1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Extern

Parlamentul Lituaniei a votat reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus în Lituania, după ce parlamentul ţării a votat joi în favoarea unei astfel de măsuri, pe fondul temerilor în legătură cu criza tot mai accentuată din Ucraina, relatează joi agenţia DPA, preluată de Agerpres.

19 mar, 2015 | Agerpres

Propunerea, aprobată cu 112 voturi ''pentru'' şi 3 ''împotrivă'', a fost înaintată de Consiliul de Securitate al ţării. Anual, între 3.000 şi 3.500 de tineri vor primi o instruire de bază timp de nouă luni, în următorii cinci ani.

Mulţi lituanieni se tem că Rusia, care a anexat Crimeea în urmă cu un an şi le oferă sprijin separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, ar putea deveni o ameninţare pentru Lituania.

Lituania a devenit unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Rusiei din regiune şi a cerut în mod repetat o prezenţă a NATO mai puternică în regiunea baltică.

Vilnius renunţase la serviciul militar obligatoriu în 2008. Ministrul lituanian al apărării, Juozas Olekas, a estimat însă că reintroducerea lui va spori efectivele de militari şi va duce la înfiinţarea de rezervişti.

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a vorbit despre o decizie importantă şi urgentă a legislativului. ''Sunt ameninţări la graniţele noastre. Salvgardarea securităţii noastre naţionale ar trebui să fie nu numai prioritatea noastră, ci şi datoria noastră'', a declarat preşedinta lituaniană.

Potrivit Ministerului lituanian de Externe, aproximativ 6,5% din populaţia Lituaniei este de origine rusă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO