Parlamentul a votat: Pensiile de peste 7.001 lei ale senatorilor şi deputaţilor, impozitate cu 85% pentru ce depăşeşte această sumă

Pensiile senatorilor şi deputaţilor de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85% pentru ce depăşeşte această sumă, a decis joi plenul Parlamentului, care a votat prevederile din Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal referitoare la indemnizaţia pentru limita de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 18 iun. 2020, 12:16
Parlamentul a votat: Pensiile de peste 7.001 lei ale senatorilor şi deputaţilor, impozitate cu 85% pentru ce depăşeşte această sumă

Pensiile senatorilor şi deputaţilor de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85% pentru ce depăşeşte această sumă, a decis joi plenul Parlamentului, care a votat prevederile din Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal referitoare la indemnizaţia pentru limita de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

S-au înregistrat 354 de voturi „pentru”, o abţinere şi 43 de parlamentari nu şi-au exercitat votul.

Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, dar Birourile permanente reunite au decis joi să fie reintrodus pe ordinea zi a şedinţei comune de plen, motivul fiind legat de pensiile deputaţilor şi senatorilor.

USR a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a acestui punct, pe motiv de posibilă neconstituţionalitate, pentru că Parlamentul nu votează „prevederi”, ci legi. Propunerea a fost respinsă de senatori şi deputaţi cu 276 de voturi.

Proiectul, adoptat de Senat în 2019, a fost susţinut în plen de toate grupurile parlamentare şi introduce noţiunea de „taxă pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă”.

Conform unui amendament, „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat că reglementările care fac referire la statutul deputaţilor şi senatorilor trebuie adoptate într-o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, „Suntem exact în această situaţie. (…) Procedura este şi regulamentară şi constituţională”, a spus deputatul PNL.

Liderul USR, deputatul Dan Barna, a afirmat că USR luptă pentru desfiinţarea pensiilor speciale de patru ani, timp în care „s-au făcut diverse simulacre de rezolvare a problemei”. El a apreciat că reglementarea referitoare la pensiile parlamentarilor trebuie introdusă într-o lege distinctă şi a susţinut că cei care au introdus joi pe ordinea de zi articolul referitor la parlamentari nu fac decât să atragă atenţia Curţii Constituţionale, „asigurându-se că CCR va respinge această lege”.

„Unde suntem azi? S-a adoptat ieri o lege pentru impozitarea pensiilor speciale, a trecut de Camera Deputaţilor, trecuse de Senat şi s-a încheiat procedura parlamentară – pleacă la promulgare la preşedinte. Ceea ce se întâmplă astăzi, ceea ce faceţi dumneavoastră astăzi, prin această prevedere, pentru că nu apare nicăieri ca ar fi o lege, este exact ca într-un film de Sergiu Nicolaescu, băgaţi un pachet de dinamită la temelia constituţională a acestei legi, asigurându-vă că CCR va respinge această lege şi, în felul acesta, se creează un cârlig foarte puternic. (…) În realitate, CCR a fost consecventă în interpretarea că, dacă avem situaţii de suprapunere legislativă, aceea este situaţie de neconstituţionalitate. Da, pentru deputaţi şi senatori trebuie o reglementare de plen comun, numai că această reglementare trebuia într-o lege distinctă, nu legea de ieri. Ieri s-a încheiat procedura parlamentară. Acum mai agăţăm nişte zurgălăi pe care CCR să-i observe”, a spus Barna în plenul şedinţei camerelor reunite ale Parlamentului.

El a cerut în context demisia liderilor PSD şi PNL.

„Această reglementare dinamitează orice credibilitate de constituţionalitate a legii şi atunci, domnule Simonis, domnule Orban, domnule Ciolacu, dacă CCR va respinge pe acest temei acest demers legislativ, aştept demisia dumneavoastră. Simplu, democratic, corect”.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a susţinut că „este un moment istoric, în care a fost auzită vocea poporului”.

„Astăzi asistăm la un moment istoric, pentru că noi ne-am întors faţa spre popor, am auzit vocea poporului, care ne-a spus: „Tăiaţi pensiile speciale”. Prin liderii de grup de la PNL şi PSD, susţinuţi de toate partidele politice, am dus această voce în lege printr-un amendament, iar astăzi închidem un proces început ieri prin care taxăm pensiile parlamentarilor cu 85%, ceea ce înseamnă dreptate socială”, a declarat Roman.

El a acuzat USR că a votat miercuri pentru impozitare, după care „s-a lăudat în mediul online cu reuşita lor”.

„A fura munca altora e urât. (…) Sunteţi un ageamiu şi un manipulator care n-aţi înţeles nimic. Astăzi, urmare a amendamentului depus de PNL şi de PSD, nu mai avem pensii speciale impozitate cu 85%. Dacă asta vă deranjează, ieşiti în faţa românilor, spuneţi că (…) voi sunteţi mai morali decât alţii. Până atunci, nu fiţi ipocriţi şi nu mai minţiţi oamenii”, a spus Roman, care i s-a adresat lui Dan Barna.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a amintit că, miercuri, Camera Deputaţilor – decizională – a votat proiectul de impozitare a pensiilor speciale şi cu voturile USR, unanimitate fiind şi joi dimineaţa, în Comisia de statut.

„De fapt, vă e teamă să vă asumaţi în faţa publicului că de fapt nu doriţi impozitarea pensiilor parlamentarilor”, a spus Simonis.

 

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Modul în care Comisia Europeană angajează consultanţi externi şi recurge la serviciile acestora nu asigură în totalitate o utilizare optimă a resurselor şi nici nu îi protejează pe deplin......
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franţa intenţionează să interzică utilizarea termenilor precum "carne" sau "cârnaţi" pentru produsele alimentare pe ...
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri de respectarea statului de drept în cazul României
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri ...
Avertizorii de integritate sunt o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii publici şi procurori, iar transpunerea ...
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în ...