Patronul Impact Bucureşti, Gheorghe Iaciu, cumpără acţiunile vândute de suedezii de la East Capital

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu a cumpărat marţi, direct, o mare parte din acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucureşti (IMP) vândute de vehiculul de investiţii Salink Limited, controlat de compania suedeză de investiţii East Capital. Numai ieri Salink Limited a vândut un pachet de 2,33 milioane de acţiuni IMP.
Adrian N. Ionescu - mie, 16 iul. 2014, 08:19
Patronul Impact Bucureşti, Gheorghe Iaciu, cumpără acţiunile vândute de suedezii de la East Capital

Compania suedeză de investiţii East Capital, a vândut în total, luni şi marţi, aproape 8,3 milioane de acţiuni ale Impact Bucureşti (IMP), prin vehiculul său cipriot de investiţii, Salink Limited. Preţul de vânzare a fost  de 0,97 de lei / acţiune IMP, la care suedezii au încasat aproape 8 milioane de lei.

Gheorghe Iaciu a cumpărat direct 1,25 milioane de acţiuni la acelaşi preţ, dar alţi asociaţi ai săi ar putea fi de asemeni printre cumpărători.

Un alt posibil cumpărător al acţiunilor vândute de East Capital ar putea fi  Adrian Andrici. Acesta este un aliat al patronului Impact, încă din vremea când, împreună cu alţi investitori, preluau controlul SIF Muntenia (SIF4), pe care apoi l-au predat grupului care controlează şi SIF Banat Crişana (SIF1), reprezentat de Dragoş Bîlteanu.

Gheorghe Iaciu deţine direct peste 47,6% din acţiunile IMP, iar Adrian Andrici peste 16,15 %. Salink Limited mai rămâne cu circa 5,9% după vânzările de luni şi marţi.

Operaţiunea East Capital pare să contrazică opinia şefilor săi de acum aproape un an, când credeau că România va fi noul superstar al pieţelor est europene, sau strategia administratorilor săi de investiţii nu prevede participarea la proiectele de investiţii pe termen lung ale companiilor în care au investit. 

Iaciu se află în plină campanie de relansare a Impact Bucureşti, după ce a preluat controlul companiei, în urmă cu un an. Atunci, patronul centrului comercial Doraly, de lângă Bucureşti, cumpăra 23% din Impact printr-o tranzacţie specială de vânzare la ordin.

Tranzacţia i-a vizat atunci pe fondatorul Impact, Dan Ioan Popp şi pe principala sa asociată, Carmen Săndulescu, Biroul Executorilor Judecătoreşti Asociaţi Lex vânzându-le silit pachetul 26,13% din acţiunile Impact Bucureşti, în contul unor credite nerambursate.

Impact Bucureşti (IMP) este una dintre puţinele companii private care s-au listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din iniţiativa acţionairlor săi.

Planuri

East Capital şi-a vândut aproape jumătate din participaţia sa la Impact în plină campanie de majorare a capitalului social al acesteia. Iaciu & Co. speră să aducă din piaţă  cel puţin  30 de milioane de lei, restul urmând să fie contribuţia grupului de investitori din jurul patronului Doraly.

Majorarea capitalului social al dezvoltatorului imobiliar cu 80 de milioane de lei (17,9 mil. euro), se derulează prin aporturi în numerar. În urma operaţiunii, capitalul ar urma să crească de la 197,8 mil. lei la 277,8 mil. lei.

Banii atraşi urmează să finanţeze dez­vol­tarea unei noi etape a proiectului rezidenţial Greenfield, din zona pădurii Băneasa, şi achiziţia de noi terenuri în Bucureşti şi împrejurimi pentru noi proiecte.

Impact Bucureşti (IMP) şi-a redus pierderile anul trecut până la 42,4 milioane de lei, faţă de aproape 75 de milioane în 2012, afacerile stagnând la 27 de milioane de lei, ca urmare a întârzierii proiectelor noi, din cauza lipsei de bani.

Pierderile pe primul trimestru al acestui an s-au limitat la 2,5 milioane de lei, nu cu mult sub valoarea afacerile, de 3,2 milioane de lei.

După preluarea controlului de către Ghoerghe Iaciu, cursul acţiunilor IMP s-a relansat, devenind una dintre cele mai profitabile acţiuni de anul trecut şi din acest an.

Citeşte şi

Topul celor mai mari câştiguri ale anului la Bursă. Cât ai fi câştigat pe pariurile de la sfârşitul lui 2013

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată un raport al Oficiului ONU pentru drepturile omului de la Geneva, citat......
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...