Partidul lui Silvio Berlusconi avertizează că există riscul căderii Guvernului de uniune

Partidul lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), le-a cerut partenerilor de guvernare din Partidul Democrat (PD) să înceteze atacurile personale la adresa fostului premier, avertizând că, altfel, există riscul căderii Guvernului de uniune, scrie ziarul La Repubblica.
Economica.net - joi, 08 aug. 2013, 15:01
Partidul lui Silvio Berlusconi avertizează că există riscul căderii Guvernului de uniune

„Partidul Democrat trebuie să îşi respecte aliaţii; în caz contrar, Guvernul riscă să cadă”, se arată într-un comunicat al Partidului Poporul Libertăţii, formaţiunea condusă de Silvio Berlusconi.

În dispută a intervenit şi Biroul premierului Enrico Letta. „Guvernul merge înainte, în pofida polemicilor. Executivul nu va avea nicio zi de vacanţă”, precizează Guvernul Italiei.

Partidul Poporul Libertăţii (PdL, centru-dreapta), a reacţionat astfel la declaraţiile făcute miercuri de Guglielmo Epifani, liderul Partidului Democrat (PD, centru-stânga), formaţiune aflată la guvernare, în Italia, alături de Partidul Poporul Libertăţii. Epifani i-a cerut lui Silvio Berlusconi să demisioneze din funcţia de senator, după confirmarea condamnării pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset.

„Nu există altă soluţie decât acceptarea sentinţei şi a efectelor pe care le produce. Chiar dacă preţul va fi încheierea acordurilor guvernamentale. Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. În orice sistem democratic, principiul respectării legilor trebuie respectat în primul rând”, a declarat Guglielmo Epifani, miercuri, într-un interviu acordat ziarului Corriere della Sera, indicând că Silvio Berlusconi trebuie să demisioneze din funcţia de senator şi din cea de preşedinte al Partidului Poporul Libertăţii. Întrebat dacă Berlusconi trebuie să demisioneze chiar dacă există riscul izbucnirii unei crize politice de proporţii, Epifani a răspuns: „Este normal să demisioneze. Chiar el a spus acest lucru. Ce s-ar întâmpla în Statele Unite într-un astfel de caz? În ţările democratice, infracţiunile fiscale sunt tratate cu multă seriozitate. Principiul respectării legilor trebuie să primeze în faţa oricăror calcule politice”.

Berlusconi, preşedintele Partidului Poporul Libertăţii (PdL), aflat la guvernare împreună cu Partidul Democrat, rămâne senator, în pofida confirmării deciziei de condamnare la închisoare pentru fraude fiscale.

Premierul Enrico Letta a încercat să evite această situaţie, pentru a nu fi nevoit să demisioneze, în contextul în care Guvernul de uniune, aflat în funcţie de doar trei luni, încearcă să contracareze cea mai gravă criză economică cu care se confruntă Italia după al II-lea Război Mondial. Dacă Berlusconi va demisiona, PdL probabil va retrage sprijinul acordat Guvernului de uniune, situaţie care va genera alegeri anticipate, o perspectivă care întâmpină rezistenţa preşedintelui Giorgio Napolitano şi a premierului Enrico Letta.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al PdL, Luca D’Alessandro, a catalogat drept „iresponsabile” declaraţiile liderului Partidului Democrat, formaţiune care, în afara actualei situaţii de criză economică, este principalul adversar al partidului lui Berlusconi. „Epifani este iresponsabil, un provocator care încearcă să genereze o criză guvernamentală”, a reacţionat D’Alessandro.

Silvio Berlusconi trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii. Berlusconi, 76 de ani, fusese condamnat în prima instanţă şi în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicţie de cinci ani privind deţinerea de funcţii publice. Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată de instanţa supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancţiunii suplimentare, cea de interzicere a funcţiilor publice. În privinţa condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an. Însă fostul premier italian ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau ar putea efectua muncă în folosul comunităţii. Procuratura a trimis Senatului mandatul de punere în aplicare a sentinţei, iar legea prevede ca, în cazul unei condamnări definitive, demiterea din funcţie să fie validată de Camera parlamentară din care face parte persoana condamnată. Conform Articolului 1 din Decretul lege din 31 decembrie 2012, aprobat de fostul Guvern Mario Monti, „nu pot candida şi nu pot continua să fie deputaţi sau senatori cei care au fost condamnaţi definitiv la pedepse de peste doi ani de închisoare”. Printre delictele menţionate în această lege figurează nu doar fapte de corupţie, ci şi fraudele fiscale, pentru care a fost condamnat Berlusconi. Astfel, Berlusconi ar putea să nu aibă dreptul de a mai candida cel puţin şase ani, indiferent dacă va fi confirmată sau nu pedeapsa suplimentară de interzicere a deţinerii de funcţii publice. În plus, procurorii cer ca Berlusconi să predea paşaportul normal şi paşaportul diplomatic, ca măsură preventivă pentru a se evita părăsirea ţării înainte de punerea în aplicare a pedepsei.

Silvio Berlusconi ar putea cere graţierea din partea preşedintelui Giorgio Napolitano, apropiaţii lui argumentând că doar aşa se poate „restabili democraţia” în Italia. Liderii grupurilor PdL din Senat şi Camera Deputaţilor, Renato Schifani şi Renato Brunetta, au anunţat că vor adresa preşedintelui Giorgio Napolitano o cerere de graţiere a lui Berlusconi, „pentru restabilirea democraţiei în Italia”. Iniţial, Preşedinţia a dat un semnal favorabil iniţiativei, comunicând că cererea de graţiere trebuie depusă de titular, însă ulterior a sugerat că un răspuns favorabil este puţin probabil.

Condamnarea lui Berlusconi riscă să genereze o criză politică de proporţii, în contextul în care Guvernul condus de Enrico Letta este susţinut atât de Partidul Democrat (centru-stânga), cât şi de formaţiunea lui Berlusconi, PdL (centru-dreapta). Miniştrii şi parlamentarii care fac parte din partidul lui Silvio Berlusconi au avertizat deja că sunt pregătiţi să demisioneze în semn de protest faţă de condamnarea definitivă a fostului premier, care, imediat după sentinţă, a solicitat reformarea justiţiei, ameninţând cu alegeri anticipate. „Este o sentinţă fără fundament. Spre mine s-a aruncat doar cu noroi”, a declarat Berlusconi. Avocaţii fostului premier italian vor avea la dispoziţie 30 de zile pentru a stabili măsurile alternative închisorii. În practică, opţiunea avocaţilor apărării va putea fi anunţată până pe 16 septembrie, dat fiind că va fi şi o perioadă de vacanţă. Avocaţii vor trebui să propună arestul la domiciliu sau munca în folosul comunităţii.

Cazul se referă la achiziţionarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, aparţinând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 – 1998, la preţuri majorate intenţionat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...