Parlamentul European a aprobat acordul comercial dintre Uniunea Europeană şi Vietnam

Comisia Europeană a salutat decizia Parlamentului European de a aproba acordul comercial şi acordul de investiţii dintre UE şi Vietnam, care va elimina practic toate taxele vamale aplicabile mărfurilor comercializate între cele două părţi, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.
Economica.net - joi, 13 feb. 2020, 16:31
Parlamentul European a aprobat acordul comercial dintre Uniunea Europeană şi Vietnam

Acordul comercial UE-Vietnam urmează să intre în vigoare în 2020 după încheierea procedurii de ratificare de către Vietnam. Acordul comercial va garanta – prin angajamentele ferme cu caracter juridic obligatoriu şi executoriu privind dezvoltarea durabilă – respectarea drepturilor lucrătorilor, protejarea mediului şi respectarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Acesta este cel mai cuprinzător acord comercial între UE şi o ţară în curs de dezvoltare. Astfel, Vietnamul îşi va elimina treptat taxele pe o perioadă mai lungă, de 10 ani, pentru a ţine seama de nevoile sale de dezvoltare. Cu toate acestea, multe dintre exporturile importante ale UE, cum ar fi produsele farmaceutice, chimice sau utilajele, vor beneficia de scutiri de taxe vamale încă de la intrarea în vigoare a acordului. Acordul comercial conţine, de asemenea, dispoziţii specifice vizând eliminarea barierelor netarifare din sectorul autovehiculelor şi va oferi protecţie pentru 169 de produse alimentare şi băuturi tradiţionale europene, cunoscute sub numele de indicaţii geografice, precum vinul Rioja sau brânza Roquefort.

Prin intermediul acordului comercial, întreprinderile din UE vor fi în măsură să participe pe picior de egalitate cu întreprinderile vietnameze la licitaţii de achiziţii publice ale autorităţilor şi întreprinderilor de stat din Vietnam.

Pe lângă faptul că oferă oportunităţi economice semnificative, acordul garantează, de asemenea, că schimburile comerciale, investiţiile şi dezvoltarea durabilă merg mână în mână, stabilind standarde ridicate de muncă, mediu şi protecţie a consumatorilor, asigurându-se că nu există niciun fel de „uniformizare la un nivel inferior” în scopul atragerii comerţului şi a investiţiilor.

Acordul obligă cele două părţi să ratifice cele opt convenţii fundamentale ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) şi să respecte, să promoveze şi să pună efectiv în aplicare principiile OIM privind drepturile fundamentale la locul de muncă. De asemenea, cele două părţi vor implementa Acordul de la Paris, precum şi alte acorduri internaţionale în domeniul mediului şi vor acţiona în favoarea conservării şi a gestionarii sustenabile a faunei sălbatice, a biodiversităţii, a activităţilor forestiere şi în domeniul pescuitului şi vor implica societatea civilă în monitorizarea şi implementarea acestor angajamente de către ambele părţi.

„Acordul UE-Vietnam are un potenţial economic uriaş, cu beneficii clare pentru consumatori, lucrători, agricultori şi întreprinderi, dar beneficiile sale se întind dincolo de sfera economică. Acordul dovedeşte că politica comercială poate fi un instrument foarte eficient. Ca urmare a negocierilor comerciale pe care le-am avut, Vietnamul a depus deja eforturi considerabile pentru a-şi îmbunătăţi situaţia drepturilor lucrătorilor. Odată intrate în vigoare, aceste acorduri vor spori şi mai mult potenţialul nostru de promovare şi monitorizare a reformelor din Vietnam”, a declarat comisarul pentru comerţ, Phil Hogan.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...