Patru scenarii pentru Brexit – analiză AFP

Premierul britanic Theresa May le-a propus marţi deputaţilor să adopte un ”nou acord al Brexitului”, încercând astfel să iasă din impasul procesului ieşirii din Uniunea Europeană, amânată în mai multe rânduri, relatează AFP, care prezintă principalele scenarii posibile ale Brexitului, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 22 mai 2019, 05:57
Patru scenarii pentru Brexit - analiză AFP

IEŞIRE CU ACORD LA 31 IULIE

Theresa May urmează să le prezinte deputaţilor, în săptămâna care începe la 3 iunie, proiectul de lege cu privire la Brexit, o versiune revizuită şi completată care cuprinde Tratatul retragerii încheiat cu Bruxellesul, pe care deputaţii l-au respins deja în trei rânduri, scrie News.ro.

În cazul – improbabil – în care deputaţii adoptă textul, de această dată, prin proiectul de lege care le va fi supus la vot, Regatul Unit ar putea părăsi UE încă de la 31 iulie, cu un acord care prevede o tranziţie şi care amortizează şocul.

NOUĂ AMÂNARE A BREXITULUI

Dacă deputaţii resping din nou, în iunie, acordul divorţului şi nu se găseşte altă soluţie până la sfârşitul lui octombrie, Regatul Unit ar putea cere UE o nouă amânare, întrucât nici deputaţii britanici şi nici europenii nu doresc o ieşire fără acord (”no deal”).

Regatul a obţinut o amânare până cel mai târziu la 31 octombrie, în vederea unei ieşiri din UE, în contextul în care Brexitul trebuia să aibă loc la 29 martie.

Un ”bilanţ de etapă” cu privire la Brexit este prevăzut la summitul european de la sfârşitul lui iunie.

”NO DEAL”

Acest scenariu, temut de mediile economice, ar însemna o ieşire fără tranziţie din UE, iar relaţiile între regat şi Uniune ar fi atunci reglementate prin Organizaţia Internaţională a Comerţului (OIC), după ce ţara iese de pe o zi pe alta din piaţa unică şi uniunea vamală.

În cazul în care deputaţii resping a patra oară acordul Brexitului al Theresei May, zilele conducătoarei conservatoare vor fi numărate, iar succesorul său nu poate fi decât un susţinător al Brexitului.

El sau ea va alege, la acel moment, dacă preferă un Brexit dur, care să permită ţării să-şi încheie propriile acorduri comerciale, aşa cum vor susţinătorii acestei poziţii, sau dacă vrea să negocieze din nou cu UE – însă Uniunea a anunţat că este posibil un singur acord, cel încheiat cu May.

UE şi Regatul Unit şi-au intensificat, în ultimele luni, pregătirile în vederea eventualităţii unui ”no deal”, cu atât mai credibil cu cât favoritul activiştilor consevatori la succesiunea lui May la conducerea Partidului Conservator – şi deci a Guvernului – este marele apostol al Brexitului Boris Johnson, fost ministru de Externe.

RENUNŢAREA LA BREXIT

O asemenea cotitură poate să aibă loc, ipotetic, în cazul unui nou referendum care să răstoarne rezultatul primei consultări.

Opţiunea unui al doilea referendum a fost însă respinsă de către deputaţi într-o serie de voturi în Parlament, la jumătatea lui martie.

Theresa May a repus-o pe tapet marţi, pentru a-i atrage pe susţinătorii unei rămâneri în UE să-i susţină proiectul de lege pe care urmează să-l supună la vot la începutul lui iunie, sperând astfel să le obţină susţinerea. Însă şansele ca acesta să fie adoptat într-un final sunt slabe.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nikola va furniza în 2023 primele sale camioane cu hidrogen
Nikola va furniza în 2023 primele sale camioane cu hidrogen
Nikola Corporation a anunțat prima sa mare comandă de autocamioane alimentate cu hidrogen. Compania de transport PGT Trucking, ...
Sondaj Finzoom: 3 din 10 români utilizatori de Internet au carduri de credit
Sondaj Finzoom: 3 din 10 români utilizatori de Internet au carduri de credit
Trei din zece români au carduri de Credit, rezultă dintr-un sondaj Finzoom realizat în rândul utilizatorilor de internet ...
Preşedinte CE: Grupul Gazprom nu a reuşit să răspundă cererii de gaz sporite din partea UE
Preşedinte CE: Grupul Gazprom nu a reuşit să răspundă cererii de gaz sporite din partea UE
Grupul energetic rus Gazprom nu a reuşit până acum să răspundă unei cereri de gaz sporite din partea Uniunii Europene, ...