1EUR = 4.8288 RON | Bucureşti 17 º

Companii

Patron Colectiv: Ştiam de la constructor că buretele de pe stâlpii de susţinere şi tavan era ignifug (draft rechizitoriu)

Alin George Anastasescu, unul dintre patronii de la Clubul Colectiv, le-a declarat procurorilor că ştia de la constructor că buretele aplicat pe stâlpii de susţinere şi pe tavan era ignifug şi a recunoscut că, la un moment dat, acel burete a fost spălat cu detergent, scrie Agerpres.

24 apr, 2016 | Agerpres

Procurorii de la Parchetul General au finalizat ancheta în dosarul Colectiv, urmând ca în scurt timp cei trei patroni ai clubului să fie trimişi în judecată.

În draftul de rechizitoriu se află şi declaraţiile celor trei patroni de la Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu.

În declaraţiile date anchetatorilor, cei trei explică împrejurările în care au fost realizate amenajările în interiorul clubului Colectiv, cum s-a efectuat antifonarea cu un burete a stâlpilor de susţinere şi a tavanului şi cine a luat decizia de a amplasa containerul la intrare.

Declaraţia lui Alin George Anastasescu:

"În perioada aprilie - mai 2013, împreună cu prietenul meu Mincu Costin am înfiinţat firma Music Hall SRL, cu scopul de a crea Clubul Colectiv ce urma să funcţioneze la adresa din Bucureşti, str. Tăbăcarilor nr. 7, clădire C15, sector 4, unde anterior funcţionase Clubul Guantanamo. La această adresă s-a stabilit şi sediul social al SC Music Hall SRL. De la proprietarii Clubului Guantanamo am cumpărat mobilierul şi investiţia făcută de aceştia în club, reprezentând instalaţia electrică, sanitară, compartimentarea spaţiului, barul. Totodată, am încheiat un contract de închiriere a spaţiului cu SC Pionierul SA, proprietara spaţiului, pentru 3 ani. Am făcut şi noi investiţii în mobilier şi echipament tehnic de sunet şi lumini. În luna septembrie 2013, clubul Colectiv a fost inaugurat, organizând două evenimente cu această ocazie, unul privat pentru apropiaţi şi presă şi altul pentru public.

Noi am preluat spaţiul de la SC Salsa, la momentul respectiv fiind 2 administratori, eu şi Mincu Costin. Îmbunătăţirile pe care le-am adus la clădire au fost aplicarea buretelui antifonant în spaţiul interior şi tavanul fals din lemn. Ca modificări structurale a fost scurtat barul cu 2 metri pe o parte. (...) Materialele pe care le-am folosit la renovare, respectiv buretele care a fost aplicat pe stâlpii de susţinere şi pe tavan, ştiam de la constructor că era ignifugant. La momentul respectiv, din discuţia pe care am avut-o cu constructorul, am vrut să alegem alt burete. Scopul buretului era asigurarea unei acustici corecte în sală. Nu ne-a interesat preţul atunci când am ales buretele. Aceste amenajări au avut loc în anul 2013, august. Spaţiul respectiv avea din construcţie o ieşire care este funcţională şi încă o ieşire care corespundea cu clubul Salsa. Ieşirea către Salsa este blocată, fiind închisă. Nu îmi aduc aminte cum era închisă uşa dinspre Salsa, pe partea noastră fiind montate staţii de amplificare. Nu ştiu cu ce era închisă uşa. Uşa a fost închisă în anul 2013, de la momentul la care noi am preluat clubul. Aparatura pe care noi am pus-o era până la nivelul genunchiului. În incinta clubului se fuma. Aerisirea se făcea prin intermediul a 4 ventilatoare, 2 de inducţie şi 2 de extracţie. Şi la toaletă era aerisire. Ferestre nu erau prevăzute în club, doar la uşa de acces erau geamuri (...).

A cui a fost opţiunea de a se aplica acel container la intrare?

Alin George Anastasescu: A fost ideea noastră, pentru a lega garderoba de intrarea în club. S-a ocupat aceeaşi firmă care a făcut amenajarea clubului în 2013. Nu-mi aduc aminte cine a stabilit dimensiunile uşii. Singura discuţie a fost ca uşa să se deschidă în exterior.

Care era stadiul fizic al spaţiului închiriat de către SC Music Hall SRL la preluarea acestuia de la SC Pionierul SA?

Alin George Anastasescu: Era un fost club, Guantanamo. Spaţiul era exact ca şi acum, cu ferestrele închise, cu scena amplasată unde este, toaleta la fel. Pe tavan era un alt material, iar pe pereţi era aplicat un material textil; existau ventilatoarele pe poziţie.

