Parlamentul francez a dat undă verde cercetării asupra embrionului şi celulelor stem

Parlamentul francez a adoptat definitiv marţi un text legislativ controversat care autorizează cercetările asupra embrionului şi a celulelor stem. Proiectul în acest sens era susţinut de guvern pentru ca Franţa să recupereze 'întârzierea' în acest domeniu, relatează AFP.
Economica.net - mar, 16 iul. 2013, 19:10
Parlamentul francez a dat undă verde cercetării asupra embrionului şi celulelor stem

Proiectul legislativ, susţinut de stânga, a fost adoptat cu voturile favorabile a 314 deputaţi, alţi 223 deputaţi votând împotrivă, în principal opoziţia de dreapta.

Până acum, cercetările asupra embrionului şi a celulelor stem erau interzise, dar se puteau acorda derogări, în baza unei prevederi intrate în vigoare în 2004.

Deputatul radical /centru-stânga/ Roger Gerard Schwartzenberg, fost ministru al cercetării, a explicat că miza proiectului o constituie ‘medicina regenerativă şi terapia celulară’. ‘Gândiţi-vă la aceia dintre concetăţenii noştri care sunt bolnavi şi aşteaptă, speră la terapii noi’, i-a îndemnat deputatul pe colegii săi, evocând degenerarea retinei, boala Alzheimer sau afecţiunile cardiace.

‘Este un progres pe care îl aşteptăm de 35 de ani’, a remarcat la rândul său deputatul socialist Jean Louis Touraine, după votul de marţi din Adunarea naţională /camera inferioară a parlamentului francez/.

În schimb, deputatul UMP /dreapta/ Jean Leonetti a denunţat o dezbatere ‘de mântuială’ şi a apreciat că cercetările în domeniu nu au fost împiedicate nici până acum de legislaţie.

Deputaţii de dreapta au zădărnicit o primă tentativă de dezbatere a proiectului de lege, la 28 martie, ceea ce a determinat guvernul francez să înscrie textul – adoptat de Senat în decembrie 2012 – pe agenda sesiunii extraordinare a parlamentului.

Anterior, în 2011, după dezbateri încinse, fosta majoritate de dreapta a decis să se rămână la interdicţia cercetării, cu posibilitatea derogărilor. Oponenţii cei mai hotărâţi ai legalizării cercetărilor sunt aceiaşi care s-au opus şi căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, care, în pofida acestei opoziţii şi a amplelor proteste ale societăţii civile, au fost totuşi legalizate în mai a.c.

Cardinalul catolic Andre Vingt-Trois, arhiepiscop al Parisului, a apreciat, că textul proiectului conţine o ‘gravă eroare’, întrucât indică faptul că ‘embrionul este considerat a nu fi nimic’.

Peste 70 de proiecte de cercetare pe embrioni sau celule stem embrionare umane au fost autorizate în Franţa din 2005 şi până acum, prin derogare, de către Agenţia pentru biomedicină.

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...