Parlamentul taie pragul maxim de decontare pentru furnizorii de energie electrică, la 900 lei/MWh – proiect

Un amendament introdus într-o comisie parlamentară de la Camera Deputaților la legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.153/2022, retrimisă de Președinție pentru reexaminare, PSD și PNL au decis să reducă prețul maxim de decontare pentru energia cumpărată de furnizori și vândută clienților la preț plafonat, de la 1.300 lei/MWh la 900 lei MWh
Mihai Nicuţ - mie, 28 iun. 2023, 12:59
Parlamentul taie pragul maxim de decontare pentru furnizorii de energie electrică, la 900 lei/MWh – proiect

Iată exact cum sună amendamentul introdus de grupurile parlamentare ale PNL și PSD:

“Valoarea maximă a preţului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 900 lei/MWh”.

Iată și care este justificarea pentru reducerea pragului maxim de decontare:

“Propunerea de diminuare a plafonului de la 1.300 lei/MWh la 900 lei/MWh se bazează pe cantitățile de energie electrică prognozate a fi vândute prin mecanismul de alocare centralizată, luând în considerare energia electrică vândută în anul 2023.

Astfel dintr-o cantitate totala de 50 TWh destinata clientilor finali de energie electrica, din care 5 TWh pentru clientii Hidroelectrica, 14,7 TWh se estimeaza ca vor fi tranzactionati prin mecanismul de achizitie centralizata.

Prețul mediu de achiziție al furnizorilor care au solicitat decontarea diferentei dintre pretul mediu de achizitie si componenta de achizitie a fost de 829,63 lei/MWh pe primele trei luni ale anului 2023”.

Diminuarea acestui prag maxim de decontare pentru furnizori, care în prezent este de 1.300 de lei/MWh, este o idee mai veche.

“Bugetul de stat decontează furnizorilor de energie electrică un preț maxim de achiziție de 1.300 lei/MWh, acolo cred că putem discuta și ne putem uita. OPCOM-ul mi-a trimis evoluția prețurilor medii pe primele luni ale anului și așteptăm și o evaluare din partea Autorității de Reglementare. Și cred că aici putem discuta, ținând cont de această dinamică a prețurilor, despre scăderea acestei limite de decont de 1.300 lei/MWh″, a spus fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, la jumătatea lunii mai.

Așadar, acum parlamentarii apreciază că, pe baza prețurilor mai mici din piață și a mecanismului de achiziție centralizată, prin care producătorii vând direct funizorilor mare parte din energia necesară ultimilor pentru consumul clienților la 450 de lei/MWh, nivelul de 1.300 de lei nu se mai justifică, pentru că achiziția furnizorilor s-ar face deja la prețuri sub acest novel.

Așteptăm reacția furnizorilor la acest proiect.

Amintim că, în baza legislației de plafonare, bugetul de stat suportă diferența dintre costul de achiziție din piață al energiei de către furnizori, dar nu mai mult de 1.300 de lei/MWh și prețul plafonat la care furnizorii sunt obligați să vândă energia clienților. Guvernul este încă dator și acum furnizorilor, cu o sumă estimată la 3 miliarde de lei, bani pe care nu i-a plătit la timp.

 

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...