Patru persoane, reţinute de DNA într-un dosar de fraude cu fonduri europene

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia au reţinut patru reprezentanţi ai unor firme acuzaţi de fraude cu fonduri europene în legătură cu derularea unui contract privind extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Prahova.
Economica.net - joi, 21 mai 2015, 14:01
Patru persoane, reţinute de DNA într-un dosar de fraude cu fonduri europene

Potrivit unui comunicat al DNA remis joi, Homsi Ghassan şi Younes Ziad, reprezentanţi ai firmei Butec Sal, şi Khalil Saad şi Bachir Mazen, reprezentanţi ai SC Passavant Roediger România SRL, au fost reţinuţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la săvârşirea infracţiunilor de folosire de documente false şi cu conţinut inexact care a avut ca urmare obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune.

SC Hidro Prahova SA, al cărei acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Prahova, a fost beneficiarul unei finanţării europene prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu – POS MEDIU, pentru proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Prahova”, în valoare totală de 822.819.366 lei, din care 548.313.554 lei contribuţie POS MEDIU 2007-2013 şi 274.505.812 lei contribuţie beneficiar.

În calitate de beneficiar al acestui proiect, SC Hidro Prahova SA a organizat, prin intermediul Unităţii de Implementare a Proiectelor (UIP) din cadrul companiei, licitaţiile pentru atribuirea tuturor contractelor de consultanţă şi execuţie.

În anul 2012, comisia de evaluare a ofertelor constituită la nivelul SC Hidro Prahova SA, din cele 7 oferte conforme depuse pentru atribuirea contractului de lucrări nr. 1 Breaza, a declarat câştigătoare oferta unei asocieri de firme: SC Cast SRL şi Butec Sal.

Procurorii susţin că, în acest context, Homsi Ghassan a constituit şi coordonat un grup infracţional la care au aderat ulterior şi Khalil Saad, Younes Ziad şi Bachir Mazen, împreună cu alte persoane, al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni de fraudare a fondurilor europene şi naţionale.

„Din cuprinsul probatoriului administrat în cauză, a rezultat faptul că inculpaţii au urmărit: ca procedura de subcontractare către SC Passavant Roediger România SRL să fie una formală, dar cu o destinaţie precisă (obţinerea contractului de lucrări de către această din urmă firmă); rămânerea SC Cast în Asociere pentru un procent infim, de 3%, pentru care nu mai trebuia să execute nicio lucrare, ieşirea Butec Sal din Asociere printr-un procedeu interzis, respectiv cesionarea procentului de 97% contra unei sume substanţiale, de 250.000 euro, prin care firma libaneză a cesionat, transferat şi predat către SC Passavant Roediger România SRL toate drepturile, obligaţiile, răspunderile, titlurile şi dobânzile deţinute în cadrul contractului de lucrări (acest contract, necomunicat Unităţii de Implementare a Proiectelor, este cel care produce efecte între părţi); realizarea unei noi subcontractări către o altă societate comercială”, susţine DNA.

Ca urmare, la data de 13 martie 2014, liderul Asocierii, SC Cast SRL, a obţinut decontarea avansului în cuantum de 7.705.590 lei, care a fost împărţit după proporţiile convenite, 97% respectiv 3% între SC Passavant şi SC Cast.

Cele patru persoane reţinute vor fi prezentate joi la Curtea De Apel Alba-Iulia, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, la începutul lunii martie, procurorii DNA au reţinut în acest dosar alte cinci persoane, printre care şi doi notari.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...