Patru bănci renunţă la programul Prima Casă

Cele puțin patru bănci au anunțat, mai mult sau mai puțin oficial, că nu mai dau credite Prima Casă. Intesa Sanpaolo și Piraeus Bank nu mai au oferta publicată pe site. Alte două bănci se declară no profile în cazul creditelor ipotecare, cu atât mai mult Prima Casă. Motivul? Marja de profit la acest tip de credit este prea mică, iar rata neperformantelor începe să crească. Piraeus Bank spune că oferta de creditare va apărea totuși pe site-ul băncii  în momentul în care fondurile Prima Casă vor reapărea în conturi.
Gabriela Ţinteanu - joi, 15 sept. 2016, 21:00
Patru bănci renunţă la programul Prima Casă

Cu sau fără bani de la stat, unele bănci exclud din sfera de interes programul Prima Casă chiar dacă sunt printre cele zece bănci participante la program. Spectrul modificării condițiilor de derulare a programului anunțate la mijlocul lunii octombrie, instabilitatea legislativă și faptul că Prima Casă este un produs ieftin de pe urma cărora băncile nu au prea mare profit îi determină pe bancheri să nu își mai dorească să vândă credite ipotecare.

Aflate într-un oarecare blocaj al creditelor ipotecare, băncile comerciale fac în ultima perioadă mișcări contradictorii: unele micșorează preferențial avansul, altele îl măresc fără să ofere explicații, iar altele pur și simplu exclud categorii întregi de produse încadrate la creditele pentru locuință. Unele bănci, precum ING Bank sau Credit Agricole, au majorat prețul împrumutului prin creșteri de dobândă sau comision sau au majorat avansul pentru creditele imobiliare standard. Altele, precum BRD, cer mai multe ipoteci pentru un singur credit imobiliar cu un avans ceva mai mic, iar BCR oferă credite “pe sprânceană”: în funcție de localitatea debitorului stabilește nivelul avansului.

Colac peste pupăză, Prima Casă a devenit un program neinteresant pentru unele bănci. Piraeus Bank și Intesa Sanpaolo Bank au anunțat oficial că scot din oferta lor programul Prima Casă. Zvonurile despre Alpha Bank și dorința ei de a renunța la Prima Casă trenează de circa trei luni, iar campaniile promoționale ale acestei bănci nu reflectă o prea mare ardoare în a vinde acest produs. Mai nou, o altă bancă se gândește să renunțe oficial la acest program. Multe dintre băncile consacrate pentru acest gen de produs nu mai oferă credite imobiliare în țară pentru românii care muncesc în străinătate.

Motivul dezinteresului? Este un produs ieftin care nu aduce profit decât dacă vinzi și alte produse bancare odată cu el. Într-adevăr, la un calcul simplu, marja băncii la acest produs este de numai 2,5% (pentru alte produse marjele ajung lejer la 6-8%). Inițial, băncile au crezut că mai pot vinde și alte produse pe lângă Prima Casă – un card de credit, o asigurare cu depozit pentru copii sau, de ce nu, un contract de economisire creditare. Realitatea a demonstrat că pentru tinerii care se bucură să își cumpere locuință pe credit cu un avans de numai 3.000 de euro nu prea mai este loc de investiții sau alte jonglerii financiare.

În plus, rata neperformantelor a început să crească și pe acest segment. Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, ea a ajuns la 0,3% din total credite acordate, iar maturitatea unui credit ipotecar se vede după cinci ani de la achitarea primei rate. Primele neperformante au apărut la sfârșitul anului trecut semn că acestea pot să crească. Perspectiva modificării legislației și a modului de acordare a garanțiilor (condițiile programului Prima Casă au mai fost modificate odată când s-a trecut de la garanția de 100% a statului la garanția de 50%) schimbă din nou modul de a privi lucrurile al bancherilor.

“Piraeus Bank România informează că nu a emis nici un anunt oficial privind renunțarea la programul Prima Casă. Banca menționează că nu are în plan să renunțe la acest program, ci doar este în așteptarea alocării fondurilor necesare pentru derularea acestuia”, spun reprezentanții Piraeus Bank

Ministerul Finanţelor Publice propune suplimentarea plafonului de garantare a creditelor pentru Prima Casă pe 2016 cu 500 de milioane de lei, într-un proiect aflat în dezbatere public. Această suplimentare înseamnă încă 5.500 de garanţii noi în programul Prima Casă. Băncile însă nu au primit cu același viu interes această propunere. Multe dosare sunt încă în perioada de preaprobare pe rolul instituțiilor de credit. Pentru aceste ultime dosare se vor găsi bani.

Te-ar mai putea interesa și
Noi recorduri Coronavirus înainte de weekend – Cinci judeţe sunt pe galben . Datele oficiale de vineri, 17.09.2021
Noi recorduri Coronavirus înainte de weekend – Cinci judeţe sunt pe galben . Datele oficiale de vineri, 17.09.2021
Criza Coronavirus 17.09.2021 - 4.478 cazuri noi în ultimele 24 de ore, 651 în Bucureşti. 73 de morţi în ultimul interval, 762 pacienţi (14 minori) la terapie intensivă. Este cel mai mare......
PNRR-ul României ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în următoarele zile – Vălean
PNRR-ul României ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în următoarele zile – Vălean
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depus de România la Bruxelles ar putea fi aprobat zilele acestea, ...
Trenul Connecting Europe Express a ajuns în Gara de Nord VIDEO
Trenul Connecting Europe Express a ajuns în Gara de Nord VIDEO
Trenul Connecting Europe Express a ajuns în Gara de Nord din București, a anunțat Ministerul Transporturilor într-o postare ...
România, printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei în luna august
România, printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei în luna august
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna august până la 3,2%, de la 2,5% în luna iulie, ţările ...