Parohia Vărbila – restaurarea rădăcinilor

Economica.net - mar, 09 iul. 2013, 04:57
Parohia Vărbila - restaurarea rădăcinilor

Printre multe alte proiecte, Regio – Programul Operațional Regional a finanțat și proiectul  “Restaurarea şi punerea în valoare a Ansamblului Medieval al fostei Mănăstiri Vărbila”.

Lăcașul, atestat documentar la începutul secolului al XVI-lea, unul din locurile de rugăciune și odihnă ale lui Mihai Viteazul, este încadrat la categoria monumentelor istorice grupa A, de valoare națională și universală. Prin Regio s-a reușit reintegrarea ansamblului ecumenic  în circuitul turistic național și internațional.

Biserica a resimțit puternic cele două cutremure de mare intensitate, care s-au produs în România. În anul 1838, s-au prăbușit clopotnița și boltirea bisericii, iar în anul 1977 s-au darâmat foișorul și boltirea pridvorului, zidurile bisericii fiind grav avariate.

Obiectivul proiectului a constat în executarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a bisericii parohiale şi a clopotniţei din complexul monahal. Astfel, s-a reușit efectuarea de lucrări  atât la casa egumenească, care necesita reparații capitale, cât și la biserică, prin lucrări de restaurare a picturii, reparația catapetesmei și modernizarea sistemului de încălzire. Totodată, s-au executat lucrări  de restaurare a zidului de incintă și  amenajări  interioare. Astăzi, la 4 ani de la contractarea proiectului,  acest așezământ încărcat de istorie, care va ajunge în curând la împlinirea a 500 de ani de existență, este complet restaurat și pregătit pentru introducerea în circuitul turistic național și internațional.

 “Regio contribuie efectiv la salvarea patrimoniului național de la distrugere.  În plus, un astfel de proiect implementat cu succes, crește credibilitatea în accesarea fondurilor structurale nerambursabile pentru proiecte de acest gen,” a declarat doamna Alina Stoica, consultantul proiectului.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni pentru dezvoltare regională care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare,  harta  proiectelor finanțate prin Regio Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...