere, deşi timpul alocat a fost scurt.

‘A rămas ca mâine (miercuri – n.r.), după discursul preşedintelui în faţa Camerelor reunite, plenul reunit să dea votul final pe cele două proiecte de lege’, a spus Viorel Ştefan.

La rândul său, deputatul UDMR Erdely Istvan, membru în Comisia pentru buget-finanţe, a declarat că bugetul de stat pe anul 2016 a fost construit la limita maximă, ‘fără rezerve’.

‘Asta s-a şi văzut la acele amendamente care solicitau bani în plus faţă de anvelopele existente pentru diferiţii ordonatori principali de credite. La un deficit bugetar de 2,95% este riscant să mai umbli la bani. Este evident că nici nu s-au aprobat astfel de amendamente sau au fost aprobate amendamente la nivelul de 1.000.000 sau 500.000 de lei. Chiar la AGERPRES un milion de lei, în loc de 1,6 milioane. Deci, vă daţi seama că şi la 1,6 milioane am cerut şi s-a adoptat un milion’, a arătat deputatul UDMR.

El a adăugat că, faţă de anii anteriori, când se depuneau mii de amendamente, acum au fost doar câteva sute şi adoptate câteva zeci

‘Această instituţie pe care o reprezint va asigura un echilibru între sistemul public de pensii, indemnizaţiile de muncă şi boli profesionale şi sistemul asigurărilor pentru şomaj. Cu privire la veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016, acestea au fost prevăzute la suma 52.598 milioane de lei, cu 4,7% mai mici faţă de cele de anul trecut /anul în curs 2015, n.r./ care scădere rezultă din scăderea cu 4,43% a veniturilor sistemului public de pensii şi creşterea cu 5,97% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor finanţate din acest buget pentru anul 2016 se alocă o subvenţie de 14.499,44 milioane lei de la bugetul de stat, cu 22,39% mai mică decât cea din anul trecut (…) Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public de pensii pentru anul 2016 sunt în sumă de 50.746,3 milioane lei, respectiv 6,8% din PIB. Principala măsură pentru anul 2016 o reprezintă majorarea valorii punctului de pensie, cu un procent de 5%, astfel încât pentru anul 2016, valoare punctului de pensie va fi de 871,7 lei’, a afirmat, în faţa deputaţilor şi senatorilor, ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea.

Potrivit sursei citate, pentru anul viitor, în privinţa indicelui de corecţie în cuantum de 1,09%, acesta va fi acordat unui număr estimat de 150.000 de pensionari, care se vor înscrie în sistemul public de pensii în anul 2016.

‘Numărul pensionarilor care vor beneficia de valoarea majorată a punctului de pensie pentru anul 2016 este 4,680 milioane de pensionari de asigurări sociale. Pentru biletele de tratament balnear şi recuperarea capacităţii de muncă suma alocată pentru 2016 va fi de 318 milioane lei (…) să facem lucruri bune care să ne permită, până la urmă, să facem din populaţia acestei ţări o populaţie educată, sănătoasă şi aptă de muncă, astfel încât la anul, când voi veni să prezint acest buget, să nu mai fie grevat cu atâtea sume pentru boală, incapacitate temporară de muncă sau deces’, a adăugat Costea.

Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 au fost stabilite avându-se în vedere următoarele cote de contribuţii: 17% cota medie datorată de angajatori pentru toate condiţiile de muncă, 10,5% cota datorată de angajat şi 0,22% cota medie datorată de angajatori pentru sistemul asigurărilor de accidente de muncă şi boli profesionale.

Pentru anul 2016, bugetul asigurărilor sociale de stat are un excedent de 228,9 milioane lei, care reprezintă rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 sunt diminuate cu suma de 5,44 miliarde de lei aferentă Pilonului II de pensii, iar fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public sunt prevăzute la 50,746 miliarde lei, respectiv 6,8% din PIB, în 2016.

În privinţa cheltuielilor estimate, 52,257 miliarde de lei sunt destinate pentru sistemul public de pensii (99,8%) şi 112,3 milioane lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale (0,2%). Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi alocate pentru asistenţă socială şi 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii (cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, dobânzi datorate trezoreriei statului şi active nefinanciare). În plus, din totalul cheltuielilor aferente sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, 90,9% vor fi alocate pentru asistenţă socială (pensii de invaliditate din cauză de accidente de muncă sau boli profesionale, ajutoare sociale în caz de invaliditate), 0,8% contribuţii de sănătate plătite la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele aflate în concediu medical şi 8,3% pentru funcţionarea sistemului (cheltuieli de personal, bunuri şi servicii şi active nefinanciare).

Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public pentru anul 2016 sunt prevăzute la 50,746 miliarde lei, respectiv 6,8% din PIB. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor, s-a avut în vedere un număr de 4,68 milioane de pensionari de asigurări sociale plătiţi prin Casa Naţională de Pensii Publice, cu o pensie medie lunară de 903,6 lei. În anul 2016 valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei, iar indicele de corecţie prevăzut la art. 170 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este de 1,09.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Energiei: România va avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi de gaze naturale
Ministrul Energiei: România va avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi de gaze naturale
România va avea iarna viitoare un surplus de un miliard de metri cubi de gaze naturale, care vor veni din Marea Neagră, ...
Firea: ANRE a aprobat azi un tarif total de 980 de lei pe gigacalorie pentru Bucureşti
Firea: ANRE a aprobat azi un tarif total de 980 de lei pe gigacalorie pentru Bucureşti
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi un tarif de 980 de lei pe gigacalorie ...
Popescu: După 1 aprilie, cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze. Jocurile geopolitice nu vor mai fi aşa evidente
Popescu: După 1 aprilie, cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze. Jocurile geopolitice nu vor mai fi aşa ...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că după 1 aprilie vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale ...