Pârvan, AOAR: Nu poate exista mediere între bănci şi clienţi dacă sunt prost întocmite contractele

Medierea problemelor între bănci şi clienţi se efectuează pe baza contractelor şi a clauzelor acestora, dar în cazul în care contractul este întocmit prost de la început nu poate fi vorba de nicio mediere, a declarat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan.
Economica.net - mar, 26 feb. 2013, 10:54
Pârvan, AOAR: Nu poate exista mediere între bănci şi clienţi dacă sunt prost întocmite contractele

„Să nu uităm că medierea se face pe contracte şi clauze, putem să facem noi medierea medierilor dacă s-au semnat contractele cum s-au semnat. Avem diverse situaţii: când ăla mic semnează contracte cu ăla mare, ală mic poate să se ducă la mama medierii”, a afirmat Pârvan la o conferinţă pe tema medierii.

În replică, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a afirmat că băncile au interesul să rezolve problemele atât cu clienţii mari, cât şi cu cei mici, arătând că „e bine ca o bancă să aibă clienţi mulţumiţi”.

„La mediere nu se pune problema negocierii clauzelor contractuale, dar băncile pot stabili de comun acord cu clienţii modificarea unor clauze. De exemplu, dacă e vorba de un credit pe 30 de ani cu rate egale şi au trecut 7 ani, se poate extinde creditul, iar la 30 de ani astfel încât rata pentru client să fie mai suportabilă”, a spus Gheţea.

El a anunţat totodată că Asociaţia Română a Băncilor vrea să iniţieze un proiect de act normativ pe care să-l propună Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) pentru a promova medierea ca soluţie de stingere a litigiilor.

Pârvan a precizat că s-a referit la clauzele din orice fel de contract, fiind de părere că trebuie să apară o specializare în mediere pe domenii de activitate.

De la 1 februarie a intrat în vigoare o prevedere prin care părţile implicate într-un conflict sunt obligate să participe la o şedinţă de informare privind avantajele medierii în materie civilă în locul unui proces în instanţă.

Secretarul general AOAR a transmis mesajul că mediul de afaceri „începe să se zburlească atunci când vede ceva obligatoriu”.

„Pentru mediul de afaceri e o pierdere această obligativitate şi e un pericol chiar pentru mediatori. Dacă e transformat într-un proces de flaşnetă, e un mare pericol la adresa ideii de mediere, care e foarte valoroasă de altfel”, a spus Pârvan.

El a semnalat că trebuie acordată o mare atenţie legislaţiei în acest proces de mediere, subliniind că va fi foarte interesant de văzut cum vor fi mediate problemele companiilor cu statul.

Reprezentantul AOAR spune că medierea este un instrument foarte util şi prezintă numeroase avantaje, dar şi multe ameninţări, care trebuie rezolvate pentru a fi viabilă.

În ultimii ani a crescut semnificativ numărul clienţilor care au atacat băncile în instanţă, acuzând în special clauzele abuzive din contracte. Totodată, Codul de procedură civilă a fost modificat astfel încât să permită ANPC sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Cei trei judecători de la Curtea Federală a Australiei au decis în favoarea guvernului în procesul privind anularea vizei ...
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare al energiei
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare ...
Guvernul Marii Britanii are în vedere planuri de a atenua o creştere bruscă a costurilor energiei, care va afecta gospodăriile ...
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 s-a produs sâmbătă aproape de miezul nopţii, la ora locală 23:51, în zona seismică ...