Pasaje pietonale pe DN1: cum vor arăta și unde vor fi amplasate cele din Comarnic și Bușteni

Compania de Drumuri intenționează să construiască patru pasaje pietonale în Comarnic și Bușteni, în vederea fluidizării traficului pe Valea Prahovei. Acestea vor fi subterane, vor fi dotate cu lift și vor avea ca perioadă de implementare până la 20 de luni, potrivit documentațiilor depuse pentru obținerea acordului de mediu.
Anemona Andone - mar, 11 mai 2021, 16:45
Pasaje pietonale pe DN1: cum vor arăta și unde vor fi amplasate cele din Comarnic și Bușteni

Cele patru pasaje pietonale noi vor fi amplasate astfel:

  1. Primăria Comarnic, intersecția DN 1 cu str. Secăriei
  2. Piața centrală Comarnic, intersecția DN 1 cu str. Ghiosești
  3. Intersecție DN 1 cu str. Urlătoarei, Gloriei și Nicolae Balcescu (Poiana Țapului)
  4. Intersecție DN 1 cu str. Telecabinei (Bușteni)

Cel de la Primăria Comarnic va avea 18 metri lungime, două accesuri pietonale, fiecare cu lift, escalator și scară fixă, potrivit memoriului de prezentare realizat de Metroul SA – Italrom, depus la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (APM) Prahova. Valoarea estimată a construcției este de 4,11 milioane de lei, fără TVA.

Pasajul de la piața Comarnic va avea o lungime de aproximativ 30 de metri, două accesuri pietonale, fiecare cu lift, escalator și scară fixă. Valoarea estimată a construcție este de 4,67 milioane de lei, fără TVA, potrivit memoriului de prezentare publicat pe site-ul APM Prahova.

Perioada de implementare propusă pentru cele două pasaje din Comarnic este de 12 luni de la semnarea contractului de execuție, la care se adaugă două luni pentru proiectul tehnic de execuție.

Bulverdul alpin din Bușteni

Pasajul din zona Poiana Țapului va fi situat în intravilanul localității Bușteni, la intersecția str. Gloriei, Urlătoarei, Nicolae Bălcescu. Acesta va subtraversa DN 1 pe o lungime de 29 m. Accesul în pasajul subteran se va realiza de pe cele două trotuare aferente DN1, astfel încât să se realizeze trecerea prin subteran pe o distanță optimă, cât mai scurtă. Ambele accesuri dispun de scară și de ascensor, pentru a asigura accesibilitatea pentru toate categoriile de utilizatori. Valoarea estimată a investiției este de 5,28 milioane de lei, fără TVA, iar perioada de implementare este de 20 de luni, potrivit memoriului depus la APM Prahova.

Cel de-al patrulea pasaj va fi construit în intravilanul localității Bușteni, la intersecția str. Telecabinei cu DN 1. Obiectivul va subtraversa DN 1 pe o lungime de 24,20 m. Accesul în pasajul subteran se va realiza de pe cele două trotuare aferente DN1, astfel încât să se realizeze trecerea prin subteran pe o distanță optimă, cât mai scurtă. Ambele accesuri dispun de scară și de ascensor, pentru a asigura accesibilitatea pentru toate categoriile de utilizatori. Valoarea estimată a investiției este de 5,68 milioane de lei, fără TVA, iar perioada de implementare este de 20 de luni, potrivit memoriului de prezentare.

Datorită localizării în centrul țării, în apropierea marilor orașe, București, Brașov, Ploiești și Târgoviște și a accesibilității sale facile, masivul Bucegi reprezintă cea mai vizitată destinație turistică din Carpații României, fapt pentru care a fost denumit “Bulevardul alpin al României”, fiind vizitat anual de peste un milion de turiști, se mai arată în documentațiile privind pasajele din Bușteni.

Realizarea investiției în pasaje se impune si din următoarele motive:

– sporirea eficienței economice a rețelei de transport din România;

– îmbunătățirea în ceea ce privește viteza de călătorie între Comarnic și Predeal;

– decongestionarea traficului pe ruta existentă (DN1), îmbunatățind astfel și conectivitatea la nivel regional;

– imbunătățirea mediului ambiant al zonei;

– desfășurarea circulației auto și pietonale în condiții de siguranță.

Anul trecut,  Compania de Drumuri a scos la licitație studiul de fezabilitate și proiectarea pentru pasaje pietonale și rutiere pe DN1. Anul acesta, au fost atribuite către Metroul SA – Italrom  și NV Construct contracte pentru pasaje pietonale pe Valea Prahovei.

Te-ar mai putea interesa și
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care este de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare, va intra în......
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...