Patru fonduri de investiţii, inclusiv unul susţinut de Soros, sunt interesate de Eurobank

 Patru fonduri de investiţii, inclusiv unul în spatele căruia se află miliardarul american George Soros, sunt interesate să preia o participaţie strategică, de 37,5%, la Eurobank, proprietarul Bancpost, într-un proces de recapitalizare care trebuie să aducă banca elenă sub control privat.
Economica.net - mie, 04 dec. 2013, 12:53
Patru fonduri de investiţii, inclusiv unul susţinut de Soros, sunt interesate de Eurobank

Potrivit unui plan analizat de managementul Eurobank şi Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, un investitor strategic urmează să participe cu 750 de milioane de euro la o majorare de capital prin care trebuie atrase 2 miliarde de euro, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară deţine peste 95% din acţiunile Eurobank, după ce a recapitalizat banca într-un proces amplu, care a vizat toate instituţiile de credit importante din Grecia. Statul elen a preluat, prin fondul de stabilitate, participaţii majoritare la toate cele patru mari bănci din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank şi Alpha Bank, însă doar la Eurobank a depăşit 90% situaţie în care a preluat şi managemenetul istituţiei de credit.

În cadrul actualului proces de recapitalizare, restul sumei până la 2 miliarde de euro ar trebui să vină de la investitori din Grecia şi străinătate. Autorităţile elene vor ca recapitalizarea să se deruleze exclusiv cu investiţii private, urmând ca Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară să participe doar dacă este nevoie.

Fondurile de investiţii interesate să preia participaţia strategică la Eurobank vor trebui să notifice statul elen până la sfârşitul anului, iar ulterior să transmită o ofertă angajantă. Ofertantul cu cel mai ridicat preţ pe acţiune va prelua pachetul de acţiuni de 37,5%.

Patru fonduri de investiţii şi-au exprimat deja interesul, inclusiv Fairfax, care are deja investiţii în Grecia, Apollo şi un fond în spatele căruia se află miliardarul George Sors, scrie publicaţia elenă.

Cele mai mari bănci elene au o prezenţă importantă în România. Astfel, National Bank of Greece deţine Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Potrivit presei elene, autorităţile pentru concurenţă din UE cer National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank să-şi restructureze operaţiunile din afara Greciei în urma recapitalizării de către Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, pentru a se conforma normelor referitoare la ajutoare de stat.

Statul elen deţine, prin Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, uşor sub 90% din acţiunile National Bank of Greece, Piraeus Bank şi Alpha Bank, în timp ce la Eurobank are peste 95% din titluri.

Cele patru bănci, cele mai mari din Grecia, au fost recapitalizate cu bani de fondul de stabilitate, după ce au înregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de ştergere a datoriilor satatului elen.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...