Patronatele din turism: Staţiunile de pe litoral ar trebui administrate de o companie public-privată

Staţiunile de pe litoral ar trebui administrate de o companie public-privată non profit, pe modelul staţiunilor franceze, susţin reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 06 sept. 2017, 15:11
Patronatele din turism: Staţiunile de pe litoral ar trebui administrate de o companie public-privată

‘Pentru a putea fi exploatate eficient şi pentru a se rezolva, în acelaşi timp, şi problema forţei de muncă, staţiunile de pe litoral ar trebui administrate pe modelul staţiunii franceze, şi anume de o companie non profit care să aibă la bază un parteneriat public-privat’, afirmă reprezentanţii patronatelor din turism.

Aceştia i-au prezentat ideea şi ministrului Turismului, Mircea Dobre, cu care s-au întâlnit la începutul săptămânii pentru o analiză a acestui sezon estival.

‘Toate staţiunile turistice se pot autofinanţa din taxele şi impozitele pe care le plăteşte mediul privat’, a declarat Mohammad Murad, preşedintele FPTR.

Potrivit acestuia, în urma unor analize ample ale federaţiei, referitoare la problemele litoralului românesc, a reieşit că cea mai bună soluţie pentru eficientizarea activităţilor este crearea unei companii public-private, non profit, care să administreze staţiunile, aşa cum se întâmplă de mulţi ani, cu succes, în staţiunile franceze.

‘O astfel de entitate ar putea stopa şi criza forţei de muncă cu care se confruntă turismul românesc, în general, şi cel de litoral în mod special, caracterul sezonier al activităţii acestuia adâncind această criză. De 10 ani de zile se fac proiecte pe fonduri europene şi noi nu avem forţa de muncă. Problema nu sunt centrele de formare sau profesorii, problema o reprezintă oamenii, cei care muncesc, cei care vin să se şcolarizeze, pentru ei trebuie să găsim o soluţie financiară’, a declarat Dragoş Răducan, prim vicepreşedine Executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Soluţiile FPTR pentru administrarea plajelor, care în acest moment este una dintre marile probleme ale litoralului, prevăd, în primul rând, ca atribuirea suprafeţei de plajă să se facă în funcţie de numărul de locuri dintr-o structură de cazare, conform modelului din Italia: o stea – 6 mp, 2 stele – 8 mp, 3 stele – 10 mp, 4 stele – 12 mp, 5 stele – 15 mp. Totodată, preţul de închiriere al unei plaje ar trebui să reprezinte media ultimilor 5 ani.

Propunerea FPTR mai prevede ca, în cazul în care se atribuie segmente de plajă tuturor hotelurilor care solicită acest lucru, pentru restul segmentelor de plajă neatribuite să fie organizată licitaţie, bazată pe proiecte, şi nu pe preţ.

‘Ţinând cont că litoralul, care reuneşte peste 40% din capacitatea de cazare a întregii ţări, suferă puternic la capitolul promovare, FPTR propune implicarea directă a Ministerului Turismului şi stabilirea unui program de promovare internă şi externă, în colaborare cu asociaţiile patronale din turism. În paralel, ar trebui iniţiată o serie de măsuri pentru facilitarea tuturor tipurilor de promovare pe termen scurt, mediu şi lung şi întocmirea unui protocol privind sezonul estival, referitor la toate acţiunile administrative şi de promovare a evenimentelor din timpul sezonului’, se menţionează în comunicat.

De asemenea, patronatele solicită să facă parte din comisiile de clasificare, aşa cum există în multe ţări europene, în vederea asumării, avizării şi clasificării obiectivelor turistice.

Ca soluţii pentru relaţia cu autorităţile centrale şi locale, FPTR consideră oportună existenţa unei agende comune între mediul privat din turism şi autorităţile centrale şi locale, stabilită pentru tot parcursul anului. Autorităţile centrale şi locale ar trebui, în opinia patronatelor, să recunoască mediul privat ca pe un partener şi să aibă deschidere pentru proiecte comune.

FPTR a organizat la începutul acestei săptămâni, în staţiunea Eforie Nord, o întâlnire de lucru referitoare la sezonul estival 2017, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, inclusiv ministru de resort, Mircea Titus Dobre, reprezentanţi ai patronatelor din turism şi hotelieri de pe litoral.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...