Parlamentul European cere o mediere UE în Ucraina

Eurodeputaţi au îndemnat joi să fie creată o misiune de mediere UE "la cel mai înalt nivel politic" între Guvernul ucrainean şi opoziţie, în vederea ieşirii din criză, relatează AFP.
Economica.net - joi, 12 dec. 2013, 19:40
Parlamentul European cere o mediere UE în Ucraina

Europarlamentarii, dintre care unii au afişat steagul Ucrainei în himiciclu, şi-au exprimat susţinerea faţă de manifestanţii de la Kiev, în acestă rezoluţie elaborată în comun de către principalele grupuri politice, adoptată într-o sesiune plenară la Strasbourg.

Textul cere „crearea imediată a unei noi comisii oficiale de mediere din partea Uniunii Europene, la cel mai înalt nivel politic”.

Această misiune ar urma să contribuie „la negocieri între Guvern şi opoziţia democratică şi societatea civilă şi să vegheze la o soluţionare paşnică a actualei crize”.

Eurodeputaţii şi-au exprimat, în acest text, regretul faţă de decizia autorităţilor ucrainene de a nu semna un acord de asociere cu UE şi au denunţat „presiuni politice şi economice inacceptabile, dar şi ameninţări cu sancţiuni comerciale exercitate de Rusia împotriva Ucrainei”.

Şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton a anunţat joi, din nou, că a primit asigurări din partea preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici că acesta va semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană, miza crizei politice din Ucraina.

Ianukovici „m-a asigurat că intenţionează să semneze acordul de asociere”, a declarat Lady Ashton la sosirea la lucrările Consiliului de Miniştri pentru Dezvoltare, la Bruxelles, în urma unei misiuni de conciliere de două zile la Kiev.

Opozanţii proeuropeni din Ucraina au intrat joi în a patra săptămână de contestare. Forţele de ordine au încercat miercuri să ia cu asalt tabăra pe care protestatarii au instalat-o în centrul Kievului.

Ei reclamă plecarea de la putere a preşedintelui Ianukovici, după ce acesta a refuzat să semneze un acord cu UE, aflat în pregătire de trei luni, în favoarea unei apropieri de Moscova.

Miercuri, deputaţii europeni au aplaudat, în hemiciclu, activişti din cadrul mişcării ucrainene de opoziţie EuroMaidan, invitaţi de către Verzi.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...