Care au fost amenajările/ modificările aduse spaţiului închiriat de SC Music Hall SRL?

Alin George Anastasescu: Am dat materialul textil jos de pe pereţi şi am vopsit pereţii, am dat jos materialul de pe tavan, am lipit buretele pe tavanul de beton, am pus tavanul fals din lemn, am dărâmat o bucată din bar, s-a pus un perete fals din rigips la backstage şi s-a pus containerul de la intrare pentru a se face legătura între garderobă şi intrare. Am ataşat tubulatura la ventilatoarele existente. Am modificat şi galeria de artă unde erau puse tablourile.

Ce materiale de construire au fost utilizate la amenajări/ modificări?

Alin George Anastasescu: Am folosit buretele recomandat de către cel care a efectuat lucrarea. Am folosit burete din plăci de 2x1 metri, pe tavan a fost aplicat integral. Pe perete, în partea superioară, dinspre strada Verzişori, a fost aplicată câte o placă de 2x1 metri. Cu alte cuvinte, a fost aplicat pe toată lungimea peretelui plăci la 2x1 metri. Am văzut efectiv aceste plăci de burete. Adezivul era lichid, la găleată şi îl aplicau cu un pistol. Adezivul era special pentru tratament acustic. Nu-mi aduc aminte să fi avut miros sau culoare specifică. (...) Buretele de pe stâlpi a fost pus la o lună sau două după ce a fost aplicat buretele pe tavan, la recomandarea inginerilor de sunet şi formaţiilor. Acesta era autoadeziv. Bucăţile erau 50x50 centimetri. Una dintre bucăţi, un rest mai mic fiind pus în garderobă. Această aplicare a fost făcută de către mine şi Stanciu Viorel, angajat. În vara anului 2015, în luna august, buretele a fost spălat. Mai exact a fost igienizat, pentru că era îmbibat de praf şi fum. Am căutat pe OLX, unde am găsit un furnizor care s-a oferit să efectueze el lucrările de igienizare. Nu mai ţin minte cum îl cheamă. Ştiu doar numărul de telefon. L-am precizat şi în declaraţiile anterioare. Lucrările au fost făcute pe timp de noapte şi au fost supravegheate de un băiat adus de Gancea Cătălin. Tavanul de lemn a fost demontat de mine şi cu un fost angajat, un anume Biţi, despre care cred că era angajat cu forme legale. Biţi a fost adus de Mincu Costin, iar ultima dată lucra în clubul Fratelli. Ulterior, tavanul a fost montat de alţi muncitori aduşi de Gancea Cătălin. La igienizare, a fost folosit un detergent adus de posesorul aspiratorului. A fost inclus în preţ. Nu există documente justificative/ contabile pentru această igienizare. Buretele nu a fost odorizat (...).

Referitor la uşa comună a clubului Colectiv cu clubul Salsa, care era stadiul fizic al acesteia?

Alin George Anastasescu: La momentul preluării clubului Music Hall de la Pionierul, acea uşă a fost folosită pentru a se departaja de clubul Salsa. În concret a fost închisă şi asigurată, pe partea noastră fiind aplicat un lanţ, probabil de către unul dintre angajaţi. Pe partea dinspre clubul Salsa, era sigur închisă; în primă fază, la noi nu a fost asigurată, deoarece era în amenajări, ulterior a fost închisă şi de către noi. Când ni s-a predat spaţiul, uşa era asigurată deja dinspre clubul Salsa (...).

Acocat Florescu: Dacă şi cine anume a solicitat amenajarea cu acel burete, şi cine a recomandat acel tip de burete, precum şi dacă v-au fost prezentate mai multe tipuri de burete cu preţuri aferente?

Alin George Anastasescu: Luxory Media ne-a recomandat să aplicăm buretele, în calitate de acusticieni, pe care noi i-am angajat pentru amenajarea acustică a spaţiului. Buretele a fost recomandat de Luxory Media, deoarece au mai făcut lucrări similare, fiindu-ne prezentate pe Youtube şi pe un website lucrări similare cu acelaşi tip de burete. Îmi aduc aminte de un club, Union Jack din Galaţi, prezentat de către Luxory Media. Nu mi-au fost prezentate alte materiale pentru izolare fonică, a existat o discuţie referitoare la faţa buretelui, dacă să fie cofrat sau nu. La recomandarea lui Suto Ştefan, l-am ales pe cel recomandat de către acesta. Nu s-a discutat despre ignifugarea buretelui. Ştiam că toate tipurile de burete sunt ignifugate. Acest lucru mi l-a spus Suto Ştefan".

