Pârvan, PIAROM: Bursa OPCOM nu are experienţă şi tranzacţii pe gaze naturale

Bursa OPCOM nu are, deocamdată, experienţă şi tranzacţii în ceea ce priveşte gazele naturale, dar, dacă se tranzacţionează şi prin această platformă, competiţia va avea un efect pozitiv, a declarat Cristian Pârvan, preşedinte Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), într-o dezbatere organizată de Bursa Română de Mărfuri (BRM).
Economica.net - joi, 02 nov. 2017, 21:27
Pârvan, PIAROM: Bursa OPCOM nu are experienţă şi tranzacţii pe gaze naturale

‘Aprovizionarea cu gaze naturale este în cadrul pieţei energetice o nebuloasă în toţi aceşti ani. Noi vedem că Bursa Română de Mărfuri, prin tranzacţiile pe care le-a făcut până acum, a oferit o palidă imagine, de cum ar trebui tranzacţionată şi această marfă. Este o marfă clară cu implicaţii majore. Faptul că se tranzacţionează prin bursă ar fi o garanţie că avem o anumită transparenţă. Dacă se tranzacţionează şi prin OPCOM, care nu are deocamdată experienţă şi tranzacţii, nu văd decât efectul pozitiv al competiţiei, dacă suntem determinaţi să avem competiţie pe piaţă’, a spus Pârvan.

Potrivit acestuia, interesul deosebit pentru problema gazelor naturale provine din tot ceea ce se întâmplă la nivel european şi mondial ‘pentru că noi suntem din ce în ce mai integraţi european şi mondial’.

‘Ca urmare, problema gazelor pentru mediul de afaceri nu este o problemă oarecare. Mediul de afaceri este extrem de interesat de problema preţului la gazele naturale. Există şi o problemă colaterală care ajunge la mediul de afaceri, dacă suportabilitatea preţului la gaze naturale, fie utilizate direct fie prin energia termică pentru că vine frigul, ne va arde pe toţi la buzunare. Atunci se pune problema dacă oamenii, angajaţii, mai suportă facturile. Menţinerea atributului Bursei Române de Mărfuri dincolo de toate observaţiile Comisiei Europene este o chestiune de bun simţ, care justifică competiţia şi sperăm să ajute mediul de afaceri să aibă asigurate gaze naturale la un preţ cât mai bun posibil’, a mai arătat oficialul PIAROM.

Bursa Română de Mărfuri organizează o dezbatere despre situaţia pieţei gazelor naturale din România.

‘Trecem prin nişte momente pe care le-am putea numim ‘interesante’, doar pentru a nu le considera cu adevărat dramatice. Prin intermediul unor iniţiative parlamentare, se încearcă excluderea noastră din piaţa de gaze naturale, fără niciun fel de motivaţie legală, economică sau strategică. În acelaşi timp, legea care va guverna funcţionarea pieţei de gaze urmează a fi modificată astfel încât să facă imposibilă exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din platoul continental al Mării Negre, să transforme interconectarea României la piaţa energetică europeană într-o chestiune simbolică şi să construiască un super-monopol de stat care să deservească interesele unor grupuri sau entităţi necunoscute’, se arată într-un comunicat al BRM.

La începutul lunii octombrie, Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a votat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 pentru modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, printre amendamentele admise aflându-se instituirea unei obligaţii ca 70% din volumele de gaze să fie tranzacţionate pe platformele OPCOM.

În sesiunea parlamentară anterioară, Comisia pentru industrii votase aceleaşi amendamente, cu diferenţa că exista obligaţia ca 100% din gazele de producţie internă să fie tranzacţionate pe bursă. Proiectul a fost reîntors la comisie, la cererea PNL.

La mijlocul lunii trecute, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileţ, a declarat reprezentanţii Comisiei Europene au transmis autorităţilor române o scrisoare în care avertizează că se poate trece la o nouă etapă în procedura de infringement declanşată împotriva României pentru blocarea exporturilor de gaze, dacă Parlamentul aprobă obligaţia ca 70% din gaze să fie tranzacţionate pe bursă.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...