Patronatele transportatorilor rutieri susţin că preţul RCA este triplu faţă de anul trecut şi că ASF dezinformează ‘

Patronatele transportatorilor rutieri susţin că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) dezinformează opinia publică prin intermediul raportului despre evoluţia preţului la RCA şi precizează că firmele de transport rutier plătesc pe RCA 20.000 de lei, aproape triplu faţă de anul trecut, potrivit unui comunicat al patronatelor, citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 20 iul. 2016, 20:35
Patronatele transportatorilor rutieri susţin că preţul RCA este triplu faţă de anul trecut şi că ASF dezinformează '

În acest context, reprezentanţii transportatorilor solicită premierului Dacian Cioloş o întâlnire urgentă până săptămâna viitoare pentru a discuta reducerea imediată a tarifelor RCA, în caz contrar fiind necesară începerea unor acţiuni de protest la nivel naţional.

‘Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM – atrag atenţia asupra ipocriziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a dezinformării grosolane a opiniei publice, după ce instituţia a transmis un comunicat prin care arată că majorarea primei medii RCA pentru transportatori se află în marja plafonului de 50% convenit prin Protocolul din decembrie 2015’, se spune în comunicat.

Transportatorii susţin că încă de anul trecut, când asociaţiile din domeniu au prezentat ASF exemple clare în care se arată că tarifele RCA au crescut între 150% şi 300%, ASF le-a ignorat cu bună ştiinţă găsind întotdeauna motive ca să nu fie de acord cu acestea.

Patronatele din transporturi afirmă că ASF publică ‘o ciorbă’ de date, în care ia în calcul toate tipurile de vehicule, de la autoutilitare de până la 3,5 tone la autocamioane de peste 16 tone până la vehicule de transport persoane cu până la 18 locuri sau autocare cu peste 40 de locuri, oferind opiniei publice o medie aritmetică diferită de realitate.

‘Datele ASF arată că prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% la 3.000 de lei, deşi companiile de transport rutier plătesc pe un RCA 20.000 de lei, aproape triplu faţă de anul trecut. Totodată, ASF spune că frecvenţa daunei este de 15% în cazul capetelor tractor şi că dauna medie este de 18.560 lei. Astfel, la fiecare 6,3 prime de 20.000 de lei, asigurătorii încasează 126.000 de lei şi plătesc 18.560 lei, restul de peste 107.000 lei rămânând în buzunarul ASF şi al asigurătorilor’, precizează comunicatul.

Reprezentanţii patronatele din transporturile rutiere au transmis marţi două solicitări, una către ASF, prin care au solicitat raportul integral realizat de compania de consultanţă Milliman şi una către primul-ministru Dacian Cioloş, pentru stabilirea unei întâlniri urgente până săptămâna viitoare pentru a discuta reducerea imediată a tarifelor RCA, în caz contrar fiind necesară coordonarea unor acţiuni de protest la nivel naţional.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii, dat publicităţii marţi, prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% în ultimele 12 luni, în marja plafonului de 50% convenit prin Protocolul din decembrie 2015.

De asemenea, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că nu poate pune la dispoziţia transportatorilor raportul integral realizat de compania de consultanţă Milliman deoarece acesta conţine date individuale despre societăţile de asigurări, care nu sunt supuse publicării.

Te-ar mai putea interesa și
Firmele din China îşi rezervă dreptul de a solicita investigaţii anti-subvenţii privind unele importuri din UE
Firmele din China îşi rezervă dreptul de a solicita investigaţii anti-subvenţii privind unele importuri din UE
 Firmele chineze îşi rezervă dreptul de a solicita investigaţii anti-subvenţii şi anti-dumping privind importurile de lactate şi carne de porc din Uniunea Europeană, a anunţat joi un......
China promovează un plan alternativ de pace în Ucraina înaintea summitului din Elveţia – diplomaţi
China promovează un plan alternativ de pace în Ucraina înaintea summitului din Elveţia – diplomaţi
 China, care va lipsi de la summitul din weekend privind un plan de pace pentru Ucraina, a făcut lobby pe lângă guverne ...
Statul nu creează un mediu avantajos digitalizării în masă. 73% dintre IMM-uri au un nivel slab de digitalizare – dezvoltator soft ERP
Statul nu creează un mediu avantajos digitalizării în masă. 73% dintre IMM-uri au un nivel slab de digitalizare – ...
Aproape trei sferturi dintre IMM-urile româneşti (73%) au un nivel slab de digitalizare, cu un scor între 0 şi 3, arată ...
Proporţia tinerilor care nu învaţă şi nici nu lucrează a scăzut atât în UE cât şi în România
Proporţia tinerilor care nu învaţă şi nici nu lucrează a scăzut atât în UE cât şi în România
Mai mult de o zecime (11,2%) dintre tinerii (15-29 ani) din Uniunea Europeană nu erau ocupaţi, în educaţie sau formare, ...