1EUR = 4.8347 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Parlamentul European va reglementa o bază de impozitare comună pentru companii în statele membre UE

Parlamentul European va reglementa o bază de impozitare comună în toate statele membre pentru marile companii privind calculul impozitului pe profit, a anunţat europarlamentarul Iuliu Winkler, prezent vineri la Oradea.

28 oct, 2016 | Agerpres

'Parlamentul European a instituit o comisie de anchetă pe aşa numitele dosare Panama, un scandal imens, cu sute de mii de persoane şi firme implicate. Încercăm acum să înţelegem ce s-a întâmplat şi cum putem să reglementăm încât să respectăm principiul echităţii. Un prim pas în această direcţie este iniţiativa bazei comune de impozitare. Două lucruri vom reglementa: unu - cum se calculează şi ce este baza de impozitare şi doi - vom reglementa modul de distribuire a plăţii impozitului în funcţie de locul fizic, geografic, al activităţii,' a declarat, în conferinţă de presă, Iuliu Winkler.

El a menţionat că o mare companie care lucrează în mai multe state europene va trebui să depună evidenţe contabile din care să rezulte ce procent din activitate desfăşoară în România, în Germania sau în altă parte, urmând ca impozitul să fie plătit proporţional în aceste ţări.

'Astfel, şi noi vom obţine aceste venituri din activitatea economică din România, şi e etic şi moral ca locul de impozitare să fie în România.(...) Eu, companie mare, îmi caut locul cel mai favorabil pentru mine să plătesc impozitul şi înseamnă, de fapt, că nu există legătură între activitatea economică, activitatea comercială şi impozitare. Sunt câteva paradisuri fiscale, precum Cipru, Austria sau Olanda. Aici este problema şi vă subliniez: paradisurile fiscale sunt activităţi legale, dar asta nu înseamnă că sunt şi morale şi etice. Dacă astăzi legea dă voie unei companii sau persoane să ascundă venituri, să le evazioneze, atunci noi trebuie să schimbăm regula, astfel încât ceea ce este legal să fie şi moral şi etic', a subliniat Iuliu Winkler.

Europarlamentarul, membru supleant în comisia de dezvoltare regională, a mai precizat că statele membre îşi apără dreptul de a avea politica fiscală proprie, fiind un echilibru între deciziile luate la Bruxelles şi cele din fiecare ţară.

'Politica fiscală ţine într-o oarecare măsură de suveranitate, dar la fel ar spune şi Ciprul sau Irlanda - o altă ţară care a încheiat acorduri cu marile companii americane, care spune că e dreptul său să aibă politica fiscală proprie. Dar ce face Irlanda sau Cipru are efecte negative în România sau în alte state ale UE. De aceea e nevoie de optimizare fiscală', a spus Iuliu Winkler

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO