Partidul Socialist pro-rus a luat Primăria Chişinăului – alegeri Moldova

Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, a câştigat alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, în turul doi al alegerilor locale desfăşurate duminică în Republica Moldova, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 04 nov. 2019, 06:29
Partidul Socialist pro-rus a luat Primăria Chişinăului - alegeri Moldova

Datele CEC arată că, în urma procesării proceselor verbale din 263 din totalul celor 307 secţii de votare din Chişinău, Ceban a primit voturile a 53.86% dintre alegători (103.242 voturi), în timp ce candidatul Blocului ACUM (DA şi PAS) a fost susţinut de 46.14% dintre alegători (88.448 voturi).

Doar 37,78% dintre alegătorii cu drept de vot din municipiul Chişinău s-au prezentat, duminică, la alegerile locale pentru funcţia de primar al Capitalei Republicii Moldova, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Datele statistice arată că la urne s-au prezentat doar 240.574 din cei peste 636.000 de alegători înscrişi în listele electorale permanente. Dintre votanţi, 55,66% au fost femei, în timp ce 44,34% au fost bărbaţi.

Pe categorii de vârstă, cea mai mare pondere a votanţilor din Chişinău au între 56 şi 70 de ani (33,29%), în timp ce cea mai scăzută rată de prezenţă a fost la categoria de vârstă cuprinsă între 18 şi 25 de ani (5,75%).

Cetăţenii din 384 de municipii, comune şi oraşe din Republica Moldova au fost aşteptaţi, duminică, la urne pentru desemnarea primarilor, în turul al doilea al alegerilor locale. La nivel naţional, prezenţa a fost de 40,34%.

 

Rezultatele alegerilor din Capitală au stârnit un val de reacţii din partea politicienilor. Preşedintele PL, cel care cu două zile înainte de scrutin a îndemnat oamenii să-l voteze pe Năstase, a organizat o conferinţă de presă după închiderea secţiilor de votare, scrie publika.md.

„Începem prin a mulțumi tuturor celor care au participat la vot și tuturor celor care, din câte am văzut, m-au votat și pe mine astăzi cu toate că nu eram în buletinul de vot. Există o vorbă: o dată primar, toată viața primar”, a menţionat Chirtoacă.

Fostul primar al Capitalei a declarat că liberalii vor alianţă în CMC cu Blocul ACUM. Chirtoacă a mai spus că PL este gata de luptă în cazul unor eventuale anticipate.

„În cazul în care Dodon se supără pentru apelul care l-am făcut împreună cu Maia Sandu în vinerea înaintea alegerilor că are de gând să rupă coaliția, mai mare rușine pentru el, și, respectiv, noi suntem gata de anticipate”, a subliniat liderul PL.

Unchiul lui Chirtoacă, Mihai Ghimpu, a fost însă mai critic în declaraţii.

Într-o postare pe Facebook, fostul preşedinte al PL a scris că alianţa cu socialiştii este motivul pentru care blocul „ACUM” a pierdut Capitala. Ghimpu este de părere că Năstase nu trebuia să candideze.

„Am spus de la bun început că dacă Năstase iese în turul doi, Ion Ceban devine primar. Aţi mers cu Năstase, ACUM pupaţi-l pe Ivan, scuzată să-mi fie vorba!”, mai scrie Mihai Ghimpu.

O reacţie referitor la rezultatele alegerilor a avut şi deputatul PAS Dumitru Alaiba. După închiderea secţiilor de vot, el a publicat un text în care menţiona că sunt şanse să vedem cea mai zdrobitoare pierdere din ultimii 12 ani a forţelor de stânga la Chişinău. Postarea a dispărut însă, după ce au început să apară cifre oficiale de la CEC.

Alaiba a revenit pe Facebook peste câteva ore cu o altă postare în care a recunoscut că optimismul care îl ajuta în situaţii dificile l-a păcălit de această dată. Mai mult, el a dat de înţeles că anume cei 63% dintre chişinăuienii cu drept de vot care nu au ieşit la urne trebuie să-şi asume rezultatele alegerilor.

Liderul PAS şi partenera de coaliţie a lui Andrei Năstase nu a venit până acum cu vreun comentariu referitor la turul doi al alegerilor.

Maia Sandu nici nu a ieşit în conferinţă alături de candidatul blocului „ACUM”, imediat după închiderea secţiilor de vot, nici nu a fost văzută aseră la sediul PPDA. Ultima ei postare de pe Facebook este o transmisiune live de la sediul de campanie în care îndemna alegătorii să iasă la vot.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...