Declaraţia lui Costin Mincu:

"Iniţial, eu şi Anastasescu Alin am închiriat spaţiul fabricii Pionierul în care funcţiona clubul Guantanamo, care era deţinut de aceiaşi proprietari ai clubului Salsa. În anul 2013, Alin Anastasescu a contactat o firmă a cărei denumire nu mi-o amintesc, dar despre care ştiu că persoana de contact era Ştefan, iar din câte cunosc se ocupa cu tratamente acustice, echipamente audio şi amenajări interioare. La discuţiile purtate de Alin şi respectivul Ştefan, la unele dintre ele am participat şi eu, şi acel domn Ştefan îşi oferea disponibilitatea să ne furnizeze în special boxe. Am participat la discuţia referitoare la amenajarea interioară a spaţiului. Anastasescu Alin dorea să aibă o acustică bună în interiorul clubului, iar din acest considerent a vorbit cu mai multe persoane din domeniul respectiv. Din câte am înţeles, s-a interesat pe internet, dar şi comunicând cu mai multe persoane în ce modalitate poate fi tratat acustic spaţiul respectiv. Ştiu că la un moment dat a fost aleasă pentru acel tratament acustic al spaţiului firma acestui domn Ştefan, fără să ştiu criteriile. În vara anului 2013, respectivul domn Ştefan prin firma lui şi cu angajaţii săi s-au apucat de lucrarea ce însemna tratamentul acustic. Iniţial, Ştefan cu angajaţii săi a curăţat tavanul, după care a fost aplicat un burete pe tavan, iar la final a montat un panou din lemn peste buretele respectiv. Fac precizarea că în perioada respectivă am văzut din când în când această activitate efectuată, dar nu până la finalizare, întrucât mă deplasam la Vama Veche unde aveam o altă afacere. Eu ajungeam la începutul săptămânii în Bucureşti şi plecam spre finalul acesteia la Vama Veche.

Nu cunoşteam proprietăţile materialului folosit, respectiv buretele despre care am făcut vorbire, în sensul dacă este ignifug sau uşor inflamabil. Respectivul domn Ştefan ne-a asigurat verbal de calitatea lucrării efectuate. Nu am avut de la început decât o idee de buget estimativ, în scopul amenajării acestui spaţiu, inclusiv din punct de vedere al acusticii pe care asociatul meu Alin o dorea, iar persoana care a efectuat lucrările nu ne-a prezentat de la început un deviz estimativ, ceea ce s-ar traduce în faptul că Alin îi spunea ce doreşte, domnul Ştefan spunea că va face lucrul respectiv, iar ulterior, după ce era efectuat, primeam devizul. Aşa s-a făcut că cheltuielile au depăşit bugetul propus iniţial. Din acest motiv, între mine şi Alin au început să apară nişte discuţii, pe care le apreciez ca fiind întemeiate reciproc. După ce au fost efectuate lucrări de amenajare, am dat drumul la club, folosind aparatură de sonorizare pe care o închiriam de la diverse persoane. (...) Când am intrat să vedem clubul, am remarcat că din clubul Colectiv se putea ieşi direct afară, prin intermediul unei alte uşi metalice. Noi am montat containerul, am lărgit uşa de la intrare, pentru a uşura accesul. După ce am creat această ieşire, uşa din spate care corespunde cu clubul Salsa a fost închisă, pentru că aşa au dorit cei de la Salsa care nu au dorit să rămână deschisă uşa.

În acest spaţiu funcţiona clubul Guantanamo. Barul era exact cum este, o parte din scenă aşa cum a rămas, mai puţin extensia din metal, etajul era la fel, băile de sub etaj au rămas la fel, ventilatoarele industriale care erau încastrate în dreptul ferestrelor; nu exista tubulatura.

Care au fost amenajările/ modificările aduse spaţiului închiriat de SC Music Hall SRL?

