Păun: „Noua Casă” poate aduce beneficii în sectorul construcţiilor, dar şi celor care vor să-şi ia o casă

Programul "Noua Casă" vine cu câteva elemente importante şi, în criză, poate produce nişte beneficii pentru sectorul construcţiilor, dar şi pentru cei care vor să-şi ia o casă, a declarat, duminică, Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), scrie Agerpres.
Economica.net - Dum, 26 iul. 2020, 13:25
Păun:

„A venit acest Program „O nouă casă” care aduce câteva elemente importante. Ne-am plâns tot timpul că s-au construit tot felul de apartamente prin „Prima Casă” în câmp, fără conexiune la infrastructură. De acum înainte, dacă vrei să intri în program ca şi constructor cu un proiect trebuie să vii să arăţi că ai lucruri clare. Deci, se dă garanţie într-un procent mai mare acelei locuinţe pe care tu o cumperi cu aceşti constructori care dovedesc nişte lucruri. Eu spun că nu e neapărat rău. De cele mai multe ori, România stă destul de prost la avizele de construcţii, autorizaţii şi tot ce înseamnă birocraţia statului. E clar că se măreşte valoarea pentru care se acordă garanţia. Nu am făcut altceva decât să ajustăm puţin preţurile la ceea ce întâmplă în momentul de faţă în zona imobiliară. Cea mai mare garanţie o obţii prin acel constructor aflat în program. Apoi, dacă îţi cumperi o casă nouă şi abia în final dacă vei cumpăra o altă casă mai veche. Practic, se pune în faţă şi ideea de a fi o casă nouă şi de preferabil o casă care să aibă toate lucrurile în spate setate”, a subliniat Păun, la Digi 24.

Oficialul FNGCIMM a precizat, totodată, că „Noua Casă” poate aduce beneficii atât pentru sectorul construcţiilor, cât şi pentru cei care vor să-şi achiziţioneze o casă.

„Un alt element de noutate care vine cu acest program este că se acordă garanţii şi pentru creditarea companiei care construieşte, tocmai pentru a mai reduce din această presiune a dezvoltatorilor care îşi bazează finanţarea pe bancă şi pe clientul lui. Poate fi un program care, în criză, poate produce nişte beneficii pentru sectorul construcţiilor, pentru cei care vor să-şi ia o casă. Să nu uităm că, totuşi, România aşa cum arată ea în momentul de faţă are un PIB în care sectorul construcţiilor este important”, a apreciat Cristian Păun.

Fondul Naţional de garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) informa, recent, într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES, că prin programul „Noua Casă” se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi, respectiv împrumuturi de până la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%.

Potrivit sursei citate, avansul de 15% şi garanţia în nume şi cont stat de 60% se aplică doar locuinţelor noi ce depăşesc pragul de 70.000 de euro până la 140.000 euro inclusiv.

Pentru locuinţele vechi (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) condiţiile rămân neschimbate.

„Prin programul „Noua Casă” se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi (prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) respectiv : 1) credite de până la 140.000 de euro pentru care se percep un avans de 15% şi se acordă o garanţie în nume şi cont stat în valoare de 60%; 2) şi credite de până la 70.000 de euro cu un avans de 5% şi o garanţie în nume şi cont stat de 50%”, se menţiona în comunicat.

FNGCIMM SA – IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru.

Te-ar mai putea interesa și
Centura Bucureşti Sud: Guvernul a aprobat exproprierea imobilelor situate pe coridorul aferent lărgirii la 4 benzi
Centura Bucureşti Sud: Guvernul a aprobat exproprierea imobilelor situate pe coridorul aferent lărgirii la 4 benzi
Guvernul a aprobat declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrărilor de utilitate publică de interes...
Sondaj: 80% dintre români sunt mulţumiţi de furnizorul de energie. Datele pot arăta că ei nu cunosc alternativele
Sondaj: 80% dintre români sunt mulţumiţi de furnizorul de energie. Datele pot arăta că ei nu cunosc alternativele
 Peste 80% dintre români se declară mulţumiţi de furnizorul lor actual de electricitate, însă aceste date pot arăta ...
Efectele Covid-19: Aproximativ 35% dintre angajaţi se gândesc să-şi schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni
Efectele Covid-19: Aproximativ 35% dintre angajaţi se gândesc să-şi schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni
Aproximativ 35% dintre angajaţi se gândesc să-şi schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni, în urma pandemiei, ...
Rabla 2021: Vom avea finanţare consistentă pentru schimbarea parcului auto. În luna martie pregătim toate programele – Barna
Rabla 2021: Vom avea finanţare consistentă pentru schimbarea parcului auto. În luna martie pregătim toate programele ...
Programele ce vor fi lansate în 2021 prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) sunt pregătite în luna martie, a ...