1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti 21 º

Extern

Parlamentul grec adoptă la limită un nou buget de austeritate, pe 2016

Parlamentul grec a adoptat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la doar 3 voturi diferentă, primul buget al guvernului de stânga al lui Alexis Tsipras, un text calificat ca "aspru" chiar de ministrul finanţelor, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres. 

06 dec, 2015 | ECONOMICA.net

"Nimeni nu se poate bucura de acest buget aspru", a declarat Euclid Tsakalotos înaintea votului acestui text, aprobat de 153 de deputaţi din 300, toţi membri ai coaliţiei la putere, SYRIZA (stânga radicală, partidul lui Tsipras) şi Grecii Independenţi (dreapta naţionalistă).

Însuşi prim-ministrul Tsipras a considerat că acest buget este "un exerciţiu dificil", dar, a asigurat el, "în spatele cifrelor, toată lumea poate vedea efortul disperat (al guvernului) de a sprijini clasa muncitoare".

Acest buget ia în considerare măsurile severe pe care Tsipras a fost nevoit să le accepte de la creditorii ţării, UE şi FMI, în iulie, în schimbul unui plan de ajutor de 86 miliarde de euro, al treilea în cinci ani, după ce tocmai ajunsese la putere în ianuarie promiţând că va scăpa Grecia de aceste planuri asfixiante de ajutor.

Guvernul Tsipras a trebuit să accepte o nouă reformă a pensiilor, să faciliteze executările silite imobiliare ale celor îndatoraţi, două măsuri care au provocat două greve generale în mai puţin de o lună în noiembrie şi decembrie şi i-au redus majoritatea în parlament, deja scurtă, cu încă doi deputaţi, la 153 din 300.

Liderul interimar al opoziţiei, Yiannis Plakiotakis (Noua Democraţie, conservatori), a estimat, în timpul dezbaterii de sâmbătă noapte, că guvernul "transformă pensiile în bacşiş" şi că bugetul în ansamblul său este "anti-creştere" şi "social injust".

Din cei 298 de deputaţi prezenţi, 145 au votat împotrivă.

Bugetul prognozează o creştere zero în 2015 şi o contracţie de 0,7% în 2016, cifre mai optimiste decât cele ale Comisiei Europene.

Reducerile de cheltuieli în buget sunt de 5,7 miliarde de euro, inclusiv 1,8 miliarde din pensii şi 500 de milioane de la apărare, notează Reuters.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO