Partidul Laburist britanic are un nou șef. Un moderat de data asta

Centristul şi eurofilul Keir Starmer (foto) a fost ales detaşat sâmbătă la conducerea Partidului Laburist britanic, succedându-i radicalului Jeremy Corbyn, având ca provocare relansarea principalei formaţiuni de opoziţie, slăbită şi divizată în plină criză a coronavirusului, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Economica.net - sâm, 04 apr. 2020, 12:15
Partidul Laburist britanic are un nou șef. Un moderat de data asta

Acest fost avocat de 57 de ani, responsabil de trei ani de Brexit din partea laburiştilor, care era considerat favorit, a câştigat alegerile cu 56,2% din voturile membrilor partidului în faţa celor două rivale cvadragenare ale sale Rebecca Long-Bailey şi Lisa Nandy, potrivit rezultatelor comunicate de partid.

Într-o alocuţiune televizată difuzată după alegerea sa, Keir Starmer a promis imediat să depăşească numeroasele diviziuni care fragmentează partidul: cu privire la linia radicală sau mai liberală pe care trebuie să o adopte laburiştii, dar şi între eurosceptici şi pro-UE referitor la problema Brexitului şi la gestionarea antisemitismului în cadrul partidului, căruia Jeremy Corbyn nu a ştiut să-i pună capăt.

„În numele Partidului Laburist, cer scuze”, a declarat Starmer. El s-a angajat să „extirpeze otrava” antisemitismului, o „pată asupra partidului”, delimitându-se clar de predecesorul său care nu-şi exprimase regrete decât tardiv şi cu jumătate de gură.

Din cauza pandemiei de coronavirus, numele învingătorului nu a fost anunţat cum era prevăzut în cursul unei conferinţe speciale, ci mai modest pe site-ul internet al partidului, candidaţii înregistrându-şi dinainte discursurile în caz de victorie.

Perceput ca abil, dar fără prea multă carismă, Keir Starmer s-a angajat să repună pe picioare partidul şi să-l aducă din nou la putere după umilitoarea sa înfrângere în alegerile legislative din decembrie în faţa premierului conservator Boris Johnson, marcată în special prin pierderea bastioanelor populare câştigate în mod tradiţional de laburişti.

Era a doua înfrângere electorală a lui Jeremy Corbyn, cea mai gravă după 1935, după alegerea sa surprinzătoare la conducerea Partidului Laburist în 2015.

„Înţeleg amploarea sarcinii”, a asigurat Keir Starmer. „Misiunea noastră este de a restabili încrederea în partidul nostru”, a continuat el. „Voi duce acest mare partid într-o nouă eră, astfel încât atunci când momentul va veni să ne putem din nou servi ţara într-un guvern”.

Viitoarele alegeri legislative sunt prevăzute în 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu: Există un plan de închidere a minelor de cărbune până în 2030
Cîţu: Există un plan de închidere a minelor de cărbune până în 2030
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, că există un plan de închidere treptată a minelor până în anul 2030, care va fi......
Ford estimează că va înregistra rezultate financiare bune în trimestrul doi, peste prognozele inițiale
Ford estimează că va înregistra rezultate financiare bune în trimestrul doi, peste prognozele inițiale
Ford Motor a anunţat joi că o îmbunătăţire a afacerii sale auto va ajuta compania să raporteze câştiguri operaţionale ...
AFM va suplimenta cu 20 de milioane de lei bugetul Programului Rabla Plus
AFM va suplimenta cu 20 de milioane de lei bugetul Programului Rabla Plus
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) va suplimenta cu 20 milioane de lei bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul ...
First Bank va încasa cecurile emise de Trezoreria Statelor Unite
First Bank va încasa cecurile emise de Trezoreria Statelor Unite
First Bank a anunțat joi prin intermediul unui comunicat că, începând din această lună, va diversifica serviciul de ...