Patria Bank a raportat în semestrul I un profit de peste șase milioane de lei, mai mare cu 27% față de primele șase luni din 2020

Patria Bank a afişat un profit net de 6,05 milioane de lei, după prima jumătate a acestui an, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, survenit din evoluţia favorabilă atât a veniturilor operaţionale, cât şi din contracţia costurilor operaţionale ce au condus la un rezultat operaţional cu 85% mai mare, potrivit Raportului semestrial al băncii transmis marţi Bursei de la Bucureşti.
AGERPRES - mar, 17 aug. 2021, 20:36
Patria Bank a raportat în semestrul I un profit de peste șase milioane de lei, mai mare cu 27% față de primele șase luni din 2020

În prima jumătate a acestui an, Patria Bank a acordat credite în valoare de peste 492,5 milioane de lei, ceea ce a condus la o creştere a portofoliului de credite performante cu 10%, respectiv 174 milioane de lei comparativ cu decembrie 2020. Portofoliul de credite neperformante a înregistrat o creştere marginală cu 5 milioane de lei (+2%).

Ponderea creditelor nete în total active se situează la 55%, de la 52% în decembrie 2020.

Activele totale ale băncii totalizează 3,48 miliarde lei, în creştere uşoară (+1%) faţă de sfârşitul anului 2020 datorată modificării structurii bilanţiere.

Portofoliul de credite (valoare netă) a consemnat o creştere cu 15%, sau 250 milioane de lei faţă de iunie 2020 şi un avans de 9% sau 162 milioane de lei, faţă de 31 decembrie 2020.

La nivel individual, rata de adecvare a capitalului (Rata Fondurilor Proprii Totale) este de 20,30%, peste limita reglementată, înregistrând o uşoară scădere faţă de nivelul de 21,6% de la sfârşitul anului 2020 explicată în principal de dezvoltarea portofoliului de credite, se precizează în documentul citat.

La nivel consolidat, rata de adecvare a capitalului (Rata Fondurilor Proprii Totale) este de 19,50%, peste limita reglementată.

Veniturile operaţionale ale băncii s-au majorat cu cu 29% după primele şase luni ale anului, această evoluţie incluzând un impact negativ în veniturile din dobânzi de aproximativ 7 milioane de lei din scăderea indexului de dobândă ROBOR.

Cheltuielile operaţionale au înregistrat o contracţie de 2%, cu 1,4 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020.

„Un amplu proces de optimizare a costurilor s-a desfăşurat pentru adaptarea la noile condiţii din piaţă. Reducerea costurilor operaţionale s-a efectuat preponderent pe cheltuieli operaţionale şi administrative”, se precizează în Raportul băncii.

Costul net al riscului a consemnat un avans de 7,8 milioane de lei, 114% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, pe fondul creşterii soldului de credite şi al intensificării activităţii de creditare.

Patria Bank este o bancă românească dedicată creşterii gradului de bancarizare în România şi susţinerii antreprenorilor şi afacerilor locale.

Grupul Patria Bank are ca acţionar majoritar Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) şi BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...