Costin Mincu: La momentul respectiv, a fost adăugată tubulatura, buretele de pe tavan, tavanul fals din lemn şi mobilierul din incinta clubului (mese, scaune). Scena din lemn a rămas pe aceeaşi poziţie, pe care am extins-o cu un modul de scenă din metal profesională. A fost pus şi containerul de la intrare, precum şi garderoba. Containerul a fost aşezat pentru a asigura o intrare. Existau nişte cuşti metalice care au fost scoase. Exista o uşă între spaţiul închiriat şi clubul Salsa. Clubul Guantanamo a aparţinut aceloraşi proprietari ai clubului Salsa. Din câte ştiu eu, uşa dintre noi şi Salsa nu era funcţională. Dânşii de la Salsa au spus să o închidem pentru că dădea în clubul lor. Nu ştiu să spun cum am asigurat uşa. Toate amenajările şi modificările au fost efectuate efectiv de o companie, pe care a găsit-o Anastasescu Alin pe internet. Această firmă era reprezentată de un anume domn Ştefan. Acesta ne-a prezentat un portofoliu, din care reieşea că se ocupă cu amenajări acustice şi închiriere de echipament audio. A enumerat câteva cluburi amenajate de către această societate. Containerul a fost poziţionat de noi, Anastasescu Alin l-a găsit pentru a fi cumpărat, iar amenajarea (decupare, amplasare uşă de acces) a fost realizată de noi (mă refer la mine şi la Anastasescu) la momentul amenajării spaţiului, în anul 2013. Adică eu şi Anastasescu am contractat o firmă care a amenajat containerul efectiv, despre care nu mai ştiu cum se numeşte.

Ce materiale de construire au fost utilizate la amenajări/ modificări?

Costin Mincu: Am participat foarte puţin la discuţiile cu acel domn Ştefan, majoritatea deciziilor şi soluţiilor au fost luate de către domnul Ştefan cu Anastasescu Alin, dar tot ce ne-a prezentat domnul Ştefan au fost prezentate ca soluţii optime; din cauza opţiunilor făcute de Alin, costul amenajărilor a crescut de la factură la factură şi am ajuns la discuţii în contradictoriu cu Anastasescu, iar acesta mi-a explicat că cheltuielile sunt justificate, deoarece domnul Ştefan execută lucrări la un standard de excelenţă. Din câte ştiu eu, nu au fost folosite materiale ieftine sau de proastă calitate.

Care au fost amenajările/ modificările aduse spaţiului închiriat de SC Colectiv Club SRL?

Costin Mincu: A mai fost construit un grup sanitar în interior, lângă celălalt grup sanitar. Nu vă pot oferi detalii, deoarece nu am participat. Nu ştiu când şi de către cine au fost tapetaţi stâlpii cu burete".

Declaraţie Paul Gancea:

"În legătură cu amenajările din interior, pot preciza că era burete antifonant amplasat pe stâlpii de protecţie, cât şi pe tavan. Scopul acestor bureţi este de a izola fonic, ştiu acest aspect de la Alin Anastasescu. Nu ştiu cum se întreţin aceşti bureţi şi nici nu ştiu dacă au fost întreţinuţi. Ştiu doar că au fost spălaţi la un moment dat, probabil cu apă. Nu am fost prezent la momentul în care s-a făcut curăţenie. Ca atare, nu ştiu cine a efectuat activitatea respectivă şi în ce fel. Incinta era dotată cu 4 ventilatoare, fiind montate aproape de tavan, diametral opuse, dispuse 2 pe o parte, 2 pe o parte. Nu ştiu cum funcţionează aceste ventilatoare. În general, la spectacole la care participă multe persoane, aceste ventilatoare funcţionează. Se fuma în interiorul clubului. Întrucât eu aşa am intrat în societatea Colectiv, nu am făcut niciun fel de verificare cu privire la materialele care sunt pentru izolare acustică, ca atare, nu am verificat dacă sunt ignifuge sau uşor inflamabile (...). Referitor la cea de-a doua uşă, pot preciza că nu se poate trece dintr-o parte din alta, dar nu ştiu de ce nu se poate trece. Acolo este pusă instalaţia de sunet (...).

Care au fost amenajările/ modificările aduse spaţiului închiriat de SC Colectiv Club SRL?

Paul Gancea: În interior au fost amenajate nişte băi, alături de cele existente. În concret, au fost amenajate cele destinate fetelor, în exterior au fost amenajate alte două băi în gangul alăturat. Alte amenajări nu s-au realizat după ce am intrat eu în societate.

Cunoşteaţi ce amenajări s-au efectuat anterior intrării în firmă?

Paul Gancea: Nu, nu ştiam ce elemente existau ori nu; am observat buretele aplicat şi pe stâlpi după ce am intrat în societate; ştiam de la Alin că este burete fonic destinat unei acustici mai bune.

Aţi adus ceva modificări la container în perioada cât aţi fost administrator?

Paul Gancea: Nu, am menţinut aceeaşi stare de la momentul venirii mele în societate".

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO