Pasajul Drajna se scumpește cu 17,52 milioane de lei

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin DRDP Constanța, a suplimentat cu 17,52 milioane de lei (17,86%) valoarea contractului pentru Pasajul Drajna, potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Astfel, gălățenii de la Arcada Company intră alături de UMB în categoria constructorilor de infrastructură rutieră care beneficiază de ajustarea prețului contractelor după noul mecanism aprobat de Guvern, în contextul scumpirii materialelor de construcții.
Anemona Andone - Dum, 09 oct. 2022, 09:16
Pasajul Drajna se scumpește cu 17,52 milioane de lei

Valoarea totală a contractului înainte de ajustare era de 98,12 milioane de lei fără TVA, iar după suplimentare a ajuns la 115,64 milioane de lei fără TVA.

Suplimentarea valorii contractului are loc în baza prevederilor O.U.G. nr. 64/2022 cu completările și modificările aduse de OUG 109/13.07.2022, Legea 243/20.07.2022 și OUG 122/09.09.2022, privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Creșterea valorii contractului este explicată prin apariția unor circumstanțe imprevizibile, potrivit anunțului din SEAP.

Cu privire la circumstanţele imprevizibile, se menționează că Guvernul României a identificat trei cauze ce au condus la declanșarea crizei pe piața construcțiilor și blocarea implementării proiectelor de infrastructură, respectiv:

a) criza economică post – COVID;

b) criza energiei;

c) criza suplimentară ca urmare a conflictului militar din regiunea Mării Negre.

Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru obiectivul Pasaj denivelat superior pe DN21 km 105+500.

Durata contractului este de 84 luni și cuprinde: 6 luni perioada de proiectare, 18 luni perioada de execuţie a lucrărilor și 60 de luni perioada de garanţie a lucrărilor.

La sfârșitul lunii iulie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că sunt șanse mari ca Pasajul de la Drajna (2,74 km) să fie deschis mai devreme decât prevede contractul ( iunie 2023), dacă firma gălățeană Arcada va menține ritmul de lucru.

Pasajul de la Drajna va traversa DN3A și linia de cale ferată București – Constanța. Acesta face parte din proiectul drumului expres TransRegio Galați – Brăila – Drajna – A2 – Chiciu (Călărași).

Pasajul de la Drajna va aduce o serie de beneficii la nivel regional și național:
1. Creșterea vitezei de tranzitare prin eliminarea timpiilor pierduți acum la barieră.
2. Creșterea siguranței rutiere prin eliminarea traversării la nivel a căii ferate.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...