Parlamentul grec adoptă la limită un nou buget de austeritate, pe 2016

Parlamentul grec a adoptat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la doar 3 voturi diferentă, primul buget al guvernului de stânga al lui Alexis Tsipras, un text calificat ca "aspru" chiar de ministrul finanţelor, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres. 
Economica.net - Dum, 06 dec. 2015, 07:20
Parlamentul grec adoptă la limită un nou buget de austeritate, pe 2016

„Nimeni nu se poate bucura de acest buget aspru”, a declarat Euclid Tsakalotos înaintea votului acestui text, aprobat de 153 de deputaţi din 300, toţi membri ai coaliţiei la putere, SYRIZA (stânga radicală, partidul lui Tsipras) şi Grecii Independenţi (dreapta naţionalistă).

Însuşi prim-ministrul Tsipras a considerat că acest buget este „un exerciţiu dificil”, dar, a asigurat el, „în spatele cifrelor, toată lumea poate vedea efortul disperat (al guvernului) de a sprijini clasa muncitoare”.

Acest buget ia în considerare măsurile severe pe care Tsipras a fost nevoit să le accepte de la creditorii ţării, UE şi FMI, în iulie, în schimbul unui plan de ajutor de 86 miliarde de euro, al treilea în cinci ani, după ce tocmai ajunsese la putere în ianuarie promiţând că va scăpa Grecia de aceste planuri asfixiante de ajutor.

Guvernul Tsipras a trebuit să accepte o nouă reformă a pensiilor, să faciliteze executările silite imobiliare ale celor îndatoraţi, două măsuri care au provocat două greve generale în mai puţin de o lună în noiembrie şi decembrie şi i-au redus majoritatea în parlament, deja scurtă, cu încă doi deputaţi, la 153 din 300.

Liderul interimar al opoziţiei, Yiannis Plakiotakis (Noua Democraţie, conservatori), a estimat, în timpul dezbaterii de sâmbătă noapte, că guvernul „transformă pensiile în bacşiş” şi că bugetul în ansamblul său este „anti-creştere” şi „social injust”.

Din cei 298 de deputaţi prezenţi, 145 au votat împotrivă.

Bugetul prognozează o creştere zero în 2015 şi o contracţie de 0,7% în 2016, cifre mai optimiste decât cele ale Comisiei Europene.

Reducerile de cheltuieli în buget sunt de 5,7 miliarde de euro, inclusiv 1,8 miliarde din pensii şi 500 de milioane de la apărare, notează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rafila: Cu siguranță săptămâna viitoare depășim 40.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. Cred că în mai va putea fi reluată organizarea de evenimente
Rafila: Cu siguranță săptămâna viitoare depășim 40.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. Cred că în mai va putea fi reluată ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat sâmbătă că România se află într-o perioadă de creştere a cazurilor ...
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare în România
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare ...
Franţa este pregătită să trimită sute de militari în România şi să-şi asume responsabilitatea de a constitui o ...
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Un supercomputer este o mașină construită pentru a gestiona miliarde, dacă nu chiar trilioane de calcule simultan. Cu ...