Patronul echipei de fotbal Tottenham Hotspur, miliardarul Joe Lewis, a fost arestat la New York

Miliardarul britanic Joe Lewis, acţionar majoritar al clubului londonez de fotbal Tottenham Hotspur, a fost arestat miercuri înainte de apariţia sa în aceeaşi zi în faţa justiţiei americane pentru trafic de informaţii privilegiate, a anunţat un procuror, informează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 26 iul. 2023, 20:44
Patronul echipei de fotbal Tottenham Hotspur, miliardarul Joe Lewis, a fost arestat la New York

Omul de afaceri în vârstă de 86 de ani, instalat în Bahamas, este acuzat că a „orchestrat o stratagemă neruşinată” de trafic de informaţii privilegiate, a declarat marţi procurorul districtului de sud din New York, Damian Williams, când şi-a anunţat rechizitoriul.

„Inculpaţii au fost arestaţi în această dimineaţă şi vor apărea (în instanţă) mai târziu astăzi”, a indicat biroul său într-o declaraţie miercuri.

Avocatul lui Joe Lewis a susţinut că justiţia americană a făcut o „eroare gravă de judecată” acuzându-l pe clientul său.

„Domnul Lewis a venit voluntar în Statele Unite pentru a răspunde acestor acuzaţii neîntemeiate, iar noi îl vom apăra cu fermitate în instanţă”, a adăugat David Zornow într-un comunicat transmis AFP.

Între 2013 şi 2021, Joe Lewis ar fi „abuzat de accesul său la consiliile de administraţie” ale diferitelor companii pentru a oferi informaţii care nu sunt disponibile publicului larg „relaţiilor sale amoroase, asistenţilor săi personali, piloţilor săi privaţi şi prietenilor săi”, care ar fi acţionat atunci pe baza acestor informaţii şi ar fi „câştigat milioane de dolari la bursă”.

Rechizitoriul, lung de 29 de pagini, enumeră cele 19 acuzaţii aduse omului de afaceri, inclusiv câteva pentru „fraudă bursieră”. El riscă până la 25 de ani de închisoare pentru cea mai gravă acuzaţie.

Potrivit procurorului, miliardarul ar fi furnizat aceste informaţii ca mijloc de a-şi remunera angajaţii sau de a oferi cadouri prietenilor sau cuceririlor, descriind schema drept „corupţie corporativă clasică” şi „înşelăciune”.

Ceilalţi doi inculpaţi, Patrick O’Connor şi Bryan Waugh, sunt doi piloţi angajaţi de omul de afaceri pentru avioanele sale private, potrivit parchetului.

Joe Lewis este considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni din Marea Britanie, cu o avere estimată la peste 6 miliarde de dolari conform Forbes, avere bazată pe activităţile sale de tranzacţionare (schimb valutar) începând din anii 1980.

Miliardarul este proprietarul unei companii din Bahamas, Tavistock Group, a cărei filială ENIC a devenit acţionar al lui Tottenham, club din Premier League, în 2001.

Sursa foto: News.sky.com/

Te-ar mai putea interesa și
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a Fed de reducere a dobânzii
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a ...
Indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a depăşit joi, pentru prima dată, pragul de 40.000 de puncte, în condiţiile în care marţi, miercuri şi joi bursele globale au......
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan a fost numit astăzi în funcția de director executiv comercial al Telekom Romania Mobile Communications, ...
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia – Năvodari
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia ...
Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) au realizat în anul 2024, numai în Portul Midia ...
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR a anunțat debutul procedurilor legale pentru achiziția unor utilaje destinate intervențiilor de întreținere pe ...