Patru fonduri de investiţii, inclusiv unul susţinut de Soros, sunt interesate de Eurobank

 Patru fonduri de investiţii, inclusiv unul în spatele căruia se află miliardarul american George Soros, sunt interesate să preia o participaţie strategică, de 37,5%, la Eurobank, proprietarul Bancpost, într-un proces de recapitalizare care trebuie să aducă banca elenă sub control privat.
Economica.net - mie, 04 dec. 2013, 12:53
Patru fonduri de investiţii, inclusiv unul susţinut de Soros, sunt interesate de Eurobank

Potrivit unui plan analizat de managementul Eurobank şi Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, un investitor strategic urmează să participe cu 750 de milioane de euro la o majorare de capital prin care trebuie atrase 2 miliarde de euro, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară deţine peste 95% din acţiunile Eurobank, după ce a recapitalizat banca într-un proces amplu, care a vizat toate instituţiile de credit importante din Grecia. Statul elen a preluat, prin fondul de stabilitate, participaţii majoritare la toate cele patru mari bănci din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank şi Alpha Bank, însă doar la Eurobank a depăşit 90% situaţie în care a preluat şi managemenetul istituţiei de credit.

În cadrul actualului proces de recapitalizare, restul sumei până la 2 miliarde de euro ar trebui să vină de la investitori din Grecia şi străinătate. Autorităţile elene vor ca recapitalizarea să se deruleze exclusiv cu investiţii private, urmând ca Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară să participe doar dacă este nevoie.

Fondurile de investiţii interesate să preia participaţia strategică la Eurobank vor trebui să notifice statul elen până la sfârşitul anului, iar ulterior să transmită o ofertă angajantă. Ofertantul cu cel mai ridicat preţ pe acţiune va prelua pachetul de acţiuni de 37,5%.

Patru fonduri de investiţii şi-au exprimat deja interesul, inclusiv Fairfax, care are deja investiţii în Grecia, Apollo şi un fond în spatele căruia se află miliardarul George Sors, scrie publicaţia elenă.

Cele mai mari bănci elene au o prezenţă importantă în România. Astfel, National Bank of Greece deţine Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Potrivit presei elene, autorităţile pentru concurenţă din UE cer National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank să-şi restructureze operaţiunile din afara Greciei în urma recapitalizării de către Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, pentru a se conforma normelor referitoare la ajutoare de stat.

Statul elen deţine, prin Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, uşor sub 90% din acţiunile National Bank of Greece, Piraeus Bank şi Alpha Bank, în timp ce la Eurobank are peste 95% din titluri.

Cele patru bănci, cele mai mari din Grecia, au fost recapitalizate cu bani de fondul de stabilitate, după ce au înregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de ştergere a datoriilor satatului elen.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...