Parlamentul bulgar a ratificat achiziționarea a opt avioane de luptă americane F-16

Parlamentul bulgar a ratificat vineri achiziţionarea a opt avioane de luptă noi F-16 fabricate de Lockheed Martin, aprobând o creştere excepţională a deficitului public pentru această achiziţie, cea mai costisitoare realizată de Bulgaria în domeniul militar de la căderea comunismului, relatează AFP.
Economica.net - vin, 19 iul. 2019, 13:45
Parlamentul bulgar a ratificat achiziționarea a opt avioane de luptă americane F-16

Avioanele, care vor fi livrate până în 2024, vor fi achiziţionate la preţul de 1,256 miliarde de dolari. Cum plata integrală urmează să fie efectuată înainte de luna septembrie, parlamentul a revizuit bugetul pentru anul 2019, deficitul public crescând de la 0,5% la 2,1%.

„Odată cu achiziţionarea de avioane F-16 Block 70, vom fi prima ţară balcanică dotată cu un astfel de avion”, Slovenia, Grecia şi România deţinând modele mai vechi, a declarat ministrul bulgar al apărării Krassimir Karakaceanov.

Membru al NATO din 2004, Bulgaria încearcă de câţiva ani să-şi înlocuiască flota obişnuită de avioane de luptă MiG-29 fabricate de sovietici.

Aceasta este „prima modernizare a forţelor aeriene bulgare în decurs de 30 de ani”, a declarat comandantul forţelor aeriene Ţanko Stoikov, apreciind că această comandă a pus capăt unei îndelungi „stagnări tehnologice”.

Numai şapte dintre cele 15 MiG-29 ruseşti ale forţelor aeriene bulgare pot zbura, potrivit autorităţilor de la Sofia.

Viceministrul apărării, Atanas Zaprianov, a dat asigurări la începutul lunii iulie că aparatele comandate vor avea „toate capacităţile aer-aer, aer-sol şi de informaţii”.

Fost comandant al Forţelor aeriene, preşedintele bulgar Rumen Radev a considerat totuşi că preţul de cumpărare este prea mare, subliniind că acesta nu cuprinde şi tot armamentul necesar, în special rachete aer-sol.

Guvernul bulgar a preferat oferta americană celei a Suediei de zece aeronave Gripen noi, variantă favorizată într-o licitaţie anterioară şi susţinută de asemenea de preşedintele Radev. Procedura a fost relansată în 2017, odată cu instalarea premierului conservator Boiko Borissov.

Opoziţia bulgară, care a criticat de asemenea alegerea avioanelor F-16, a reclamat între altele faptul că plata pentru achiziţionarea avioanelor nu poate fi eşalonată.

Te-ar mai putea interesa și
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.......
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...