Patru instituţii financiare au notificat BNR că vor să cumpere Credit Agricole România: două bănci greceşti, un fond american şi unul bulgar

Două bănci şi două fonduri de investiţii au notificat BNR că vor să cumpere sucursala din România a băncii franceze Credit Agricole, potrivit unor surse din mediul bancar. Este vorba despre  două bănci greceşti, Alpha Bank şi Vista Bank, şi două fonduri de investiţii: JC Flowers, care deţine First Bank în România, şi Management Financial Group (MFG) din Bulgaria, un fond de investiţii din zona IFN-urilor, cu sucursale în regiunea Europei Centrale şi de Est.
Gabriela Ţinteanu - lun, 02 dec. 2019, 19:58
Patru instituţii financiare au notificat BNR că vor să cumpere Credit Agricole România: două bănci greceşti, un fond american şi unul bulgar

Francezii de la Crédit Agricole, una dintre cele mai mari bănci din Euro­pa, încearcă să găsească un cum­pă­rător pentru banca din România. Este posibil să aibă aceeaşi intenţie şi pentru sucursala din Serbia. Sunt singurele ţări în care modelul de business al uneia dintre cele mai mari bănci europene nu a prins sau poate achiziţiile iniţiale au fost de o prea mică anvergură. În Polonia şi Ucraina, Credit Agricole se află în primele două bănci din sistemele bancare respective.

Surse din piaţa bancară ne-au declarat că BNR a fost notificată de patru instituţii financiare care şi-ar dori să cumpere Credit Agricole România.

Este vorba despre Alpha Bank, Vista Bank, JC Flowers şi fondul de investiţii MFG Bulgaria. După ce fondul de investiţii american JC Flowoers a dat de înţeles că se retrage din această tranzacţie, grecii de la Alpha Bank par să fie favoriţi în această tranzacţie, mai ales dacă francezii vor vinde la pachet sucursala bancară din România cu cea din Serbia.

Totuşi este mult prea devreme pentru a comenta astfel de aspecte, cu atât mai mult cu cât celălalt investitor grec, acţionarul Vista Bank, pare la rândul său interesat de piaţa din România.

Cel de-al patrulea investitor care s-a înscris în cursa pentru Credit Agricole România este Management Financial Group (MFG) din Bulgaria, o companie deținută de un furnizor de servicii financiare nebancare în Europa Centrală și de Est.

„MFG gestionează un portofoliu de modele de afaceri de succes în domeniul împrumuturilor pentru consumatori, împrumuturi pentru întreprinderi mici și mici, cărți de credit, afaceri digitale și alte produse și servicii financiare alternative”, scrie pe site-ul instituţiei. Fondul de investiţii deţine societăţi specializate în recuperare de creanţe bancare, instituţii financiare nebancare, etc. În România, fondul de investiţii este prezent cu societăţile ICredit, AXI şi Debt Collection.

Crédit Agricole România era la fi­nalul lui 2018 pe locul 23 în sistemul ban­car, cu active de 1,9 mld. lei, (circa 400 mil.euro), şi o cotă de piaţă de 0,42%. Fondurile proprii ale băncii, care înseamnă capitalul social plus re­zer­vele, erau de 179 mil. lei, adică 38 mil. euro. De când a fost cumpărată de Credit Agricole, banca şi-a redus anual pierderile, dar a rămas în continuare neprofitabilă. Surse din interiorul băncii susţin însă că într-un an-doi, banca ar reuşi să intre pe profit.

Alpha Bank România, singura bancă cu acţionariat grecesc care a rezistat pe piaţă, încearcă să îşi refacă poziţia şi să câştige nou business. La începutul crizei, în 2009, înainte de apariţia crizei greceşti, Alpha Bank România urcase chiar pe locul 3 pe piaţă. La finalul anului trecut, Alpha Bank se afla pe locul 8, cu active de 16,9 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 3,76%.

Vista Bank, fost Marfin Bank, a fost cumpărată de familia Vardinogian­nis din Grecia cu intenţia de a creşte banca din România atât organic, cât şi prin achiziţii. Vista Bank a fost şi în discuţii să cum­pere Leumi Bank România, dar pâ­nă la urmă banca a fost preluată de J.C Flowers, fiind alipită First Bank, fostă Piraeus Bank.

La finele anului trecut, Vista Bank se afla pe locul 22 în sistem, cu active de 1,9 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 0,44%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
GCS: 1.141 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. 89 decese dintre care 10 anterioare
GCS: 1.141 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. 89 decese dintre care 10 anterioare
Un număr de 1.141 cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au fost raportate 89 decese, dintre ...
Omicron: Cazuri în cea mai populată ţară din Africa şi alte locuri în lume. Recomandări OMS
Omicron: Cazuri în cea mai populată ţară din Africa şi alte locuri în lume. Recomandări OMS
Nigeria, cea mai populată ţară africană, a depistat pe teritoriul său primele trei cazuri de variantă Omicron a coronavirusului ...
Antibiotice Iași a câștigat o licitație de 11 mil. euro în Marea Britanie. Va livra antiinfecțioase injectabile
Antibiotice Iași a câștigat o licitație de 11 mil. euro în Marea Britanie. Va livra antiinfecțioase injectabile
Compania Antibiotice Iași a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății din Regatul Unit al Marii Britanii ...