Parteneriat România-Olanda: 58 de licee agricole din România vor beneficia în următorii 5 ani de expertiza şi experienţa olandeză

Olanda, unul dintre liderii mondiali în agricultură, va sprijini România în procesul de modernizare a învăţământului agricol, iar parteneriatul lansat joi la Târgul Internaţional Indagra 2019 prevede ca 58 de licee de profil din ţara noastră să beneficieze în următorii cinci ani de expertiza şi experienţa olandeză.
Economica.net - joi, 31 oct. 2019, 16:31
Parteneriat România-Olanda: 58 de licee agricole din România vor beneficia în următorii 5 ani de expertiza şi experienţa olandeză

„Cunoaştem experienţa Olandei în domeniul învăţământului agricol. Cunoaştem, de asemenea, punctele tari ale învăţământului agricol românesc, dar şi problemele cu care se confruntă liceele agricole, în special. Avem probleme legate de subfinanţare, probleme legate de curricula şcolară, de reactualizarea manualelor şcolare, probleme legate de efectuarea stagiilor de practică, de formarea profesională a cadrelor didactice de specialitate, precum şi altele. De aceea, avem nevoie de experienţa olandeză în domeniu şi acest lucru îl vom realiza pe baza acestui parteneriat. Vrem să întărim colaborarea dintre instituţiile de învăţământ din Olanda şi România şi schimbul de experienţă dintre aceste instituţii. Parteneriatul va avea la bază un plan de acţiune în care au fost incluse mai multe teme privind colaborarea dintre companiile olandeze şi cele româneşti, între instituţiile de învăţământ, sub coordonarea celor două ministere şi a Ambasadei Olandei la Bucureşti”, a declarat, joi, secretarul de stat Maricel Floricel Dima, la evenimentul „Educaţia agricolă: Parteneriate pentru dezvoltare şi contribuţii la agricultura circulară”.

El a precizat că printre obiectivele principale ale Ministerului Agriculturii în acest domeniu se află şi necesitatea întineririi forţei de muncă şi formării profesionale a acesteia.

„De aceea, MADR a elaborat în ultimii ani o legislaţie specială pentru susţinerea învăţământului liceal agricol. În baza acestei legi vom elabora un program de finanţare a investiţiilor şi vom acţiona pentru creşterea calităţii învăţământului liceal agricol prin apropierea acestuia de practică şi de realitatea din agricultură. Cred în succesul acestui parteneriat prin realizarea unor schimburi de experienţă pentru o mai bună cunoaştere între instituţiile implicate în educaţia agricolă şi dezvoltarea relaţiilor între cele două state”, a mai spus Dima.

În context, Floor Boselie-Abbehuis, director adjunct al Departamentului pentru strategii cunoaştere şi inovaţie din Ministerul Agriculturii, Naturii şi Calităţii Alimentelor din Olanda, a precizat că este impresionată de iniţiativa de a susţine 58 de licee agricole din România, pentru că astfel „le dăm şansa de a consolida şi de a inova în domeniul educaţiei”.

„Împreună cu incertitudinile economice cu care ne confruntăm azi, am creat presiuni asupra mediului, ne-am dat seama că luam mai mult de la planeta decât ea şi solul ne pot da, ceea ce este nesustenabil. Vrem să ne asigurăm hrana într-un mod sustenabil, de aceea guvernele noastre cred şi investesc în economia circulară, trecem de la agricultura lineară la cea circulară, unde se pierd mai puţine în sistem. Agricultura trebuie să fie în echilibru cu natura. Ţara mea şi ţara dumneavoastră se confruntă cu propriile provocări, dar acestea sunt şi oportunităţi de a conlucra unii cu alţii şi de aceea am semnat acest parteneriat cu partenerii din România. Putem să facem schimb de experienţă şi să învăţăm unii de alţii din greşeli. Noi putem să învăţăm să păstrăm diversitatea care încă nu s-a pierdut în ţara dumneavoastră. (…) Sunt impresionată de iniţiativa de a susţine 58 de licee agricole din România. Le dăm şansa de a consolida şi de a inova în domeniul educaţiei. Dezvoltarea educaţiei va face să atragem mai mulţi tineri, iar inovând în educaţie avem mâna de lucru calificată, pe viitorii antreprenori care pot menţine în viaţa zonele rurale într-un mod sustenabil şi productiv. Educaţia îi face pe tineri să o ia din nou pe calea agriculturii, să devină fermieri”, a spus directorul din Ministerul olandez al Agriculturii olandez.

În acest context, România şi Olanda au încheiat un parteneriat cu durata de 5 ani pentru dezvoltarea educaţiei agricole. Prin acest acord, liceele agricole româneşti vor beneficia de sprijin din partea unor instituţii de învăţământ din Olanda, cele două state urmând să desfăşoare o serie de proiecte comune, schimburi de experienţă şi transfer de know-how pentru o agricultură circulară – un model de agricultură sustenabilă. În acest sens, liceele din România vor avea oportunitatea de a învăţa şi de a identifica sugestii şi soluţii inspirate din bunele practici ale sistemului de învăţământ olandez.

Acordul detaliază planul de acţiune şi au avut loc prezentări şi dezbateri privind elemente introductive în sectorul agricol românesc, strategia României pentru dezvoltarea durabilă, cu accent pe agricultura circulară şi rolul educaţiei precum şi expuneri privind domeniul agricol din Olanda şi viziunea Olandei despre agricultura circulară.

De asemenea, România va colabora cu Regatul Olandei în domeniul agriculturii circulare, iar în acest sens autorităţile olandeze şi-au propus ca până în 2030 să realizeze un sistem agricol exclusiv circular, bazat pe principiul de a produce mai mult cu mai puţine resurse.

Datele prezentate de MADR în cadrul conferinţei arată că numărul liceelor agricole din România a scăzut în ultimii 28 de ani de la 230 la circa 58 de licee. Una dintre cauze a fost modul de realizare a reformei agrare efectuate în anul 1991, care a fărâmiţat excesiv suprafeţele agricole. Dimensiunea medie a unei exploataţii agricole înainte de 1989 a fost de peste 3.000 de ha, care în urma realizării reformei agrare a scăzut la circa 2,4 hectare pe proprietate.

Evenimentul a fost iniţiat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Ministerul Agriculturii, Naturii şi Calităţii Alimentelor din Olanda, sub coordonarea şi cu sprijinul Ambasadei Olandei în România, în cadrul Târgului internaţional Indagra.

Te-ar mai putea interesa și
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, unul dintre motive fiind faptul că nu se mai organizează în perioada......
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...