Parlamentul European adoptă reguli mai stricte pentru protecţia datelor

Parlamentul European a adoptat miercuri, în primă lectură, noi reguli pentru consolidarea siguranţei datelor personale ale cetăţenilor UE transferate către state non-UE, conferind mai mult control asupra datelor personale şi majorând amenzile pentru firmele care încalcă regulile la 100 de milioane de euro sau 5% din cifra globală de afaceri.
Economica.net - mie, 12 mart. 2014, 14:24
Parlamentul European adoptă reguli mai stricte pentru protecţia datelor

Legile UE privind protecţia datelor sunt în vigoare de 19 ani şi necesitau o actualizare pentru a putea lua în considerare progresul tehnologiilor informaţiei, globalizarea şi utilizarea crescută a datelor personale în scopuri juridice.

‘Am un mesaj clar pentru Consiliu: orice amânare ar fi iresponsabilă. Cetăţenii Europei aşteaptă să trecem la adoptarea unui regulament UE puternic pentru protejarea datelor. Dacă există state membre care nu vor să trecem la acţiune după doi ani de negocieri, majoritatea ar trebui să meargă înainte fără ele’, a explicat raportorul pentru regulamentul general privind protecţia datelor, Jan Philipp Albrecht, din grupul Verzi/Alianţa Liberă Europeană.

Propunerea de regulament general cu toate prevederile privind procesarea datelor personale în UE, în sectoarele public şi privat, a fost adoptată cu 621 voturi pentru, zece împotrivă şi 22 de abţineri.

‘Permiteţi-mi să exprim insatisfacţia şi frustrarea privind faptul că, din cauza Consiliului, cel puţin a unor state membre, nu vom putea să atingem scopul pe care ni l-am fixat, acela de a aproba pachetul de reformă a protecţiei datelor până la încheierea acestei legislaturi’, a spus la rândul său raportorul pentru directiva privind protecţia datelor personale procesate în scopuri juridice, Dimitrios Droutsas, din grupul S&D.

Propunerea de directivă care priveşte datele personale procesate pentru a preveni, investiga şi judeca infracţiuni sau pentru a aplica pedepse penale a fost adoptată de plenul PE în urma unui vot strâns, de 371 de voturi pentru, 276 împotrivă şi 30 de abţineri.

Pentru a proteja mai bine cetăţenii UE împotriva activităţilor de supraveghere similare cu cele dezvăluite în iunie 2013, deputaţii au amendat regulile, care cer acum oricărei firme – precum un motor de căutare, reţea de socializare sau furnizor de servicii de agregare de date – să ceară autorizaţia prealabilă a autorităţii naţionale de protecţie a datelor în UE înainte de face publice datele personale ale unui cetăţean UE către un stat terţ. Compania va fi obligată să informeze şi persoana în cauză despre o astfel de cerere.

Companiile care încalcă regulile vor primi amenzi de până la 100 milioane de euro sau 5% din cifra de afaceri anuală globală, în funcţie de care sumă este mai mare, stipulează noile reguli. Comisia Europeană a propus amenzi de până la un milion de euro sau 2% din cifra de afaceri anuală globală.

Noile reguli ar urma să protejeze mai bine datele şi pe internet. Ele includ dreptul de a avea datele personale şterse, precum şi cerinţa de a utiliza un limbaj clar şi simplu pentru a explica politicile de protecţie a datelor personale. Orice furnizor de servicii de internet care doreşte să proceseze date personale va trebui să obţină mai întâi consimţământul liber exprimat, bine informat şi explicit al persoanei în cauză.

Parlamentul European a votat propunerea legislativă în prima lectură pentru a consolida activitatea de până acum în domeniu, care va fi astfel transferată viitorului Parlament. Astfel, eurodeputaţii nou aleşi în mai pot decide dacă vor începe de la zero procesul legislativ sau dacă vor continua munca depusă de legislativul actual.

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia de dezvoltare durabilă a companiei, construită de firma autohtonă......
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...