Participaţia marilor investitori străini la FP a scăzut şi în iunie, pentru a doua lună consecutiv

Participaţia investitorilor instituţionali străini la Fondul Proprietatea a coborât uşor în iunie, pentru a doua lună consecutiv, după ce din luna mai investitorii au început să retragă o parte din banii plasaţi pe pieţele emergente, anticipând că Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA.
Economica.net - mar, 09 iul. 2013, 19:18
Participaţia marilor investitori străini la FP a scăzut şi în iunie, pentru a doua lună consecutiv

Investitorii instituţionali străini au fost cei mai mari vânzători de acţiuni Fondul Proprietatea în luna iunie, cedând 0,47% din titlurile FP, astfel că la finele lunii iunie aceştia deţineau cumulat 56,14% din acţiuni, potrivit datelor transmise, marţi, de Fond Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În luna mai, participaţia acestor investitori a scăzut la 56,61%, de la 56,68% în luna aprilie. Anterior lunii mai, participaţia investitorilor instituţionali străini a mai scăzut cel mai recent în luna aprilie a anului trecut, de la 46,87% la 46,28%.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, în ianuarie 2011, investitorii instituţionali străini au fost cei mai mari cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea, aceştia preluând peste 42% din titluri. La finele anului 2010, investitorii instituţionali străini aveau aproximativ 14% din acţiuni.

Cele mai mari pachete de acţiuni au fost cumpărate în anul 2011, când participaţia acestor investitori a urcat la 42,14%. Anul trecut, investitorii instituţionali străini au cumpărat peste 10% din acţiunile Fondului Proprietatea.

De la listarea FP, printre cei mai mari cumpărători au fost fondul american de hedging Elliott Associates şi compania de administrare a investiţiilor City of London, care au ajuns să deţină peste 18% şi, respectiv, 9,43%.

Cele mai recente achiziţii realizate de Elliott Associates au avut în prima parte a lunii mai, când fondul american de hedging a cumpărat 0,08% din acţiunile FP, pentru 7,8 milioane lei (1,8 milioane euro).

Persoanele care au fost despăgubite cu acţiuni la Fondul Proprietatea au vândut încă de la listare pachete importante de titluri FP. Aceştia au primit acţiunile de la Ministerul Finanţelor Publice, astfel că participaţia ministerului a scăzut de la 36,79% în februarie 2011 la 2,67% în prezent. La acel moment, acţionarii persoane fizice române deţineau 30,78% din titlurile Fondului.

La finele lunii iunie, Fondul Proprietatea avea 8.228 de acţionari, faţă de 8.223 în luna mai.

Fondul Proprietatea a continuat în luna iunie programul de răscumpărare, care vizează cel mult 8% din propriile acţiuni. Astfel, Fondul a cumpărat zilnic acţiuni proprii, preluând în luna iunie 0,36% din titluri, pentru care a plătit 30,3 milioane lei (6,7 milioane euro).

Programul de răscumpărare a început în luna aprilie, iar de la acel moment şi până la finele lunii iunie FP a cumpărat în total 1,07% din propriile acţiuni, plătind 95,8 milioane lei (21,8 milioane euro). Astfel, Fondul a ajuns să deţină 2,77% din propriile acţiuni.

Printre cumpărătorii de acţiuni FP în luna iunie s-au regăsit şi investitori instituţionali înregistraţi în România, participaţia acestora urcând de la 9,05% la 9,27%.

Pachete de acţiuni au continuat să fie vândute de acţionarii persoane fizice române, care au cedat 0,1% din titluri. La finele lunii iunie, acţionarii persoane fizice române deţineau 23,28% din titluri, faţă de 23,38% în luna mai.

Pachetele deţinute de acţionarii persoane fizice străine au continuat să coboare foarte uşor, de la 5,87% la 5,86%.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de marţi în creştere cu 1,51%, la preţul de 0,6375 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 8,783 miliarde lei (1,977 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...