Parlamentul European dă undă verde intrării Lituaniei în zona euro

Lituania ar trebui să intre în zona euro la 1 ianuarie 2015, recomandă Parlamentul European într-o rezoluţie votată miercuri. Acest vot corespunde recomandării Comisiei Europene şi susţinerii politice din partea şefilor de stat şi de guvern din UE, exprimate în cadrul Consiliului European din iunie.
Economica.net - mie, 16 iul. 2014, 11:57
Parlamentul European dă undă verde intrării Lituaniei în zona euro

Recomandarea Parlamentului a fost aprobată cu 545 de voturi pentru, 116 voturi împotrivă şi 34 de abţineri. Parlamentul susţine ‘adoptarea euro de către Lituania la 1 ianuarie 2015’.

‘Este o veste bună pentru Lituania, pentru statele baltice şi pentru stabilitatea Europei. Din 2006 s-a lucrat susţinut pentru o inflaţie redusă, un curs de schimb stabil, un deficit bugetar scăzut şi un procent acceptabil de îndatorare. Bine ai venit în zona euro, Lituania!’ a spus raportorul Werner Langen (PPE, DE).

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a felicitat Lituania pentru performanţa de a deveni cel de-al 19-lea stat membru al zonei euro.

‘Lituania a făcut un efort remarcabil, a îndeplinit criteriile de convergenţă şi a demonstrat încă odată că o ţară, indiferent de nivelul de dezvoltare, poate să fie competitivă atât timp cât veniturile şi cheltuielile rămân în concordanţă cu evoluţia productivităţii. Lituania este un exemplu pentru toate celelalte state membre care, atunci când au intrat în UE, şi-au luat angajamentul că vor lua toate măsurile necesare pentru a îndeplini criteriile de convergenţă. (…) Din păcate, aceste angajamente sunt lăsate numai la latitudinea statelor membre respective. Consider că atât Consiliul cât şi Comisia Europeană şi PE ar trebui să fie mai insistente, pentru ca acest proces să fie accelerat în toate statele membre care au datoria să îndeplinească criteriile de convergenţă’, a declarat Stolojan în cadrul dezbaterilor care au avut loc marţi seara, la Strasbourg.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a subliniat la rândul său importanţa monedei unice europene pentru statele membre.

‘Şi noi românii dorim o monedă comună europeană, dorim să facem parte din zona euro şi sperăm ca în 2018 să facem parte din această zona care reprezintă o elită a Europei. Euro este moneda unică europeană şi trebuie să apărăm acest drept al cetăţenilor europeni la mobilitatea economică şi financiară. Euro sperie doar pe cei care consideră că trucurile financiare şi contabile pot rezolva problemele economice şi înlocui buna gestiune bugetară şi financiară. Moneda europeană reprezintă un drept al cetăţenilor europeni, dar şi un simbol al unităţii şi puterii europene. Avem nevoie de o politică monetară unică, doar aşa ne putem apăra împotriva atacurilor economice şi monetare declanşate de marile corporaţii sau de alte state cu interese ascunse. Vedem ce se întâmplă acum în Argentina şi Bulgaria, ştim ce s-a întâmplat şi în trecut, şi avem nevoie de euro’, a susţinut Victor Negrescu.

În cadrul dezbaterilor, deputaţii au salutat faptul că Lituania a îndeplinit toate criteriile de eligibilitate: inflaţia medie pe ultimele 12 luni a fost de 0,6% (mult sub pragul de referinţă de 1,7%), deficitul general în 2013 a fost de 2,1% din PIB (valoarea de referinţă: 3%), iar procentul brut de îndatorare a fost de 39,4% din PIB (60% fiind valoarea de referinţă).

Lituania este cel de-al 19-lea stat membru al zonei euro, după Letonia (2014), Estonia (2011), Slovacia (2009), Cipru şi Malta (2008), Slovenia (2007), Grecia (2001) şi Belgia, Germania, Franţa, Irlanda, Spania, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia şi Finlanda (1999).

Parlamentul European are un rol consultativ în analizarea situaţiei ţărilor care doresc să adere la zona euro. Acordul final va fi dat de Consiliul pentru afaceri generale din 23 iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...