Parlamentul European avertizează că nu va ratifica un acord privind Brexitul fără clauza de „backstop”

Parlamentul European nu va ratifica acordul de ieşire a Regatului Unit din UE dacă acesta nu cuprinde clauza de ''backstop'' (plasa de siguranţă) pentru frontiera nord-irlandeză, a avertizat joi un grup de lucru al eurodeputaţilor în dosarul Brexit, transmite AFP.
Economica.net - joi, 24 ian. 2019, 13:37
Parlamentul European avertizează că nu va ratifica un acord privind Brexitul fără clauza de

Această clauză care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună care să împiedice reapariţia unei aşa-numite ”frontiere dure” între Irlanda şi Irlanda de Nord. Din acest motiv ea nu a fost agreată de parlamentarii britanici susţinători ai ieşirii din UE, fapt ce a contribuit la respingerea acordului privind Brexitul de către Camera Comunelor, aceşti parlamentari temându-se că în virtutea acestei clauze ţara lor riscă să rămână captivă în UE pe termen nedefinit dacă Bruxellesul şi Londra nu convin un acord ulterior privind viitoarea lor relaţie.

Dar grupul de lucru privind Brexitul creat în PE a estimat în declaraţia dată joi că, deşi respins de parlamentul de la Londra, ”acordul de retragere este echitabil şi nu poate fi renegociat”, exprimând astfel aceeaşi poziţie repetată de liderii europeni, care şi ei au respins orice renegociere a acordului convenit cu premierul Theresa May.

”Plasa de siguranţă este garanţia că nu vom avea în niciun caz o consolidare a frontierei pe insula Irlanda şi reuşim în acelaşi timp să prezervăm integritatea pieţei unice”, afirmă acest grup al PE într-un comunicat. ”Fără o astfel de asigurare, Parlamentul European nu îşi va da acceptul pentru acordul de retragere”, se indică în acelaşi text.

Parlamentul de la Londra va supune la vot pe 29 ianuarie amendamente propuse de către deputaţii britanici, prin unele dintre acestea parlamentari adversari ai Brexitului încercând să amâne ieşirea din UE sau să transfere către parlament controlul acestui proces pentru a o împiedica pe Theresa May să ia decizia ca pe 29 martie Regatul Unit să se retragă din UE fără un acord.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Scallier construiește al treilea parc de retail din România, lângă magazinul Kaufland din Turda
Scallier construiește al treilea parc de retail din România, lângă magazinul Kaufland din Turda
Dezvoltatorul polonez de parcuri de retail Scallier a anunțat obținerea autorizației de construcție pentru cel de-al ...
Enel extinde rețeaua electrică din București și Giurgiu cu 20 km
Enel extinde rețeaua electrică din București și Giurgiu cu 20 km
E-Distribuţie Muntenia, operatorul de distribuție a energiei electrice parte a grupului Enel, realizează lucrări de extindere ...
1.279 cazuri noi, 86 morţi, în 24 de ore – Coronavirus miercuri, 8.12.2021
1.279 cazuri noi, 86 morţi, în 24 de ore – Coronavirus miercuri, 8.12.2021
Criza Coronavirus miercuri, 8 decembrie 2021 - 1.279 cazuri noi, 86 morţi, în 24 de ore