Patronatul HoReCa anunță că mâine se va lua decizia ca restaurantele să fie deschise la interior de la 1 septembrie

Decizia privind deschiderea restaurantelor la interior va fi luată joi, în urma şedinţei Comitetului Tehnico-Ştiinţific, a declarat Dragoş Petrescu, secretar general al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), relatează Agerpres.
Economica.net - mie, 26 aug. 2020, 16:09
Patronatul HoReCa anunță că mâine se va lua decizia ca restaurantele să fie deschise la interior de la 1 septembrie

„Mâine, în urma Comitetului Tehnico-Ştiinţific se va lua această decizie ca începând cu data de 1 septembrie să putem funcţiona şi la interior, cu restricţii. Nu vorbim de relaxare ci vorbim de funcţionarea restaurantelor în spaţiile interioare, cu restricţii. Vorbim de toate restaurantele, dar există anumite zone, acolo unde poate creşte incidenţa de număr de infectări, şi în acele zone activitatea restaurantelor ar putea fi restricţionată în funcţie, evident, de specificul evoluţiei epidemiologice”, a spus Dragoş Petrescu după întâlnirea cu premierul, de la Palatul Victoria.

El a subliniat că reprezentanţii industriei ospitalităţii au solicitat premierului deschiderea restaurantelor la interior de la 1 septembrie, deoarece 400.000 de angajaţi au slujbele în pericol.

„Noi am solicitat azi premierului să deschidem la data de 1 septembrie. Deci nu mai aşteptăm. La nivel naţional este important să deschidem la data de 1 septembrie. Avem 400.000 de angajaţi cu slujbe în pericol. Deci nu se pune problema să mai aşteptăm. Evident, vor fi excepţii punctuale acolo unde nivelul epidemiologic nu este ţinut sub control şi aceste puncte specifice vor putea evolua pe decursul următoarelor luni, în funcţie de statusul infectărilor”, a adăugat Petrescu.

Acesta a precizat că la întâlnire au participat şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful DSU, Raed Arafat, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, „pentru că situaţia din HoReCa este o situaţie complexă”.

„Cu toţii am agreat că este important să se deschidă restaurantele la interior. Inclusiv domnul Raed Arafat, inclusiv domnul Tătaru, în anumite condiţii. Deci nu am întâlnit din partea dânşilor vreo opoziţie definitivă. Evident, aşteptăm Decizia de mâine a Comitetului şi aşteptăm să vedem care din propunerile noastre vor fi acceptate în privinţa regulamentului, pentru că regulamentul trebuie comunicat cât mai curând, astfel încât pe data de 1 septembrie să putem funcţiona”, a punctat reprezentantul HORA.

Dragoş Petrescu a menţionat că vor fi restricţii, determinate de distanţarea socială, respectiv o masă va fi folosită şi următoarea nu, ceea ce va însemna folosirea a 50% din capacitatea restaurantelor, în această fază.

De asemenea, vor fi reguli stricte legate de purtarea măştii şi condiţiile de dezinfectare, iar reprezentanţii industriei au semnalat că au solicitat Ministerului Sănătăţii să existe acele impuneri ale legii în restaurante şi în industria HoReCa, cu respectarea normelor şi cu penalizarea care să meargă până la suspendarea activităţii pentru acei operatori care nu respectă aceste reguli.

„Se va purta mască la fel ca la nivel european: în orice restaurant european în care te duci astăzi găseşti găseşti restaurantele la interior deschise, însă tot în orice restaurant din Europa te duci, intri cu masca pe figură în restaurant. Orice spaţiu închis presupune masca pe figură, până când te aşezi la masă, într-un număr limitat, că discutăm despre un număr limitat, fie că avem de-a face cu un număr de membri ai familiei, fie că avem de-a face cu alt număr, când vorbeşti de persoane independente. Evident, la masă nu vei sta cu masca. Dar când te ridici de la masă şi vrei să te duci spre exteriorul restaurantului – terasă, toalete sau către altă masă, va trebui să porţi mască şi este o normalitate. Industria HoReCa îşi doreşte să funcţioneze sub restricţii, astfel încât să nu punem în pericol viaţa clienţilor noştri. Şi avem nevoie de acest mesaj de încredere pentru clienţii noştri, să ştie că este sigur să vii în restaurant”, a mai spus Petrescu.

În ceea ce priveşte numărul de persoane ce vor putea sta la o masă, oficialul HORA a spus că sunt două variante: patru sau şase, cea de-a doua variantă reprezentând solicitarea celor din industrie. Totodată, vor fi stabilite şi restricţii legate de programul de funcţionare şi în această primă fază de relaxare nu se va putea folosi aerul condiţionat.

„Premierul a promis public această dată (1 septembrie, n.r.), în decursul ultimelor două zile. Sperăm, şi asta a fost solicitarea noastră, ca dânsul să ia această decizie, pe care a şi exprimat-o public. Aceasta a fost şi solicitarea noastră, nu am plecat de la această întâlnire cu o garanţie, pentru că trebuie să treacă prin decizia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai afirmat Petrescu.

Tot astăzi, președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul unui conferințe de presă susținută la Cotroceni că probabil de la 1 septembrie se vor redeschide teatrele, cinematografele și restaurantele.

Şeful statului a explicat că, după 1 septembrie, în anumite condiţii, „restaurantele se pot deschide în interior”. „Al doilea sector, care este în suferinţă şi unde cred că este bine de asemenea să se reia activitatea acolo unde se poate, este sectorul HoReCa, în special funcţionarea restaurantelor în interior. Vremea se răceşte, terasele se vor putea folosi încă o vreme, dar după un timp nu va mai fi posibil. Consider că după 1 septembrie, în anumite condiţii, restaurantele se pot deschide în interior. De asemenea, ţinând cont de reguli de distanţare, nu vor putea fi folosite toate mesele, ţinând cont de condiţii sanitare specifice şi ţinând cont de condiţiile specifice din localitatea respectivă”, a detaliat şeful statului.

Ştirea cu declarația președintelui poate să fie citită aici.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...