Patronatele şi asociaţiile din industria ospitalităţii acuză autorităţile că nu se implică în dezvoltarea turismului românesc

Cele nouă patronate şi asociaţii din industria ospitalităţii se declară nemulţumite de neimplicarea autorităţilor în dezvoltarea turismului românesc, lucru care a dus ”la o promovare aproape inexistentă a României”, lipsa forţei de muncă calificate pe segmentul turism şi HORECA şi, nu în ultimul rând, absenţa parteneriatului dintre stat şi mediul de afaceri.
Economica.net - lun, 26 feb. 2018, 15:40
Patronatele şi asociaţiile din industria ospitalităţii acuză autorităţile că nu se implică în dezvoltarea turismului românesc

Specialiştii din industria ospitalităţii s-au reunit la târgul de turism de zilele trecute pentru a discuta despre problemele care afectează dezvoltarea turismului românesc. Au participat Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Asociaţia de Ecoturism din România (AER), Bucharest Tourism Board (BTB), Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică (FAPT), Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) şi Clubul Profesioniştilor din Turism (SKAL).

„Reprezentanţii mediului privat susţin crearea unui parteneriat public-privat, pe modelul de succes din ţări cu tradiţie şi rezultate notabile în turism, venind cu propunerea înfiinţării Organizaţiei Române de Turism, pentru a permite astfel colaborarea dintre autorităţile publice şi sectorul privat. Promovarea României trebuie să fie o prioritate a autorităţilor centrale şi locale. De la alegerea participării României la târguri de turism şi până la desfiinţarea birourilor de promovare din străinătate, autorităţile de resort au luat decizii unilaterale, fără implicarea mediului privat, care ar fi putut contribui prin know-how sau la o mai bună vizibilitate a ţării în plan extern”, arată ANAT, într-un comunicat.

Despre legea turismului, oficialii spun că e nevoie să proiecteze o viziune a turismului la nivel naţional, având în centru conceptul de destinaţie şi organizaţia de management a destinaţiei (OMD) atât la nivel local, cât şi la nivel national (ORT).

„Acestă abordare este absentă din propunerea de lege a turismului, în condiţiile în care ar fi trebuit să fie centrul acesteia”, se menţionează în comunicat.

Patronatele şi asociaţiile reclamă, de asemenea, lipsa forţei de muncă calificate în hoteluri şi restaurante şi cer autorităţilor măsuri pentru reducerea crizei personalului calificat, una dintre acestea fiind sprijinirea înfiinţării de şcoli profesionale.

„Mai mult, la nivel universitar nu sunt echivalate diplomele unor universităţi recunoscute la nivel mondial. În ceea ce priveşte învăţământul de specialitate, deşi în străinătate practica este componentă integrantă în anii de studiu, în unităţile de învăţământ din România este limitată la trei săptămâni pe an de studiu. Pentru angajarea temporară, autorităţile nu facilitează sub nicio formă angajarea de personal străin, ci dimpotrivă aplică reguli restrictive şi discriminatorii”, adaugă reprezentanţii patronatelor.

Aceştia afirmă că ezitările şi chiar anulările unor decizii publice creează haos în întreaga industrie, iar dialogul între părţi nu este unul eficient. Ei spun totodată că rolul Consiliului Consultativ este „egal cu zero din moment ce şedinţele, de cele mai multe ori, nu se mai ţin”.

Patronatele spun că, de cele mai multe ori, deciziile unor ministere (în special Educaţie, Sănătate, Transporturi, Cultură, Mediu) îngreunează desfăşurarea activităţii operatorilor din turism şi acuză o relaţie dificilă între mediul privat şi autorităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...